У Франківську планують створити реабілітаційний центр у приміщенні недобудованого пологового будинку

У Франківську планують створити реабілітаційний центр у приміщенні недобудованого пологового будинку

У Франківську планують створити реабілітаційний центр у приміщенні недобудованого пологового будинку
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У недобудованому приміщенні пологового будинку на території Івано-Франківської обласної клінічної лікарні планують створити реабілітаційний центр для військових та цивільних. Про це Суспільному повідомив виконувач обов’язків директора обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Дзьомбак.

З його слів, у 2011 році тут розпочали будівництво обласного перинатального центру. Замовником робіт було управління капітального будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації. Орієнтовна вартість будови на той час становила приблизно 54 млн грн.

Володимир Дзьомбак розповів, що у Франківську створять реабілітаційний центр у приміщенні недобудованого пологового будинку
Виконувач обов’язків директора обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Дзьомбак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"На 2013 рік вклали близько 18,5 млн грн у проєктну документацію і будову корпусу. Та сума, яка потрібна для завершення будови, у воєнний час є досить великою — це приблизно 300-500 млн грн", — пояснює Володимир Дзьомбак.

Будівля розташована на земельній ділянці, яка перебуває у розпорядженні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Втім закладу приміщення не належить, розповідає заступник генерального директора лікарні Ігор Сковронський. Будівництво зупинили у 2013 році.

Ігор Сковронський каже, що обласній лікарні приміщення недобудованого пологового не належить
Директор Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Ігор Сковронський. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Цей об'єкт — незавершене будівництво. Його не передали нікому, оскільки він не збудований до кінця. В об'єкт входило два корпуси: поліклінічний — на 7 поверхів, 10 тис. м². Друга черга будівництва охоплювала операційні блоки, технічні приміщення, вентиляції, кондиціонування. Плюс спеціальні блоки для немовлят і кисневу станцію", — говорить Ігор Сковронський.

За словами Володимира Дзьомбака, добудовувати пологовий в ОВА наразі немає ані грошей, ані потреби. Він пояснює: за останні роки в діючому обласному перинатальному центрі, що розташований в Івано-Франківську на вулиці Чорновола, провели капітальне оновлення відділень. Відтак недобудоване приміщення на території обласної клінічної лікарні варто перепрофілювати у заклад для реабілітації.

У Франківську недобудований пологовий будинок переобладнають у реабілітаційний центр
Будівництво обласного перинатального центру. розпочали у Франківську у 2011 році. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"На цей час в обласній лікарні є черга. Пацієнти по два місяці очікують на реабілітацію. Також корпус поліклінічний треба переобладнувати на пологовий стаціонар. Потрібно значно переробляти і технічно це неможливо. А от палати і зали для реабілітації зробити простіше і, мабуть, дешевше", — каже Володимир Дзьомбак.

У відділенні центру фізичної та медичної реабілітації обласної клінічної лікарні майже всі пацієнти — військовослужбовці. Десятки з них перебувають тут після ампутацій, розповідає завідувачка відділення Катерина Загородня.

"Ми маємо 102 пацієнти, які потребують гострої реабілітації. Це — дуже багато. Чи є у нас черги? Є, на жаль. Я нічого не можу з цим зробити. Для амбулаторної реабілітації ми знаходимо час, а для стаціонару — не можемо доставити сьоме чи восьме ліжко у палаті або поставити їх у коридорі", — каже Катерина Загородня.

У Франківську пологовий будинок зводять з 2013 року
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Скільки вартуватиме завершення будівництва і створення реабілітаційного центру та де шукатимуть гроші, виконувач обов'язків директора обласного департаменту охорони здоров'я Володимир Дзьомбак поки не повідомляє. З його слів, для цього потрібно змінювати проєктно-кошторисну документацію.

"Замовником було управління капітального будівництва. На цей час йдеться про передачу документації обласній лікарні. Якщо розв'яжуть питання добудови приміщення як реабілітаційного центру, то керівництво обласної лікарні далі буде замовляти проєкти, кошториси, експертну оцінку і все, що необхідне для завершення добудови корпусу", — пояснює Володимир Дзьомбак.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок