Удар по селу Грозі Куп'янського району. Головні новини Харкова та області 5 жовтня: хроніка

Удар по селу Грозі Куп'янського району. Головні новини Харкова та області 5 жовтня: хроніка

Удар по селу Грозі Куп'янського району. Головні новини Харкова та області 5 жовтня: хроніка
. Рятувальники на місці ракетного удару по Грозі, Харківська область, 5 жовтня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 5 жовтня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

"Це воєнний злочин". Єврокомісія відреагувала на удар по Грозі на Куп'янщині

У Єврокомісії назвали удар по селу Гроза на Харківщині, внаслідок якого загинула щонайменше 51 людина, воєнним злочином.

Про це повідомили у Telegram-каналі Єврокомісії з посиланням на Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

"Немає жодних ознак ослаблення терору Росії проти мирного населення України, і сьогодні він досяг чергової страшної позначки. Унаслідок атаки на кафе і продуктовий магазин у селищі Гроза Куп'янського району загинули понад 50 осіб, зокрема дитина, багато хто дістав поранення. Це ще одна жахлива атака проти ні в чому не винних мирних жителів, на додачу до постійних щоденних невибіркових атак Росії поблизу лінії фронту", — йдеться у повідомленні.

У Єврокомісії зазначили, що керівництво Росії, всі командири, виконавці та співучасники мають бути притягнуті до відповідальності.

Удар з найбільшою кількістю загиблих на Харківщині з початку війни: свідчення очевидців про атаку по селу Грозі

Ракетний удар по селу Гроза у Харківській області 5 жовтня став найбільшим за кількістю жертв у 2023 році в Україні та найбільшим за весь час повномасштабного вторгнення у регіоні. Загинула 51 людина, серед них — восьмирічна дитина.

Ракетний удар по Грозі на Куп'янщині: як рятувальники діставали людей з-під завалів

Спочатку залучили три одиниці техніки та 15 людей особового складу ДСНС, потім викликали підмогу, повідомив Суспільному заступник начальника пожежно-рятувального загону Руслан Парфілов.

"По прибуттю на міcце пожежі побачили велику кількість загиблих і поранених людей. Найбільше тіл знайшли там, де стояв стіл та поминали людину. Знайшли жінку, яка перебувала під завалами, доклали максимальних зусиль, щоб її врятувати. Дуже сильно було завалено плитами, будівельним сміттям. Постійно когось діставали, це було жахіття. Залишилося зовсім трішечки розібрати засипані місця, але основну кількість людей уже дістали й проводять ідентифікацію", — каже Руслан Парфілов.

Парфілов вважає, що під завалами вже нікого немає.

"Де були найбільші скупчення сміття і людей, ми обстежили відразу. Дуже велика кількість загиблих, тому було мало місця для роботи техніки", — сказав Парфілов.

"Військових на поминках не було": Тимошко — про удар РФ по Грозі на Куп'янщині

На поминках не було жодного військового, розповів Суспільному начальник поліції регіону Володимир Тимошко.

"Цивільні місцеві жителі зібралися на поминки свого близького родича, якого перепоховали. Вже точно встановлено, що це влучання було ракетою "Іскандер". Приміщення маленьке, воно не було обладнане укриттям, тому така кількість загиблих. Ніяк інакше, як геноцидом чи злочином це назвати неможливо", — сказав Тимошко.

Він повідомив, що удар завдали з території Росії.

Під завалами кафе у Грозі, яке зруйноване ракетним ударом, можуть перебувати близько 10 людей

Про це Суспільне Харків розповів очільник ОВА Олег Синєгубов.

"За нашою інформацією, 60-70 людей перебували у цьому закладі. На місці працюють всі служби. Ми створили оперативний штаб, щоб швидко усунути наслідки удару. Він був досить потужний. У прилеглих житлових будинках повилітали вікна. Із завтрашнього дня будемо це усувати. Це був прицільний удар. Встановлюємо, що удар був влучний: це невеличка будівля, влучання було по центру. Пораненим надається вся допомога, але деякі з них у дуже тяжкому стані", — сказав Синєгубов.

25 тіл, які дістали з-під завалів, ще не ідентифікували, додав він.

"Ракетою вбили понад половину села". Речник прокуратури Харківщини — про удар РФ по Грозі

За попередньою інформацією прокуратури, у кафе під час ракетного удару по Грозі 5 жовтня поминали військового, який загинув на фронті. Триває розбір завалів та пошукові роботи.

У закладі перебували родичі, друзі та односельці загиблого військового, розповів Суспільне Харків речник облпрокуратури Дмитро Чубенко.

"Попередньо, удар був один. Вірогідно, що використовувалася одна з модифікацій "Іскандер", яка саме — ще не готовий сказати. На це потрібен час, щоб зібрати залишки ракети, направити її на вибухотехнічну експертизу, і згодом вся інформація буде відома", — розказав він.

Під завалами можуть ще перебувати люди, уточнив Чубенко: "Велика площа руйнування і потужність ракети. В "Іскандері" близько 500 кілограмів вибухівки всередині. Від потужності вибуху багато тіл були понівечені. ДСНС розбирають завали, судмедексперти оглядають тіла, прокурори та слідчі фіксують збирають залишки ракети та опитують місцевих".

До повномасштабного вторгнення РФ у населеному пункті проживали близько 330 людей, повідомляв очільник МВС Ігор Клименко.

Нині у селі проживали близько 100 людей, у кафе в момент удару перебували понад 50, розповів Дмитро Чубенко: "Тобто однією ракетою вбили більшу частину села".

У Харківській області оголосили триденну жалобу за загиблими у Грозі

Жалобу оголосили з 6 по 8 жовтня, повідомив очільник ОВА Синєгубов.

Удар по селу Грозі на Куп'янщині: відео

Понад 50 людей, серед яких дитина, загинули внаслідок удару Росії по сільському магазину та кафе у селі Гроза Куп'янського району.

Удар по Грозах на Куп'янщині: що відомо про стан поранених

З-під завалів вилучили 58 людей, з них 51 — загиблі, 7 людей травмовані, повідомив речник обласного управління ДСНС Євген Василенко у телемарафоні "Єдині новини".

"Серед загиблих є 6-річний хлопчик, усі цивільні, на місці працюють рятувальники, вони розбирають завали, залучено 14 одиниць рятувальної техніки. Тривають пошукові роботи. Є ймовірність, що під завалами ще є люди. Поранені направлені до лікарні Харкова, більшість з них перебувають у тяжкому стані", — сказав Василенко.

Серед поранених є шестеро жінок, більшість яких старша 50 років, та 55-річний чоловік, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За його даними, дві жінки перебувають у тяжкому стані, стан решти поранених медики оцінюють як середньої тяжкості.

Удар по селу Гроза на Куп'янщині: кількість загиблих збільшилась до 51 людини

Один з поранених помер при наданні медичної допомоги, повідомив очільник МВС Ігор Клименко. Кількість загиблих внаслідок російського удару по селу на Куп'янщині збільшилась до 51 людини.

На Харківщині оголосять дні скорботи по загиблих внаслідок удару РФ по селу Грози

Про це повідомила Суспільне Харків речниця очільника ОВА Олена Шаповал.

Удар по селу Гроза на Куп'янщині: кількість загиблих зросла до 50 людей

За попередніми даними, РФ вдарила "Іскандером", повідомив очільник МВС Ігор Клименко.

Удар по селу Гроза на Куп'янщині 5 жовтня
Наслідки удару по Куп'янському району, Харківська область, 5 жовтня 2023 року. Фото: Ігор Клименко/Telegram

Що відомо про удар по селу на Куп'янщині

Удар стався о 13:24, розповів очільник МВС Ігор Клименко у телемарафоні "Єдині новини".

"На місці удару розташований магазин, поруч є кафе. У магазині перебували місцеві жителі, а також у кафе, де були поминки за померлим односельцем. Усього на місці удару були близько 60 людей. На цей момент 49 людей загинули, серед них шестирічна дівчинка. Семеро людей зазнали тяжких поранень, їх оперують. 29 загиблих вже ідентифікували", — повідомив Ігор Клименко.

Удар по Куп'янщині 5 жовтня
Наслідки удару по Куп'янщині, Харківська область, 5 жовтня 2023 року. Фото: Олег Синєгубов

За його словами, у селі проживали 330 жителів.

"З кожної сім'ї та двору одна людина була присутня на поминальному обіді. Є підозра, що хтось з місцевих жителів навів російських військових на приміщення з масовим скупченням людей", — сказав Клименко.

Внаслідок удару РФ по селу на Куп'янщині загинули 49 людей

Щонайменше 49 людей, серед яких дитина, загинули внаслідок удару Росії по сільському магазину у селі Гроза Куп'янського району. Поранені семеро людей.

Про ракетний удар повідомив президент України Володимир Зеленський та очільник ОВА Олег Синєгубов.

Удар по Куп'янському району, внаслідок чого загинули щонайменше 49 людей
Наслідки удару по Куп'янському району, Харківська область, 5 жовтня 2023 року. Фото: президент Зеленський/Telegram

Серед загиблих — шестирічний хлопчик, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За інформацією облпрокуратури, росіяни завдали удару по сільському кафе-магазину.

У Вовчанській громаді заживили село Українка

Енергетики повернули світло до села Українка, якого не було з початку повномасштабної війни.

Про це повідомила речниця "Харківобленерго" Марина Шевченко.

Село Українка Вовчанськ
Енергетики заживили село Українка Вовчанської громади, Харківська область, жовтень 2023 року. Фото: Марина Шевченко

"Тут були інтенсивні обстріли, наші електромережі постраждали на 70-90%. Ми побачили тут зруйновані опори, перебиті дроти, пошкоджений трансформатор. Руйнування справді великі. Спочатку ми відремонтували одну лінію електропередачі та заживили першу частину села, де у нас 12 точок обліку, а потім вже перейшли на більш складну ділянку. Головною перешкодою для нас є щільна замінованість територій", — сказано в повідомленні.

Село Українка
Пошкоджені будинки в селі Українка Вовчанської громади, Харківська область, жовтень 2023 року. Фото: Марина Шевченко

Наступним енергетики планують заживити село Рубіжне.

У Балаклійській громаді відновили міст

Будівельники завершили відновлювати автомобільний міст у Балаклійській громаді, який був зруйнований наслідок бойових дій та російської окупації.

Про це повідомили у пресслужбі Балаклійської МВА.

"Відновлена його частина становить: ширина — 7 м, довжина — 12 м. Зі в'їздами загальна довжина мосту — 30 м. Новий міст дозволить значно спростити сполучення між селами та містом Балаклія, що у свою чергу полегшить отримання медичних та освітніх послуг, придбання продуктів та товарів першої необхідності, а також допоможе аграріям", — сказано в повідомленні.

Погода на 6 жовтня

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів. Вдень місцями невеликий дощ;
  • Вітер західний, 9-14 м/с; місцями пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі 6-11°, вдень 15-20°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 9-11°, вдень 15-17°.

Що відомо про будівництво підземної школи у Харкові

У Харкові розпочали будувати першу в Україні підземну школу, яка відповідатиме нормативним вимогам до захисних споруд. Роботи проводить "Трест Житлобуд-1", їх розпочали. Підземне приміщення має вмістити 450 учнів.

Голова наглядової ради акціонерного товариства "Трест Житлобуд-1" Олександр Харченко розповів Суспільне Харків, що збудують протирадіаційне укриття.

"Це правильно називати бомбосховищем, але там можна буде навчатися. Воно більш пристосоване до занять, ніж метро. Там будуть більш комфортні умови для учнів, облаштовані класні кімнати. Також організують місце, де діти зможуть відпочивати. Площа приміщення складатиме близько 1400 кв. метрів. У 2023 році плануємо завершити основні будівельні роботи", — розповідає Харченко.

За його словами, у підземному приміщенні будуть протирадіаційні двері, різноманітні фільтри, а також очищувачі повітря.

Гаражний розпродаж від Сергія Жадана зібрав понад 42 тисячі гривень на дрони для ЗСУ

На гаражному розпродажі у Харкові продавали одяг Сергія Жадана: футболки, штани, джинси, худі, світшоти, декілька шапок і одну пару кедів Converse. До кожної речі прикріпили її історію від письменника.

Сергій Жадан
Фото — Іван Самойлов

"Ми тішимося, бо нам вдалося продати більшу частину того, що мали. І ледь не кожна людина донатила на значно більше за фіксовану ціну, що дуже й дуже приємно! Усі у виграші після цього розпродажу: у людей тепер є річ улюбленого автора, а в ЗСУ — ще більше засобів наближати перемогу", — поділилися із Суспільним Культура в Харківському літмузеї.

Під час розпродажу зібрали понад 42 тисячі гривень на станцію дронів для 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна.

Харківська обласна рада затвердила першу в Україні Програму підтримки сімей

Харківська обласна рада затвердила Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки. Вона є першою в Україні.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Наш обов'язок зробити так, аби кожна дитина, що залишилася без батьківського піклування, виховувалася в сім'ї та максимально підтримати родини з прийомними дітьми та дитячі будинки сімейного типу", — написав Синєгубов.

За його даними, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та сім’ї патронатного вихователя отримають 30 тисяч гривень; допомогу на оздоровлення дітей; щомісячні виплати по 5 тисяч гривень сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю, адресну допомогу в 50 тисяч гривень прийомним сім'ям та дитбудинкам сімейного типу, які пропрацювали 15 років. Також дітей забезпечать технікою для навчання.

"РФ атакувала Зибине на Харківщині, щоб відволікти українські війська". Ситуація на Лимано-Купʼянському напрямку

4 жовтня РФ атакувала північ Харківщини в районі села Зибиного. Російські війська проводять такі атаки вздовж державного кордону з мінометів, артилерії та ракетами С-300, щоб українські сили залишалися на ділянках та відвернули увагу від важливіших напрямків.

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"Там зараз найважча ситуація, бо росіяни активно використовують свої нові штурмовики Су-35, які можуть стріляти як по повітряним, так і по наземним цілям, переважно вони працюють парами. Там підвищилася інтенсивність штурмових дій, за минулу добу зафіксували вісім бойових зіткнень. Окрім знищених росіян та техніки, цікавими цілями на цьому напрямку були станція РЕБ "Борисоглєбськ", та РЛС "Зоопарк" — спеціальна радіолокаційна станція, яка дуже надокучає нашим військам, тому це дуже "жирна" ціль. Вона засікала нашу артилерію, ця станція вартувала близько мільйона доларів", — сказав Євлаш.

У Прудянці під Харковом запрацювала мобільна амбулаторія

У Прудянці Дергачівської громади відкрили мобільну амбулаторію, яку селищу надали благодійники. Це єдиний соціальний об’єкт, який запрацював тут за рік після звільнення громади. Місцеву амбулаторію пошкодили обстріли у 2022 році — тоді через Прудянку проходила передня лінія оборони українських військових.

Селище Прудянка розташоване за 10 кілометрів від кордону. За словами директорки Дергачівського центру первинної медсандопомоги Марії Хвисюк, до повномасштабної війни лікарі обслуговували у закладі понад 3 тисячі пацієнтів.

На Красноградщині заарештували майно агропідприємства, директор якого має громадянство РФ

Прокуратура розслідує справу за фактом колабораціонізму. За версією слідства, керівник агропідприємства у Красноградському районі співпрацює з РФ.

Про це повідомляє пресслужба облпрокуратури. За її даними, Суд наклав арешт на нежитлові будівлі і складські приміщення, автогаражі, сільськогосподарську техніку агропідприємства. Бенефіціар підприємства володіє 50% капіталу і також має російське громадянство.

"У 2021 році виїхав за межі України та, перебуваючи за кордоном, вже під час повномасштабного вторгнення РФ здійснив вихід із підприємства шляхом продажу своєї частки громадянину іншої країни. Таким чином, підприємство має власника та раніше мало кінцевих бенефіціарів, які є громадянами РФ і потенційно можуть бути пособниками держави-агресорки, надаючи їй матеріальні та фінансові ресурси", — сказано в повідомленні.

Російські війська завдали удару по Печенігах з "Торнадо-С" — прокуратура

Російські війська завдали удару по Печенігах з реактивної системи залпового вогню "Торнадо-С", повідомила пресслужба прокуратури області.

У прикордонній Козачій Лопані пошкоджені понад десять будинків внаслідок обстрілів

Російські війська з міномета й танка двічі завдали ударів по Козачій Лопані Дергачівської громади протягом 4 жовтня.

Про це Суспільне Харків розповіла староста селища Людмила Вакуленко. За її словами, у селищі пошкоджені більш як десять будинків, місцеві жителі не дістали поранень.

"Перший раз стріляли о 8 годині ранку. Пошкоджена цивільна інфраструктура, була перебита електрика, але відновили. А вдруге вже було 13 година — знову будинки пошкоджені, люди встигли сховатися. Є пряме влучання, що даху немає, а у сусідніх будинках і дах побитий, і вікна пошкоджені. Люди відновлюють, знову відновлюють", — каже Вакуленко.

У Печенігах внаслідок нічного обстрілу згоріли три будинки у дачному кооперативі

Російські війська завдали ракетного удару по селищу Печеніги на Чугуївщині близько 00:15 5 жовтня. Попередньо, ракетою С-300.

Це Суспільне Харків підтвердив начальник Печенізької селищної військової адміністрації Олександр Гусаров. За його словами, нікого не поранило.

Печеніги
Вирва внаслідок ракетного удару РФ по дачному кооперативу у селищі Печеніги, Харківська область, 5 жовтня 2023 року. Фото: Telegram/Олександр Гусаров

"Пошкоджені лінії електромереж, попередньо. Від уламків зайнялися та згоріли три приватних домоволодіння у дачному кооперативі. Було близько трьох ударів, але це не точна інформація. Всі служби працюють: ДСНС, оперативно слідча група", — сказав Гусаров.

Обстріли Харківщини протягом доби — Синєгубов

Під обстрілами перебували населені пункти Харківського, Чугуївського, Куп'янського та Ізюмського районів.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА олег Синєгубов. За його даними, поранених та загиблих немає.

Внаслідок обстрілів у Вовчанську пошкоджений будинок, там зайнялася пожежа.

У прикордонній Козачій Лопані артилерійським обстрілом пошкоджені два приватні будинки, господарчі споруди та приватний автомобіль.

Через обстріл околиць Глибокого горіла трава у полі.

Російські війська завдали ракетного удару по Печенігах на Харківщині

Російські війська завдали ракетного удару по селищу Печеніги на Чугуївщині близько 00:15 5 жовтня. Попередньо, ракетою С-300.

Про це повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, влучання зафіксували на території дачного селища. Пошкоджені два будинки, зайнялися пожежі.

Війська РФ завдали авіаударів по двох населених пунктах Харківщини

Авіаційних аударів російських військ зазнали Подоли та Синьківка на Куп'янщині.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

"На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області", — сказано в повідомленні.

У Харкові три трамваї змінять маршрути 5 та 6 жовтня

Рух трамваїв №16, 16А та 27 на вул. Академіка Павлова, від вул. Героїв Праці до пров. Салтівського, буде припинений з 9:00 до 16:00 5 та 6 жовтня.

Це пов'язано з ремонтом трамвайної колії, повідомили у міськраді.

У цей час трамваї їздитимуть так: №16, 16А:

  • розворотне коло "Салтівське" — просп. Тракторобудівників — вул. Героїв Праці — вул. Шевченка — розворотне коло "Журавлівський гідропарк";

№27:

  • розворотне коло "Новожанове" — вул. Москалівська — вул. Гольдбергівська — вул. Молочна — пл. Захисників України — просп. Героїв Харкова — вул. Академіка Павлова — в’їзд Семиградський — вул. Віринська — вул. Мойсеївська — вул. Шевченка — розворотне коло "Журавлівський гідропарк" — вул. Шевченка — вул. Героїв Праці — просп. Тракторобудівників — розворотне коло "Салтівське".

У цей час по вул. Академіка Павлова курсуватиме тимчасовий автобус №27:

  • "Автостанція "Героїв Праці" — вул. Академіка Павлова — просп. Героїв Харкова — вул. Олега Громадського — БК "ХЕМЗ" — вул. Олега Громадського — пл. Захисників України — просп. Героїв Харкова — вул. Академіка Павлова — автостанція "Героїв Праці".

Погода на 5 жовтня на Харківщині

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі 6-11° тепла, вдень 17-22°
  • Температура повітря в Харкові: вночі 8-10° тепла, вдень 18-20°.
На початок