МОК остаточно позбавив IBA членства в організації

МОК остаточно позбавив IBA членства в організації

МОК остаточно позбавив IBA членства в організації
. Очільник IBA Умар Кремльов. Фото: AP Photos

Рішення ухвалили на сесії Міжнародного олімпійського комітету.

Міжнародна боксерська асоціація (IBA) остаточно втратила членство в МОК. Відповідне рішення ухвалили на сесії Міжнародного олімпійського комітету, що відбулася у четвер, 22 червня.

У 2019 році МОК відсторонив IBA від організації олімпійського турніру з боксу. Приводом для цього стали звинувачення Міжнародної асоціації боксу у фінансових, суддівських та етичних проблемах, внаслідок МОК самостійно займався організацією відбору на Ігри у Токіо.

7 червня Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету провела засідання, у ході якого розглянула звіт IBA. І порекомендувала сесії МОК остаточно виключити Міжнародну асоціацію боксу зі списку членів організації.

Рішення про позбавлення IBA членства мало відбутися під час сесії Міжнародного олімпійського комітету, що відбулася у четвер, 22 червня. У ході неї члени організації мали проголосувати щодо майбутнього Міжнародної асоціації боксу.

За підсумками голосування 69 з 70 членів МОК підтримали позбавлення IBA членства в організації, лише один виступив проти.

Водночас, на сесії Міжнародного олімпійського комітету також було рекомендовано залишити бокс у списку видів спорту на наступні Ігри-2024 у Парижі.

Що відомо

  • Бокс дебютував на Олімпійських іграх у 1904 році, а з 1920-го чоловічий турнір регулярно потрапляв до програми змагань. Жіночий повернувся лише в 2012-му.
  • Олімпійськими чемпіонами ставали українці Володимир Кличко (1996), Олександр Усик (2012) та Василь Ломаченко (2008, 2012), які згодом ставали чемпіонами світу вже на професійному ринзі.
  • На початку жовтня 2022 року IBA на тлі повномасштабної війни в Україні скасувала санкції проти Росії та Білорусі, дозволивши представникам обох країн бути повноцінно представленими на своїх змаганнях.
  • У квітні 2023 року була утворена нова боксерська організація - World Boxing. До неї увійшли низка країн, серед яких США, що відмовилися від участі на чемпіонатах світу.
На початок