Булінгу над учнями не було: апеляційний суд виправдав вчительку з Хмельниччини

Булінгу над учнями не було: апеляційний суд виправдав вчительку з Хмельниччини

Булінгу над учнями не було: апеляційний суд виправдав вчительку з Хмельниччини
На фото вчителька початкових класів Меджибізького ліцею Валентина Іванишина разом з учнями, 20 грудня 2022. Фото: Суспільне Хмельницький

На Хмельниччині вчителька молодших класів Меджибізького ліцею через суд скасувала звинувачення в булінгу учнів. Суд другої інстанції визнав її невинуватою та постановив закрити справу.

Про це йдеться у постанові Апеляційного суду.

Влітку 2023 суд першої інстанції визнав вчительку початкових класів Меджибізького ліцею Валентину Іванишину винною у вчиненні боулінгу над учнями. Він встановив, що педагогиня з вересня-листопада 2021 року по 27 вересня 2022 року вчинила булінг психологічного та фізичного характеру відносно малолітніх учнів, а саме обзивала, шарпала за одяг та била по тілу чотирьох учнів 3 класу. Однак у суді жінка це заперечила. Лише сказала, що іноді могла підвищити голос на дітей, йдеться у постанові суду.

Після цього Валентина Іванишина оскаржила рішення і подала апеляцію. Жінка наполягала на тому, що не вчиняла боулінг, мовляв, то був лише одиничний конфлікт. Також вона надала свідчення інших батьків, які запевнили, що жодних принижень вона не вчиняла.

"Пояснення, які вказують на неналежні дії зі сторони [вчительки], наводяться лише зі слів малолітніх дітей, при цьому батьки таких дітей, з метою встановлення глибини душевних переживань дитини, наявності психологічних чи фізичних травм у їхніх дітей, внаслідок дій [вчительки] до відповідних кваліфікованих спеціалістів не зверталися", – йдеться у постанові.

Отже, неналежне виконання посадових обов’язків учителькою не доведено, а справу закрито.

Рішення суду є остаточним та оскарженню не підлягає.

Що відомо про булінг у Меджибізькому ліцеї

Частина батьків третьокласників початкової школи Меджибізького ліцею звернулась до із заявами до адміністрації закладу, поліції та подали судовий позов, щодо цькування та приниження учнів вчителькою. Про це стало відомо 20 грудня 2022 року.

Тоді вчителька третьокласників казала, що вважає свої висловлювання й дії булінгом, і чекає, що в ситуації розберуться у суді.

Вчительку початкових класів Меджибізького ліцею суд визнав винною у цькуванні й булінгу школярів. Втім, покарання педагогиня уникла через закінчення термінів притягнення до адмінвідповідальності. Окрім того, вчителька продовжує працювати у ліцеї.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок