Попри борги. Кропивницький отримав газ на опалювальний сезон

Попри борги. Кропивницький отримав газ на опалювальний сезон

Попри борги. Кропивницький отримав газ на опалювальний сезон
Обладнання котельні підприємства "Теплоенергетик" у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому завершили підготовку до опалювального сезону. Комунальне підприємство "Теплоенергетик" уклало договір на постачання газу котельням централізованої системи опалення.

Директор "Теплоенергетика" Олександр Чельник розповів Суспільному, що договір з газопостачання підприємства в опалювальному сезоні 2023-2024 років підписали в "Нафтогазі" і передали їм.

"Договір передбачає постачання для Кропивницького 38 мільйонів кубометрів газу. Минулого опалювального сезону ми використали 28 мільйонів кубометрів".

За словами керівника підприємства-теплопостачальника, газ отримають попри борг перед "Нафтогазом" за попередні два опалювальні сезони, який становить 562 мільйонів 828 тисяч гривень. Ще 308 мільйонів гривень боргу, сказав, реструктуризували, його мають виплатити протягом 84 місяців за фінансової підтримки міської ради.

"При цьому держава винна підприємству 418 мільйонів гривень відшкодування різниці в тарифах. Тобто реального боргу – майже 145 мільйонів, але Нафтогаз все одно позивається до нас. Відповідно, за 2-3 тижні можуть арештувати рахунки підприємства. Це означає, що за новими договорами ми розраховуватись не зможемо, все йтиме на погашення попередніх боргів".

Зривом опалювального сезону арешт рахунків не загрожує, сказав керівник підприємства.

"Усі підготовчі роботи встигли провести, запас матеріалів є. Крім того, міські депутати на сесії 28 вересня виділили нам понад 50 мільйонів, щоб протягом опалювального сезону ми могли, зокрема, виплачувати зарплату працівникам та оплачувати енергоресурси".

До централізованого опалення у Кропивницькому підключені 792 будинки. Це дані на 3 жовтня. Однак, зі слів Олександра Чельника, до початку опалювального сезону ця кількість може зменшитись, адже виконком міськради видав дозволи деяким будинкам на відключення від системи. Борг населення за спожите тепло становить 155 мільйонів 105 тисяч гривень.

Нині триває заповнення теплових мереж водою. Опалювальний сезон у місті розпочнеться, коли середня температура повітря протягом трьох діб не перевищуватиме вісім градусів тепла.

Директорка обласного департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Ольга Довжук 29 вересня під час брифінгу розповіла, що усі котельні й теплові пункти регіону готові до опалювального сезону. Борги за теплопостачання в області становлять 441 мільйон гривень. Це 60% усіх боргів за комунальні послуги в регіоні.

Що стосується боргів перед "Теплоенергетиком" – найбільше йому винні державні підприємства обласного центру. Найбільше – 16 мільйонів гривень – винна льотна академія, один мільйон гривень за спожите тепло винен кропивницький інженерний коледж.

На початок