"Поки не повернемось, маємо розвиватися" — ректор Маріупольського університету про другий рік роботи після окупації

"Поки не повернемось, маємо розвиватися" — ректор Маріупольського університету про другий рік роботи після окупації

Микола Трофименко, Маріупольський державний університет
Ректор Маріупольського державного університету Микола Трофименко. Фото: Суспільне Донбас

Щонайменше 18 викладачів, співробітників та студентів Маріупольського державного університету загинули, ще про 250 студентів вишу немає даних. Про це Суспільному Донбас в інтерв’ю розказав ректор вишу з окупованого росіянами міста Микола Трофименко. За його словами, 90% викладацького складу вдалось зберегти — вони працюють у Києві. Другий навчальний рік університет розпочав у Києві.

Університет з окупованого Маріуполя: другий рік відновлення

За словами Миколи Трофименка, 90% викладачів та студентів лишились в університеті після початку повномасштабного вторгнення. Проте про 250 студентів інформації заклад не має.

"У нас є втрати, на жаль, є 18 загиблих наших колег: вбитих росіянами студентів, співробітників і викладачів університету. Але це тільки ті дані, які перевірені, які точно ми знаємо. На жаль, багато інформації ще у нас немає, і ми знаємо, що в Маріуполі загинули, в биті були десятки тисяч людей, кожен четвертий мешканець міста, тому ми до сих пір отримуємо інформації про те, що у нас загинули наші випускники, наші колеги, наші студенти", — розказав Трофименко.

"Досі 250 студентів, про яких нічого не відомо, втрачений повністю з ними зв'язок. Дуже багато і велика ймовірність того, що вони, на жаль, не живі".

Другий навчальний рік після виїзду з Маріуполя університет розпочав у змішаному форматі — студенти навчаються онлайн та офлайн. Продовжують ремонтувати гуртожиток. Роботи розпочали навесні 2023 року.

"Якщо рік тому у нас нічого не було, сьогодні це вже великий корпус. Нам Міністерство освіти науки України передали на баланс 13 тисяч квадратних метрів і 4 гектари землі в центрі Києва", — додає Микола Трофименко.

За його словами, заклад вже оголосив конкурс серед студентів архітектурних і дизайнерських спеціальностей щодо бачення майбутнього кампусу Маріупольського університету в Києві.

"Звичайно, наша задача мета — повернутися додому, але ми розуміємо, що до цього ще якісь час пройде, тому це роки насправді, тому що треба Маріуполь відбудовувати, засвідчити всі злочини проти людяності, всі воєнні злочини росіян в Маріуполі, і на це знадобиться дуже довгий період. І ми будемо розвивати поки що університет в Києві", — пояснює довгострокові плани ректор.

Центр Маріупольського державного університету у Литві

Ректор українського вишу Микола Трофименко розповідає: крім того, що виш відновлюється в Києві, водночас розвиває закордонні програми. 9 жовтня Маріупольський державний університет відкрив у Литві центр на базі університету Вітовта Великого.

Університет у Литві
Литовський університет-партнер українського вишу. Фото: Суспільне Донбас

"Центр Маріупольського університету на базі університету Вітовта Великого — це не філіал, а саме центр, який координує всі наші проекти, всі співпраці. Наприклад, завдяки університету Вітовта Великого ми увійшли у Європейський університетський альянс, в який входить 11 університетів в Європи. Наші викладачі читають лекції закордоном, студенти беруть участь у програмах. Зараз в університеті Вітовта Великого 6 наших студентів, які на різних "мобільностях", — каже ректор.

Присутність українського вишу у Європі, дозволить молоді, як виїхала з України через повномасштабне вторгнення, здобувати українську освіту за кордоном, переконаний Трофименко:

"Одна з головних задач цього центру — це комунікація з нашими школярами, старшокласниками, зі всіма українцями, які в балтійських країнах. Щоб вони не забували, що вони — українці, щоб вони свою ідентичність не втрачали. І щоб вони могли вступати в український університет і у литовській, паралельно навчались. Ми хочемо дуже, щоб наші студенти набували експертизи, вчили мови і дуже класними спеціалістами вертались в Україну".

Що відомо про виші Донеччини

На Донеччині через повномасштабне вторгнення не працює жоден виш.

Виші Донеччини виїхали в інші регіони
Дані надані у серпні 2023 року. Графіка: Суспільне Донбас

Усі 34 заклади фахової передвищої та 13 — вищої освіти Донецької області переміщені в більш безпечні регіони України, повідомляли Суспільному у департаменті освіти і науки Донецької обладміністрації.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook та Instagram

На початок