Яскравість, насиченість та експресивність: у Рівному експонують роботи Закарпатської школи живопису

Яскравість, насиченість та експресивність: у Рівному експонують роботи Закарпатської школи живопису

Яскравість, насиченість та експресивність: у Рівному експонують роботи Закарпатської школи живопису
.

Класиків і сучасників Закарпатської школи живопису експонують у Рівному. 19 майстрів об'єднали у спільну виставку під назвою "Арт-Аркан". Різні в жанрах і стилях, вони однаково експресивні і яскраві у кольорі й емоціях. Саме це вирізняє малярство закарпатців, яке мистецтвознавиця Любов Крайлюк назвала святом музики і душі. Побували на ньому і журналісти Суспільного.

Фотограф В'ячеслав Бараш:

– Хто хоча б раз відвідав гори і побачив потім ці гори на картинах закарпатців, він завжди буде відчувати і трепет до цих творів і згадувати Карпати і перейматися цією школою.

Різнобарв'я Закарпатської школи живопису – у галереї "Євро-Арт". Роботи 19-ти художників об'єднали у виставці під назвою "Арт-Аркан".

Викладачка дитячої художньої школи Інга Буянова:

– Саме цей народній давній танець якнайкраще передає враження... Тому що танець мужній, чоловічий, колективний. І він якраз полягає в тому, що вони підтримують один одного. і всі разом складають спільне коло.

Виставка вмістила 20 робіт, які різняться жанрами, стилістикою і часом виконання. З 30-х років минулого століття і до 2006 року. Їх єднає властивий закарпатській школі колір – яскравий, насичений і експресивний, – зазначає мистецтвознавиця Любов Крайлюк. Додає:

– Враження таке, як музика звучить. Вона насправді дуже жива, яскрава, своєрідна. Справді, закарпатське мистецтво - це свято душі. Закарпатці дуже тонко відчувють цю природу. Вони насолоджуються цими барвами. Ніхто так не вміє передати оце свіже повітря гір, той особливий настрій.

З-поміж сучасних майстрів Любов Крайлюк вирізняє Володимира Микиту – автора "Теплої зими". А з класиків – майстра пейзажу, натюрморту й портрету Адальберта Ерделі. Його роботу "Бідні діти" вподобав рівнянин В'ячеслав Бараш:

– Він відчуває і колорит тих часів, і як психолог відчув дітей. Дуже правдиво зображене і ця робота просто зворушує. Ну і, звичайно, – роботи Андрія Коцки, дуже велика симпатія в мене до цих робіт. І в Бедзіра – самобутня техніка, взагалі на фоні всіх робіт виділяється.

Виставку майстрів Закарпатської школи живопису у "Євро-Арті" експонуватимуть до 2-го лютого.

Авторка: Валентина Гордич

На початок