Карбонара, вареники, кордон блю та суп з консервів. Чим смакують на передовій: військовий "Мудрий" поділився рецептами

Карбонара, вареники, кордон блю та суп з консервів. Чим смакують на передовій: військовий "Мудрий" поділився рецептами

Карбонара, вареники, кордон блю та суп з консервів. Чим смакують на передовій: військовий "Мудрий" поділився рецептами
. Колаж: Суспільне Донбас

Військовослужбовець з Одеси на позивний "Мудрий" підкорив TikTok своїми кулінарними відео з передової. Чоловік готує побратимам український борщ, пасту карбонара, вареники з капустою, кордон блю та інші смаколики. Попри те, що продовольче забезпечення його підрозділу, що нині на Донецькому напрямку, називає неякісним, намагається урізноманітнити харчування воїнів та готувати їм гарячі страви.

Про те, як скучив за шаурмою, хто, окрім російської армії, "витісняє" українських захисників з бліндажів, а ще авторським рецептом овочевого супу, коли під рукою суцільні консерви, — Ярослав поділився з Суспільним Донбас.

До війська Ярослав був мобілізований у квітні 2022 року. Спочатку він проходив службу в Збройних силах України на Харківщині, нині його підрозділ стоїть на Донецькому напрямку, розповідає чоловік.

"Хочеться звичайної людської їжі, наприклад, піци, шаурми, бургера чи чогось з грузинської кухні. М-м-м. Таких смаколиків, яких можна купити у місті, те, чого не приготуєш у польових умовах. Я це любив до війська, тепер цього хочеться ще більше".
Паста карбонару, вареники та кордон блю. Чим смакують на передовій військові
Донеччина, 2023 рік. Колаж: Суспільне Донбас

Замість подорожей на круїзах — польова кухня у лісосмузі

Військовослужбовець Ярослав з Києва, але тривалий час проводив в Одесі — у мирному житті він працював на круїзних суднах, займався адміністративними справами.

"Нові країни, цікаві місця, різні культури — саме цим мені подобалася моя робота. Мені подобалося багато подорожувати", — згадує військовий.

Серед своїх хобі чоловік також називає рибалку та кулінарію.

Паста карбонару, вареники та кордон блю. Чим смакують на передовій військові
У мирному житті чоловік захоплювався рибалкою, брав участь у змаганнях зі спортивної риболовлі. Фото: надав військовослужбовець на позивний Ярік

У війську Ярослав вже понад рік. Згадує, ще коли їхня бригада стояла на Харківщині, то там кухаря не було. Кожен сам собі готував, з того, що привозило військове забезпечення.

"Готувати централізовано і розвозити їжу по позиціях не було можливості, нема її й зараз. Харчувалися так: хто, що перехопив, інколи готували, а то — все в сухом'ятку. Тоді я вперше запропонував приготувати на всіх", — розповідає військовий.

Тепер, каже, в них триразове харчування.

"Я хочу, щоб хлопці їли не тричі на тиждень, а тричі на день. Готую їм на сніданок щось калорійне, наприклад, — каша з підливою і салатом, паста, або з вечора готую більше плову і ділю його на два рази. На обід обов'язково борщ чи суп, була навіть солянка. Особливо хлопцям смакував гороховий супчик".
Паста карбонару, вареники та шаурма. Чим смакують на передовій військові
Суп з консервів, вареники з капустою та авторські страви готує військовий для своїх побратимів. Колаж: Суспільне Донбас

Про солдатські харчі та авторський рецепт від кухаря

За спостереженням військового, зараз продовольче забезпечення погіршилося.

"У Харкові в нас навіть комора була, а там — чималий асортимент. Зараз — не знаю, чи це специфіка нашого підрозділу, чи нашого напрямку — нас практично не забезпечують харчами — раз на тиждень перепадуть якісь там фрукти-яблучка", — розповідає Ярослав.

Додає: погіршилася також якість харчів.

"Таке враження, що для армії закуповується все найдешевше, воно відповідно такої ж низької якості. Таке, що було б соромно продавати в супермаркеті. Я, наприклад, такого в магазинах не бачив. І це стосується й овочів, і консервів, навіть печиво несмачне", — акцентує чоловік.

Поза як, має авторський рецепт на мінімум продуктів. Головний інгредієнт — консерви. Це може бути, як сардина у маслі, так і кілька в томаті. Такого "добра", каже чоловік в армії більш аніж достатньо. Основна умова: перед приготуванням з бляшанки потрібно вилити сік, а ще краще промити консервовану рибу.

"Для супу потрібно: накришити картопельки, овочів — цибулі, моркви, ще дуже смачно, якщо додати смажений болгарський перчик. Варити, як звичайний суп, можна навіть без засмажки. Наприкінці додати консерву".
Паста карбонару, вареники та кордон блю. Чим смакують на передовій військові
До війська Ярослав не був пов'язаний з військовою справою. Фото: надав військовослужбовець на позивний Ярік

"Кулінарний блог" та нашестя гризунів

Без гумору на фронті ніяк, каже про відео для TikTok Ярослав. Побратими беруть участь в зйомках, бо їм це до вподоби.

"Жарти — це єдине, що тримає психологічно, інакше "фляга" свистітиме так, що мама не горюй", — сміється Ярік.

Він зазначає: хочеться закарбувати, коли вийшло щось особливе.

"Окрім вареників, борщу, пасти карбонара, ми одного разу, ще в Харкові, зробили собі свято. Я приготував шаурму — це один раз було. Ще одне класне блюдо — кордон блю. Це, коли у куряче філе загортається сир з беконом та у потрійній паніровці чи клярі смажиться в олії".

Головний критик усіх відео — дружина, розповідає військовий. Саме за нею останнє слово щодо того, в якому вигляді воно піде у публікацію: "Переглядає до публікації та робить зауваження чи висуває власні пропозиції. Після її рецензії я щось викидаю, перезнімаю чи вона схвалює той варіант, який я зробив".

Ще одна біда у польовому житті — це гризуни, ділиться військовий.

"Їх настільки багато, що інколи здається, що коли вони зберуться всі разом, то просто одного дня винесуть нас з хлопцями з бліндажа. Боротися з ними — марна справа. Спочатку у пляшки їх намагалися спіймати, сипали туди смачненького — вистрибують. Усе їстівна максимально ховаємо по ящиках", — розповідає Ярослав.

Паста карбонару, вареники та кордон блю. Чим смакують на передовій військові
Обіди в траншеях. Донеччина, 2023 рік. Колаж: Суспільне Донбас

Як змінила війна

Серед того, що війна докорінно змінила в ньому, Ярослав називає ставлення до усього матеріального: більше не відчуває, що це є головним у житті.

А ще чоловік, помічає за собою, що почав боятися вибухів у мирному житті.

"Був у відпустці, коли почув гучний звук — всередині щось так стискається, такий дискомфорт. Думаю, що військові ще довго відходитимуть від пережитого. Та й цивільним багатьом дісталося", — ділиться військовослужбовець ЗСУ.

Після перемоги хоче повернутися до колишнього життя, але довгострокових планів не будує.

"Ще рік тому план був. А зараз немає навіть розуміння, коли ми повернемося до мирного життя, все настільки розмите. Навіть, про ротацію мова не йде. Хочу звичайно повернутися до роботи, до життя. Звісно колишнім воно вже не буде".

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок