МОК офіційно включив п'ять додаткових видів спорту до Олімпіади-2028. Бокс залишається під питанням

МОК офіційно включив п'ять додаткових видів спорту до Олімпіади-2028. Бокс залишається під питанням

Оновлено
МОК офіційно включив п'ять додаткових видів спорту до Олімпіади-2028. Бокс залишається під питанням
. Змагання з софтболу на Олімпіаді-2020. Фото: AP Photos

Рішення мають затвердити на сесії Комітету в Мумбаї.

Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету схвалила включення п'яти додаткових видів спорту до програми літньої Олімпіади-2028. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

У жовтні організаційний комітет Олімпіади в Лос-Анджелесі запропонував на розгляд МОК включення до програми змагань бейсболу та софтболу, крикету, флаг-футболуРізновид американського футболу, в якому команди складаються з п'яти гравців., лакросу та сквошу. Рішення вмотивовано підвищенням локального інтересу до Олімпійських ігор з боку аудиторії у США.

Невизначеним залишається майбутнє боксерського олімпійського турніру, який у 2020 році організувала окрема оперативна група, без участі Міжнародної асоціації боксу.

Офіційно затвердити включення згаданих видів спорту до програми Олімпійських ігор 2028 року мають на другий день сесії МОК в Мумбаї у понеділок, 16 жовтня.

ОНОВЛЕНО: Міжнародний олімпійський комітет на сесії в Мумбаї офіційно схвалив включення п'яти нових видів спорту до програми літньої Олімпіади-2028.

Які ще рішення затвердила виконавча рада МОК?

  • У програмі поновили важку атлетику. Наприкінці 2021 року цей вид спорту опинився поза початковою програмою через звинувачення Міжнародної федерації важкої атлетики у недостатніх заходах боротьби з порушенням антидопінгових правил.
  • "Основні" олімпійські види спорту в Лос-Анджелесі також будуть представлені сучасним п'ятиборством. Спорт опинився на межі виключення з програми через скандал навколо безпеки коней, через що конкур у межах турніру замінять змаганнями з долання перешкод.
  • Водночас у МОК відклали рішення щодо повернення до програми Олімпійських ігор боксерського турніру на тлі невизначеності з міжнародними керівними організаціями.

Що відбувається з боксом?

  • Аматорськими боксерськими змаганнями Олімпіади історично опікувалася Міжнародна асоціація боксу (IBA), яку в червні 2023 року МОК остаточно позбавив членства в організації.
  • МОК вже відсторонював IBA від організації турніру на Олімпіаді-2020, коли змаганнями опікувалася оперативна група на чолі з президентом Міжнародної федерації гімнастики Морінарі Ватанабе.
  • IBA на чолі з росіянином Умаром Крємльовим закидають фінансові, суддівські та етичні проблеми, зокрема звинуваючуть у залежності від російського "Газпрому". Спорт залишиться в програмі Олімпіаді-2024, але організацією турніру знову займатиметься МОК.

  • МОК відмовляється тричі поспіль опікуватися боксерським олімпійським турніром. Це означає, що його виключать з програми Ігор 2028 року, якщо не будуть владнані проблеми з належною репрезентацією аматорського боксу в світі.
  • У квітні 2023 року в боксі започаткували нову міжнародну федерацію World Boxing. До її складу наразі входять лише 16 національних федерацій — МОК вважає це недостатнім глобальним представництвом для визнання World Boxing і надання їй прав на проведення олімпійських змагань.
Виконавча рада МОК схвалила включення п'яти додаткових видів спорту на Олімпіаді-2028. Бокс залишається під питанням
Бокс на Олімпіаді-2020. Фото: AP Photos

Що відомо про додаткові види спорту на Олімпіаді-2028?

  • Крикет повернеться до програми Олімпіади вперше за 128 років. Востаннє турнір у цьому виді спорту відбувся у 1900 році, коли "золото" здобула Велика Британія.
  • Олімпійське "золото" з бейсболу розіграють всьоме в історії. Софтбол досі був представлений лише на одній Олімпіаді — 2020 року в Токіо, коли змагання жіночих команд виграла Японія.
  • Змагання з лакросу востаннє проводилися на рівні Олімпіади у 1948 році. Тоді Велика Британія та США звели виставковий матч до нічиєї — 5:5.
  • Флаг-футбол та сквош вперше ввійшли до програми Олімпійських ігор.
На початок