Відновитись між боями. Борщ, спілкування та цуценята — фронтовий побут бригади наступу "Рубіж"

Відновитись між боями. Борщ, спілкування та цуценята — фронтовий побут бригади наступу "Рубіж"

Побут нацгвардійці бригада наступу «Рубіж» оборона Донецька область
Військовослужбовці бригади НГУ "Рубіж", Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Військовослужбовці Нацгвардії України бригади наступу "Рубіж", що тримають оборону на Донецькому напрямку, під час відпочинку між боями розповіли, як відновлюються та чого найбільше нині потребують штурмовики.

Нацгвардієць Ігор на позивний "Макар" строкову службу проходив на початку 90-х років. Як і тоді, нині служить на Донеччині.

"Служив у Бахмуті. Як раз був перехід на українську армію, змінювалася форма, змінювалось все, вже стільки років пройшло. В кращу сторону армія змінилася — це точно", — каже нацгвардієць Ігор.

У війську вдруге він пів року — мобілізувався. Розповідає, перший бій у повномасштабній війні був піхотинцем в Кліщіївці під Бахмутом.

Побут нацгвардійці бригада наступу «Рубіж» оборона Донецька область
Військовослужбовець бригади НГУ "Рубіж" Ігор "Макар", Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Його підрозділ нині відновлюється після боїв. Тут Ігор готує для побратимів.

"В нас на обід буде борщ, м'ясо, засмаження, а на вечерю хлопці заказали олів'є зробити", — розповідає військовослужбовець.

Боєць на псевдо "Німий" в цивільному житті був інженером. У війську чоловік з початку повномасштабного вторгнення. Боронив Київщину, майже рік служить на Донеччині.

Побут нацгвардійці бригада наступу «Рубіж» оборона Донецька область
Військовослужбовець бригади НГУ "Рубіж" "Німий", Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Війна в Київській області, війна на сході, вони різні. Там вже люди не відчувають тієї війни, яка була. Люди повернулися по домівках, приводять до ладу свій побут. А тут — нема побуту. Тут справжня війна. Потрібно виганяти їх звідси та наводити тут порядки", — каже військовослужбовець бригади НГУ "Рубіж" із позивним "Німий".

Тут, після зіткнень із російськими вояками, бійці відновлюються не лише фізично — психологічно також. Хоча, додає "Німий", складно викинути з голови побратимів, які в цей час на фронті: "Переживаєш за те, щоб хлопці всі повернулися живими, не поранені. Дуже сильно за це переживаєш. Морально це дуже страшно, дуже вимотує".

Тварини побут нацгвардійці бригада наступу «Рубіж» оборона Донецька область
Собака з цуценятами, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Аби морально відновитись, не треба в собі затискатися, закриватися. Потрібно спілкуватися між собою. З такими друзями треба спілкуватися, — показує "Німий" цуценят, що живуть із бійцями. — Просто проводити з ними час. Це дуже хороша реабілітація для нас. Ми дуже раді, коли є такі котики, собачки".

Напівжартома гвардієць додає: песики — не лише підопічні, а й побратими: "Не дають підібратися до нас російським ДРГ. Вартують уночі, гавкають".

Військових російської армії, попри досвід і підготовленість штурмовиків бригади "Рубіж", недооцінювати не варто, переконаний боєць підрозділу Павло:

"Росія — це є сильний суперник, дуже величезна держава, просто з нескінченним людським ресурсом, і вони теж хочуть жити. Якщо ти хочеш жити, то треба навчатися. Тому ворог постійно знаходить нові способи для того, щоб нам робити шкоду, щоб ми захищалися".

Побут нацгвардійці бригада наступу «Рубіж» оборона Донецька область
Військовослужбовець бригади НГУ "Рубіж" Павло, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Ми потребуємо високої мобільності, дуже сильних засобів розвитку: дронів, багато автівок, щоб бути маневровими у своїх діях. Треба панувати в небі, тому що дрони, в цій фазі війни та на початку повномасштабного вторгнення, вони дуже себе показують з гарного боку, — додає Павло.

За його словами, нацгвардійці нині відкрили збір на закупівлю дронів та автівок.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок