"Врахували додаткові витрати". Начальник служби автодоріг Харківщини розповів про причину завищених цін на міст в Ізюмі

"Врахували додаткові витрати". Начальник служби автодоріг Харківщини розповів про причину завищених цін на міст в Ізюмі

"Врахували додаткові витрати". Начальник служби автодоріг Харківщини розповів про причину завищених цін на міст в Ізюмі
. Ізюм, відновили зруйнований міст, 2 листопада 2022 року. Фото: Сергій Зеленський

Додаткові витрати на зарплату дорожникам, експлуатацію техніки, а також різниця в розрахунку вартості робіт. Так пояснив завищення ціни на бетон в межах реконструкції мосту в Ізюмі начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури Харківщини Андрій Алексєєв.

Угоду про капітальне відновлення мосту в Ізюмі, який зруйнували під час боїв, уклали на понад 656 мільйонів гривень, сказано у системі публічних закупівель Prozorro. У липні опублікували додаткову угоду про зниження ціни робіт до 636 мільйонів гривень.

Напередодні, 25 вересня, журналісти-розслідувачі проєкту "Наші гроші" оприлюднили статтю, у якій йдеться, що ціни бетону на реконструкцію мосту вдвічі перевищують ринковий рівень.

"Навіть з урахуванням доставки та зимових добавок ціни бетону завищені вдвічі. Орієнтовна переплата лише по цих позиціях склала понад 32 млн грн. На таку суму можна купити триповерховий будинок у центрі Києва", — сказано в матеріалі.

Начальник служби автодоріг Харківщини Андрій Алексєєв на своїй Facebook-сторінці написав, що розрахунки розслідувачів неточні. За його словами, дорожники вказали середні ринкові ціни після моніторингу в області.

"Фактична транспортна складова майже втричі вища, ніж помилково розраховує видання і складає 117 км проти 48 км. Ця арифметична помилка теж відіграла значну роль. Крім того, необхідно вказати, що відстань Харків (Еталон) — Ізюм фактично складає 117,2 км, що значно перевищує відстань, яка закладена при розрахунку інвесторської кошторисної документації. Якщо порахувати вартість доставки по провізній платі на 1 березня 2023 року на фактичну відстань, то транспортна складова буде складати 4066,16 грн за кубічний метр", — написав Алексєєв.

Він додав, що ціну вирахував підрядник з урахуванням укрупненого показника вартості.

"Це показник, виражений в грошових одиницях валюти, який включає витрати на: заробітну плату робітників-будівельників, експлуатацію дорожніх машин та механізмів, матеріали, вироби та комплекти, загальновиробничі та адміністративні витрати, інші витрати, а також прибуток, та який визначається для одиниці виміру виду роботи, конструктивного елементу. Під час погодження договірної ціни документи та обґрунтування розрахунків укрупнених показників вартості не надаються. Тобто, Служба на цьому етапі не має жодних важелів корегування ціни, все тепер на совісті підрядника", — сказано в дописі Алексєєва.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок