Справа Гандзюк: суд продовжить розгляд 18 вересня

Справа Гандзюк: суд продовжить розгляд 18 вересня

Оновлено
Справа Гандзюк: суд продовжить розгляд 18 вересня
. Володимир Задворний, Суспільне

Дніпровський районний суд Києва розпочав розгляд по суті справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Мангер попросив суд змінити йому запобіжний захід, щоб взяти участь у місцевих виборах.

У залі присутні обвинувачені — голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та експомічник депутата Херсонської обласної ради Олексій Левін разом зі своїми адвокатами, передає кореспондент Суспільного із зали суду.

Обвинувачення представляють прокурори Андрій Сенюк і Олександр Сафарян.

Адвокат Мангера Дмитро Ільченко попросив суд змінити запобіжний захід на заставу 1млн 150 тисяч гривень. Він аргументує це тим, що в іншому випадку Манегер не зможе висунути свою кандидатуру на місцевих виборах. Однак суд залишив клопотання без розгляду та закрив засідання. Наступне заплановане на 18 вересня.

Справа Гандзюк: суд розпочав розгляд по суті
Олексій Левін. Володимир Задворний, Суспільне

Прокуратура просить засудити Мангера і Левіна до 12 років позбавлення волі за вбивство Гандзюк. Про це йдеться в обвинувальному акті, який зачитав прокурор Синюк у суді.

Представниця батьків Катерини Гандзюк і її чоловіка Ольга Веретильник заявила, що потерпілі вимагають 23 мільйони гривень за моральну шкоду.

Сторона захисту також клопотала, щоб Верховний суд розглянув підзвітність суду для розгляду цієї справи, тому що більшість свідків проживає не у Києві. Однак суддя відхилила це клопотання.

Мангера і Левіна звинувачують в "організації вчинення умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, у спосіб особливого мучення для залякування потерпілого на замовлення, що спричинило смерть потерпілого".

Що відомо

  • 31 липня 2018 року херсонську чиновницю Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. За чотири місяці у столичній лікарні вона померла.
  • Виконавці вбивства Катерини Гандзюк засуджені до різних термінів ув'язнення.
  • Замовником вбивства, за офіційними даними, вважається голова Херсонської облради Владислав Мангер. Друзі та родичі загиблої вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Олексію Левіну, якого вважають організатором злочину, за кордон.
  • Левін переховувався від слідства за кордоном. Його затримали у Болгарії 24 січня. Болгарські правоохоронці повідомили, що ідентифікували Левіна за відбитками пальців, адже підозрюваний змінив зовнішність.
  • 16 березня до України з Болгарії доправили підозрюваного в організації вбивства Катерини Гандзюк Олексія Левіна. 22 лютого 2019 року Бургаський окружний суд дозволив його екстрадицію.
  • Зранку 17 червня адвокати Мангера заявили про катування їх підзахисного, а також про те, що вони подали матеріали до Європейського суду з прав людини. Суд щодо зміни запобіжного заходу Владиславу Мангеру тривав до ночі й близько 2:00 18 червня суд ухвалив відправити його під варту без права застави до 28 липня.
  • 20 серпня у Дніпровському суді Києва Мангеру та Левіну подовжили термін тримання під вартою до 18 жовтня.
На початок