WI-FI на стоянках, генератори та акумулятори: як готують мобільний зв'язок на Одещині до можливих блекаутів

WI-FI на стоянках, генератори та акумулятори: як готують мобільний зв'язок на Одещині до можливих блекаутів

Мобільну мережу на Одещині готують до можливих блекаутів: закуповують альтернативні джерела живлення та оновлюють устаткування.

Про це 5 жовтня під час брифінгу в Ukraine Media Center Odesa повідомив тимчасово виконувач обов'язків директора департаменту цифрового розвитку, інформаційної політики та кіберзахисту Одеської ОВА Іван Тимошенко.

"Забезпечуються альтернативні джерела, тобто якщо виходить з ладу якась підстанція — є альтернативне живлення. Також на місці вирішується питання щодо підключення генераторами і як було доведено нам з Кабінету Міністрів, мінімальний час, який ми маємо забезпечити спільними зусиллями — це 72 години", — повідомив представник ОВА.

За його словами, оператори замінювали акумулятори в устаткуванні на новіші, що дасть можливість за відсутності генератора працювати обладнанню до восьми годин. Іван Тимошенко також зазначив, що для розширення покриття мобільного зв'язку оператори встановили в Одеській області нові станції: "Київстар" — 48, "Лайфсел" — 18 та "Водафон" — дев'ять.

Також він зазначив, що у минулі блекаути проблема з мобільним інтернетом виникала через перевантаження мережі: якщо з ладу виходить одна з основних веж, більше навантаження падає на іншу, що сповільнює роботу інтернету. Тож, за словами Івана Тимошенка, одним з кроків зниження навантаження стають переговори з великими супермаркетами, аби ті на своїх стоянках давали доступ до вай-фаю навіть у разі відсутності мобільної мережі.

"У нас були цікаві ситуації, коли навіть люди скаржилися, що вони не мали можливості під час блекаутів зі стрімінгових сервісів завантажити серіали улюблені", — поділився Іван Тимошенко.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок