Жителі сіл Харківщини використали 14% рецептів на безплатні ліки. Як в області реалізується програма "Доступні ліки"

Жителі сіл Харківщини використали 14% рецептів на безплатні ліки. Як в області реалізується програма "Доступні ліки"

Жителі сіл Харківщини використали 14% рецептів на безплатні ліки. Як в області реалізується програма "Доступні ліки"
. Вивіска "Доступні ліки" біля аптеки, Харків, 23 жовтня 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Протягом 2023 року жителі Харківщини отримали ліки в рамках програми "Доступні ліки" з менш ніж 80% виписаних електронних рецептів. Це найменший показник в Україні. Різниця між кількістю погашених рецептів у містах та селах складає близько 76%: 90% у містах проти 14% у селах.

З 59 тисяч виписаних електронних рецептів жителі сіл Харківської області отримали ліки за 8 тисячами рецептів, розповіла 23 жовтня голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак під час зустрічі з головами громад Харківщини.

Через це програма дозволила використання паперових рецептів на території можливих бойових дій, де можуть бути відключення світла чи проблеми зі зв'язком, говорить Гусак.

Жителі сіл Харківщини використали 14% рецептів на безплатні ліки. Як в області реалізується програма "Доступні ліки"
Інфографіка: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

За словами голови НСЗУ, деяким жителям сіл складно отримати ліки, через віддаленість аптек, у яких діє програма.

"У селах зберігається певний відсоток недоступності програми, бо скоротилася мережа аптек і, в цілому, аптеки не можуть розташовуватися в кожному населеному пункті", — каже Гусак.

За даними НСЗУ, станом на середину жовтня, 872 аптеки Харківської області є учасницями програми "Доступні ліки". Середня відстань від медичного закладу первинної допомоги до аптеки-учасниці програми складає 5.5 км.

Наталія Гусак розповіла, як цю проблему вирішують у Близнюківській та Золочівській громадах, які вона назвала найкращими прикладами втілення програми в області.

"Там старости збирають паперові чи електронні рецепти, та раз на місяць, чи частіше, їздять до аптеки, де працює програма, та закуповують ліки", — говорить голова служби.

доступні ліки
Наталія Гусак та Олег Синєгубов на зустрічі, присвяченій обговоренню реалізації програми "Доступні ліки" в Харківській області, 23 жовтня 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

У 2023 році у Харківській області виписали 723 тисячі електронних рецептів на "Доступні ліки". За погашеними рецептами аптеки області отримали 215,5 млн грн від НСЗУ, повідомили в її пресслужбі.

За словами Наталії Гусак, жителі Харківщини отримали 57 наборів тест-смужок для глюкометра, безплатну видачу яких за програмою розпочали 8 жовтня.

"Для пацієнтів, які хворіють на діабет першого типу, впродовж багатьох років безплатно надавалися інсуліни. Але величезним фінансовим тягарем — за нашими підрахунками, близько тисячі гривень на місяць — є тест-смужки для вимірювання цукру в крові. Ми запустили реімбурсаціюМеханізм відшкодування державою вартості лікарських засобів смужок", — розповіла Гусак.

Які препарати можна отримати за програмою "Доступні ліки"

За програмою реімбурсації "Доступні ліки" можна отримати медичні препарати від:

  • серцево-судинних захворювань;
  • діабету 2-го типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • бронхіальної астми;
  • епілепсії;
  • розладів психіки та поведінки;
  • хронічного обструктивного захворювання легенів;
  • хвороби Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати.

Восени 2023 року до програми додали два види препаратів, розповіла Наталія Гусак.

"Цієї осені ми додали до програми два напрями: знеболювальні, та таблетовані морфіни. Це важливо, бо маємо пацієнтів, що мають статус паліативних хворих, хронічний біль, і раніше вони сильно залежали або від власної чи рідних фінансової спроможності, або від місцевих бюджетів. Наразі кожен з них може використати програму та отримати ліки безплатно в аптечній мережі", — зазначила голова НСЗУ.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок