В Івано-Франківській області створюють мережу безкоштовних реабілітаційних центрів

В Івано-Франківській області створюють мережу безкоштовних реабілітаційних центрів

В Івано-Франківській області створюють мережу безкоштовних реабілітаційних центрів
. Фото ілюстративне: Суспільне Івано-Франківськ

В Івано-Франківській області планують збільшити кількість реабілітаційних місць в медичних закладах — загалом до 600 ліжок. Всі послуги з реабілітації безоплатні та повністю покриваються коштом Національної служби здоров'я України.

Про це на селекторній нараді розповів виконувач обов'язків директора департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської обласної військової адміністрації Володимир Дзьомбак.

Щоб пройти курс амбулаторно, необхідне електронне скерування від сімейного лікаря; для стаціонару — скерування від профільного лікаря. Послуга доступна при переведенні пацієнта з одного закладу до іншого.

Загалом безкоштовні реабілітаційні послуги в області надає 21 медичний заклад, з них 15 — стаціонарно. У 2023 році відкрили дев'ять оновлених відділень для амбулаторної реабілітації.

"Відновитися пацієнтам допомагають 20 мультидисциплінарних реабілітаційних команд. До їхнього складу входять фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, логопеди, їхні асистенти, молодші медичні спеціалісти, а також соціальні працівники", — каже Дзьомбак.

Десять опорних закладів, які надають реабілітаційні послуги:

  • надкластерні: Івано-Франківська обласна клінічна лікарня та Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня;
  • кластерні: Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня, міська клінічна лікарня № 1, Коломийська, Калуська, Надвірнянська, Долинська, Городенківська, Косівська центральні районні лікарні.

Зі слів Дзьомбака, у 2024 році мають запрацювати ще два реабілітаційні відділення — у Бурштинській та Верховинській лікарнях. Також на Івано-Франківщині планують спорудити сучасний реабілітаційний центр на 200 ліжок з чотирма стаціонарними відділеннями для нейрореабілітації, опорно-рухового профілю, спінальної травми, політравми з одним амбулаторним відділенням, центром ментального здоров'я, навчально-тренувальним відділенням та кол-центром.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок