Хмельницька бібліотека працюватиме від сонячної енергії

Хмельницька бібліотека працюватиме від сонячної енергії

Хмельницька бібліотека працюватиме від сонячної енергії
Сонячні панелі на даху бібліотеки №8, що на Озерній у Хмельницькому, вересень 2023. Фото: Вадим Бабій

Сонячні панелі встановили на даху однієї з бібліотек Хмельницького. Зробили це в межах проєкту "Вільно WATT", який переміг у програмі "Громадських ініціатив". Деякий час енергоефективна система функціонувала у тестовому режимі. Зараз заклад вже працює на альтернативній енергетиці.

Про це Суспільному Хмельницький розповів голова громадської організації "Сучасна Україна" Вадим Бабій.

На даху бібліотеки встановили вісім сонячних панелей загальною потужністю три кіловати. Технічний керівник проєкту "Вільно WATT" Олександр Цінько каже, надлишок енергії накопичується в акумулятор. Так електрика тут є навіть без доступу до мережі.

"Коли немає подачі електрики від мережі міста, тоді інвертор перекидає на акумулятор, або на сонячні панелі, якщо є світовий день. Сонячні панелі можуть працювати разом із міською електромережею, тобто, автоматично відбирати електроенергію від мережі та панелей, і таким чином економити",— пояснює Олександр Цінько.

Енергоефективну систему встановили у бібліотеці-філії №8, що в мікрорайоні Озерна. Проєкт "Вільно WATT" переміг у програмі "Громадські ініціативи", розповідає голова громадської організації "Сучасна Україна" Вадим Бабій.

"Майже 200 тисяч профінансувала міська рада. Близько 37 тисяч вийшло за рахунок власного внеску від громадської організації. То допомагали підприємці",— пояснює Вадим Бабій.

Хмельницька бібліотека працюватиме від сонячної енергії
Сонячні панелі, які встановили на даху бібліотеки №8 місяць тому, вересень 2023. Фото: Вадим Бабій

Вадим Бабій каже, вибрали саме цю бібліотеку, бо вона окремо від житлового будинку, має два поверхи й відкритий дах.

"Виходить, що сюди добре попадає сонце. Район Озерної дуже насичений людьми. Суть проєкту — не тільки забезпечити бібліотеку електроенергією, а й доносити людям цінність енергетики і як до неї ставитися",— розповідає голова ГО "Сучасна Україна".

Постійно відвідує бібліотеку Лілія Дирмейко, бо живе поряд. Каже, більше любить читати, але користується також комп’ютерним залом. Взимку під час відключень світла він не працював.

"Коли не було світла взимку – не працювали. Так важко, що військові дії, а сюди прийдеш і свого роду розрядку отримаєш, візьмеш якусь книжечку, почитаєш",— каже відвідувачка бібліотеки Лілія Дирмейко.

Зараз у бібліотеці функціонує інтернет, працюють чотири комп’ютери, за потреби вмикають світло, розповідає завідуюча закладом Людмила Дуда.

"За місяць ми використовуємо до 50 кіловатів на будівлю. За час, коли у нас встановлені сонячні батареї, тобто за місяць, ми використали три кіловати",— каже Людмила Дуда.

В середньому в місяць бібліотека обслуговує п’ять тисяч відвідувачів. Взимку, під час відключень світла, коли тут воно було, деякі школярі доєднувалися в закладі до уроків. Цьогоріч бібліотека працюватиме безперебійно, в разі потреби, люди зможуть підзаряджати гаджети, говорить Людмила Дуда.

Вадим Бабій каже, така система забезпечує електроенергією два поверхи бібліотеки.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок