Відтворять форму та передадуть у музей: у лісі на Буковині знайшли рештки керамічного посуду та житла ранніх слов'ян

Відтворять форму та передадуть у музей: у лісі на Буковині знайшли рештки керамічного посуду та житла ранніх слов'ян

Відтворять форму та передадуть у музей: у лісі на Буковині знайшли рештки керамічного посуду та житла ранніх слов'ян
. Форму посуду можливо повністю відтворити. Фото: Суспільне Чернівці

У лісі Глибоцької громади Чернівецької області місцевий житель знайшов рештки керамічного посуду. Це зокрема глиняні горщики з орнаментом, які можливо реконструювати. Їх виявили на території, де проводили земляні роботи. Також там знайшли рештки житла, в якому ймовірно жили ранні слов'яни. Наразі матеріали досліджують історики.

Про це у коментарі Суспільному розповів історик, член Спілки археологів України Микола Ільків.

За його словами, старожитностей VIII-X століття в області виявили багато. Водночас нещодавні знахідки – унікальні, бо на тому місці їх вдалося зафіксувати вперше. Ільків каже, керамічний посуд знайшли на території поселення райковецької культури або східних слов'ян. Вони переважно мешкали у напівглибоких землянкових житлах, тому речі з їхнього побуду рідко трапляються саме випадково.

"Поселення виявив минулого століття археолог Борис Томищук. Тоді теж проводили незначні розкопки, але конкретно ці рештки напівземлянок тоді не знайшли. Нещодавно разом з посудом виявили також великі шматки перепаленого каменю, з якого колись викладали печі для обігріву та приготування їжі", – каже історик.

Кераміку райковецької культури знайшли на місці земляних робіт на Глибоччині
Кераміку знайшли на місці земляних робіт. Фото: facebook/Глибоцька громада

На території поселення знайшли фрагменти посуду та горщиків різної форми – їх зліпили вручну або на гончарному колі. За словами історика, на посуді є орнамент у вигляді горизонтальних та хвилястих ліній. Також виявили сліди повторного випалювання.

"Тобто первинно – коли його випалили для використання в домашніх умовах, а потім –чи житло згоріло, чи напад був. В результаті повторного випалу посуд набув характерного відтінку.".
Орнамент на керамічному посуді райковецької культури
Орнамент на керамічному посуді. Фото: Суспільне Чернівці

Ільків каже, рештки збереглися так, що з них можна відтворити не окремий фрагмент посудини, а її повну форму.

"Завдяки тому, що рештки того житла зруйнувалися хаотично, посуд піддається повній реконструкції. Це вже інформативний історичний матеріал. Можна чіткіше визначити хронологію та до якого періоду відноситься річ.

Коли фахівці завершать досліджувати матеріал та по можливості реконструюють ці рештки, планують передати їх у фонди музеїв.

кераміка ранніх слов'ян
Фото: Суспільне Чернівці

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок