"УПА очима східняка": Євген Дзюба знімає історичні фільми

"УПА очима східняка": Євген Дзюба знімає історичні фільми

"УПА очима східняка": Євген Дзюба знімає історичні фільми
Режисер-аматор Євген Дзюба. Фото: Суспільне Тернопіль

Режисер-аматор з Луганщини Євген Дзюба знімає історичні фільми про воїнів УПА. З 2015 року чоловік їздить містами та областями України. Відзняв більше 30 історій. Скільки фільмів реалізував Євген Дзюба на Тернопільщині розповів Суспільному.

Чоловік каже, ідея знімати фільми виникла, коли очолював "Просвіту" на Луганщині. Тоді зрозумів, що багато українців мають неправильні уявлення про Українську повстанську армію.

"До мене передзвонили дві просвітянки: "Євгене, допоможи виїхати у Київ". Я говорю: "Приїжджайте, беріть паспорти і вас вивезуть". Коли я їх проводжав, вони мені сказали, що як їхали в автобусі, то одна людина сказала: "Прийдуть бандерівці, фашисти, вони їдять маленьких дітей". Тоді я вирішив зняти фільм для школярів у Харківській, Луганській та Донецькій області про УПА".

Євген Дзюба
Євген Дзюба. Фото: Суспільне Тернопіль

Євген Дзюба живе на Чернігівщині, туди у 2017 році він переїхав зі Сватова Луганської області. Спочатку над фільмами працювала команда друзів, зараз знімає сам.

"Я беру одного героя, розповідаю про його шлях та як віддав життя за Україну. У мене є фільми по 15 хвилин, більше години, наприклад "Волинь пам'ятає".

Євген Дзюба знімає фільми про УПА
Зйомки історичного фільму про УПА. Фото: Суспільне Тернопіль

До Тернополя Євген Дзюба приїхав два місяці тому. У Збаражі відзняв один із фільмів про першого командира УПА на Волині Дмитра Клячківського. За його словами, на Тернопільщині відзняв 9 фільмів.

"Я хотів би зробити фільм про унікальне село Бишки, де довгий час був штаб керівництва руху ОУН ТА УПА. Сценарій готовий".

Євген Дзюба
Євген Дзюба показує кадр одного зі своїх фільмів. Фото: Суспільне Тернопіль

"Фінансує створення фільмів благодійник із Чикаго Роман Яцковський, який народився у Дрогобичі".

Євген Дзюба розповів, кожен фільм обходиться приблизно від трьох до п’яти тисяч гривень.

"Мій проєкт називається "УПА очима східняка". Я відкрив для себе пласт УПА та ОУН. Це тисячі героїв і сотні моментів".

На початок