Орендар помер, ділянку передали іншому: на Хмельниччині підприємець залишився без землі. Деталі

Орендар помер, ділянку передали іншому: на Хмельниччині підприємець залишився без землі. Деталі

Орендар помер, ділянку передали іншому: на Хмельниччині підприємець залишився без землі. Деталі
Депутати та жителі сіл Ходаківці й Печеськи під час сесії Лісогринівецької сільської ради, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Підприємець Віктор Павлік, який з 2017-го року за договором суборенди працював на земельній ділянці Лісогринівецької громади, що на Хмельниччині площею 88 гектарів, залишився без землі: орендар два роки тому помер, договір суборенди депутати розірвали та передали ділянку іншому підприємцю. Жителі сіл Ходаківці й Печески, де Віктор Павлік орендував землю, прийшли до Лісогринівецької сільської ради з вимогою змінити рішення сесії, яке вважають незаконним.

Земельна ділянка, яку передали підприємцю-депутату сільської ради Юрію Шлапаку, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Земельна ділянка, яку передали підприємцю-депутату сільської ради Юрію Шлапаку, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Правди хочуть люди. По-перше шо? Ця земля ще є в оренді, оренда не закінчилася, людина допомагає селу. Тут, виявляється, вже віддали, та ще на 30 років! Люди добрі!", — каже Тетяна Поліщук, жителька села Ходаківці.

Тетяна Поліщук, жителька села Ходаківці, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Тетяна Поліщук, жителька села Ходаківці, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

За словами жінки, договір чоловік уклав до травня 2024-го року з орендарем Василем Пйодьом, в 21-му році останній помер, а землю у Віктора забрали та вже віддали в оренду іншому підприємцю-депутату сільської ради Юрію Шлапаку.

"Самозванець. Ми його навіть не бачили і не знаєм, хто він і шо він за один", — відгукується про нового орендаря житель села Ходаківці, Степан Омелянчук.

Люди кажуть: мають колективне звернення із підписами понад сотні людей. За їхніми словами, підтримують Віктора Павліка, бо той допомагав із кожним проханням.

"Ми коли не звернемось, він завжди допомагає. Дорога, там, де ями — Євгенійович, треба дорогу — все, добре, дівчата, зроблю, зроблю, просто добра людина, і все", — додає Тетяна Поліщук.

Помічник народного депутата Олександр Сніховський, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Помічник народного депутата Олександр Сніховський, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Помічник народного депутата Олександр Сніховський, до якого звернулася громада, каже: Віктор Павлік був першою особою, хто мав би укласти договір після смерті орендаря.

"Вони мали б повідомити, офіційно, письмово, про те, що планується припинення оренди, бо помер орендар. Він має першочергове право на заключення договору оренди на цю земельну ділянку. Тобто, не було цього зроблено. Сесією в червні швидко розірвали і вже через місяць дали 88 гектарів в оренду на 30 років Шлапаку. Все нічого би. Якби…А цей Шлапак-депутат цієї ОТГ. Воно за місяць, це питання, процедурно ну ніяк би не могло вирішитися", — каже Сніховський.

Голова Лісовогринівецької сільської ради Віталій Гралюк, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Голова Лісовогринівецької сільської ради Віталій Гралюк, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Голова Лісовогринівецької сільської ради Віталій Грилюк каже: підприємець мав би сам звернутися із заявою про оренду землі.

"Був основний договір розірваний в зв'язку зі смертю орендаря. І автоматично розривається договір суборенди. Він не звертався до сільської ради з питанням надання йому цієї ділянки в оренду. Для сільської ради взагалі не є принциповим, хто буде платити податки", — розповідає Грилюк.

Жителі громади спілкуються з головою сільської ради, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Жителі громади спілкуються з головою сільської ради, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Та-каже-скасовувати рішення віддати землю в оренду Юрію Шлапаку не будуть. Хіба що матимуть на те причини.

"Причиною розірвання може бути тільки те, що він не буде сплачувати або не за цільовим використовувати ділянку. Інших причин, для того, що скасувати це рішення, немає", — додає голова сільської ради.

Спеціалістка з юридичних питань сільської ради Ольга Лізун, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Спеціалістка з юридичних питань сільської ради Ольга Лізун, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Спеціалістка з юридичних питань сільської ради Ольга Лізун каже: договір хотіли розірвати ще з орендарем, який частину земель використовував не за призначенням.

"Дана земельна ділянка призначена для сінокосіння і випасання худоби. І це передбачає те, що ці земельні ділянки не мають права розорюватися. Звичайно, занижена плата. Тому що нормативно-грошова оцінка земель сінокосіння і випасання худоби набагато нижча сільськогосподарських земель", — каже Ольга Лізун.

Жителі громади розмовляють зі спеціалісткою з юридичних питань сільської ради та помічником народного депутата, до якого звернулись по допомогу, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Жителі громади розмовляють зі спеціалісткою з юридичних питань сільської ради та помічником народного депутата, до якого звернулись по допомогу, 3 жовтня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Чи знав про це Віктор Павлік, який всі ці роки вирощував на землі зернові, і чому не звернувся в сільську раду для зміни цільового призначення землі та укладення договору на оренду після смерті орендаря — кореспонденти Суспільного намагалися з'ясувати телефоном. Записувати розмову підприємець відмовився та з діалогу стало зрозуміло: до сільської ради він звертався і не один раз. Чому його звернення залишилися без відповіді, каже, уже дізнаватиметься його адвокат.

Не вдалося поспілкуватися на камеру із новим орендарем, підприємцем-депутатом Лісогринівецької сільської ради — Юрієм Шлапаком. Селяни ж, які прийшли підтримати Віктора Павліка, кажуть: від свого не відступляться.

"Нас обманули. Будем протестувати дальше. А шо, а шо робити?", — розповідає Світлана Мазур, жителька села Ходаківці.

За словами Віктора Павліка, він позиватиметься на сільську раду та відстоюватиме право орендувати землю.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок