Чи законно зрізали дерева і встановили кіоск: тернополяни зустрілися з керівником Нацполіції області

Чи законно зрізали дерева і встановили кіоск: тернополяни зустрілися з керівником Нацполіції області

На зустрічі з керівником Національної поліції області
На зустрічі з керівником Нацполіції області. Суспільне Тернопіль

Мешканці будинку на вулиці Слівенській, 11 у Тернополі зустрілися з керівником Головного управління Нацполіції області Сергієм Зюбаненком. Про це повідомила Суспільному мешканка цього будинку Жанна Кійко.

За її словами, йшлося про кримінальне провадження щодо вирубки дерев біля їхньої багатоповерхівки та встановлення МАФу.

Мешканці будинку на Слівенській, 11 в Тернополі, які прийшли на зустріч з керівником Нацполіції області
Мешканці будинку, які прийшли на зустріч з керівником Нацполіції області. Суспільне Тернопіль

"У 2016 році поблизу будинку почали вирубувати дерева. Коли мешканці звернулися в поліцію та до міської ради, вирубку зупинили. Раніше ця ділянка мала статус зеленої зони. Але згодом його змінили та віддали в оренду під забудову".

22 червня цього року там зрізали дерева, а 19 вересня — встановили кіоск, сказала жінка.

Жанна Кійко, мешканка будинку 11 на вулиці Слівенській в Тернополі
Жанна Кійко, мешканка будинку 11 на вулиці Слівенській. Суспільне Тернопіль

"Ми звернулися в міську раду, отримали документи про надання права оренди. Ділянку орендує жінка. Але ми завжди бачили лише чоловіка, який називав себе орендарем. Він представився Рублеником Борисом Борисовичем".

У державному реєстрі фізичних осіб Борис Рубленик зареєстрований роздрібним торгівцем фармацевтичних товарів. На сайті Youcontrol Алла Василюк також зазначена, як підприємець, що торгує фармацією. Контактний номер не вказаний.

Люди вимагають повернути ділянці статус зеленої зони.

"Ми звернулися в сім організацій. У прокуратурі наша заява лежить, в ДСНС звернулися, тому що це пожежна небезпека, в Держархбудконтроль, інспекцію архітектурну. Вони нам повідомили, що жодних дозволів на забудову не надавали".

Під час зустрічі з керівником Нацполіції області Сергієм Зюбаненком
Під час зустрічі з керівником Нацполіції області. Суспільне Тернопіль

Зараз триває досудове розслідування у справі, каже Жанна Кійко.

"Третього жовтня відкрили кримінальну справу й зафіксували в Єдиному реєстрі кримінальних проваджень з приводу самоправних дій невідомих осіб. Розслідують справу щодо встановлення МАФу і знищення зелених насаджень".

Люди хвилюються, щоби згодом ділянку біля їхнього будинку не забудували повністю. Її площа становить приблизно 50 квадратних метрів, розповів місцевий житель Віталій Вежнавець.

"Думаємо, що хочуть перевірити нашу реакцію на МАФ, щоб потім вже робити проєкти для забудови прибудинкової території".

Учасники обговорюють результати зустрічі
Люди обговорюють результати зустрічі. Суспільне Тернопіль

Люди звернулися до керівника головного управління Нацполіції області Сергія Зюбаненка.

"Вісім років тому наш "вічний" керівник міста, скажімо так, був на цій ділянці особисто й пообіцяв мешканцям, що жодної забудови тут не буде", — розповіли жителі в кабінеті керівника Нацполіції області.

"Я зараз приділяю максимальну увагу таким питанням. Сформували робочу групу. Це не перший випадок, коли поліцію роблять заручниками ситуації. Тобто, йде якийсь процес, видають дозвільну документацію. Потім є незгода мешканців, є якісь порушення. Ми відкриваємо кримінальне провадження", — сказав Сергій Зюбаненко.

"Щодо попередніх результатів, то, думаю, десь на кінець жовтня вже будемо розуміти ті реалії, які відбуваються в цілому", — повідомив начальник слідчого управління Нацполіції в області Андрій Ткачик.

За словами Сергія Зюбаненка, правоохоронці зараз встановлюють, чи законно надали дозвільні документи на вирубку дерев та встановлення МАФу.

На початок