Одещина очолила рейтинг з порушення мовного закону у закладах вищої освіти

Одещина очолила рейтинг з порушення мовного закону у закладах вищої освіти

Одещина очолила рейтинг з порушення мовного закону у закладах вищої освіти
Студентка за навчанням. Фото ілюстративне: pexels.com

По Україні Одещина перебуває на першому місці в антирейтингу з недотримання використання державної мови у закладах вищої освіти.

Про це 27 вересня на брифінгу Media Center Ukraine — Odesa повідомила представниця уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк.

"Коли ми підбивали підсумки станом на серпень, то з початку року по всій Україні проводилось 11 заходів держконтролю, що стосувались закладів вищої освіти, п'ять з них були по Одещині. Після цього нам надійшло ще одне звернення із доказами щодо використання співробітниками російської мови", — зазначила посадовиця.

За її словами, вже були складені декілька адміністративних протоколів за такі порушення.

"Що парадоксально: усі ці викладачі, з якими я спілкувалась, чудово володіють українською мовою. Викладачі часто апелюють до того, що їх студенти запитували, або вони завжди так викладали. Здебільшого такі випадки фіксувались студентами на відео під час дистанційного навчання, до нас надсилали цілі лекції", — зауважила уповноважена.

Також вона зазначила, що Одеса стабільно залишається у трійці лідерів з порушення мовного законодавства:

"Станом на сьогодні до уповноваженої із захисту державної мови по Одещині надійшло 266 звернень громадян, які стосуються порушення мовного законодавства. Якщо апелювати до цих звернень, то найчастіше ці звернення стосувались сфери обслуговування, далі — це мова інтернет-ресурсів, потім те, на що ще звертають увагу — мова реклами та інформації для загального ознайомлення, це вивіски, оголошення і тому подібне".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок