"Приємно, як він тікав від нас у хмари". Як мобільна протиповітряна оборона знищує російські безпілотники на передовій

"Приємно, як він тікав від нас у хмари". Як мобільна протиповітряна оборона знищує російські безпілотники на передовій

Мобільні групи ППО фронт українські військові
Військовослужбовці ЗСУ використовують мобільну протиповітряну оборону на фронті. Мобільні групи ППО. Кадр з відео військового телебачення

Пікап зі встановленим на нього кулеметом спочатку українські військові використовували для боротьби з "Шахедами". Тепер так працюють і на передовій: виявляють дрони за допомогою спеціальних пристроїв та збивають їх кулеметами. Як працює мобільна протиповітряна оборона на фронті — репортаж.

Зранку мобільна група протиповітряної оборони переміщається на позицію за 5 кілометрів від фронту. Шукають місце, звідки видно небо й можна сховати автівку.

"Наша мобільна група працює по безпілотниках: "Supercam", "Zala", "Ланцет" — по всьому, що літає, нереактивному. Є ДШК (це зенітний кулемет Дегтярьова-Шпагіна) та прилад, яким ми виявляємо їхню присутність, в нашому районі", — розповів військовослужбовець ЗСУ Микола. Спеціальний портативний аналізатор радіочастотного спектра, що про нього каже військовий, дозволяє заздалегідь відстежити ворожого дрона.

"Є діапазони на яких літають безпілотники. Є діапазони, на яких працюють вежа. Мобільні телефони теж показує. Та РЕБ у нас зараз дуже гарно працює. Дуже глушить їх", — пояснює боєць.

Мобільні групи ППО фронт українські військові
Портативний аналізатор радіочастотного спектра. Кадр з відео військового телебачення

Інша мобільна група протиповітряної оборони має американський кулемет.

"Це "Браунінг" — відмінна штука. Якщо доглядати, обслуговувати — це кадилак. Як старший розрахунку я корегую кулеметника, водія. Які мої дії? Якщо бачиш, що летить, — п'ять корпусів на випередження береш та й працюєш. По "Орлану" працювали, мабуть, зачепили, бо по нас потім добре так відпрацювали. Але приємно було, раділи, як він тікав від нас у хмари, ховався. Приємно", — розповідає військовослужбовець ЗСУ Дмитро.

Мобільні групи ППО фронт українські військові
Військовослужбовець ЗСУ Дмитро. Кадр з відео військового телебачення

Інформацію та відео до матеріалу надало Військове телебачення

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок