Переселенці на Тернопільщині змінюють фах: які професії обирають

Переселенці на Тернопільщині змінюють фах: які професії обирають

Переселенці на Тернопільщині змінюють фах: які професії обирають
. Фото ілюстративне: Unsplash

Внутрішньо переміщені люди на Тернопільщині опановують нові професії. Найчастіше вони обирають такі спеціальності: кухар, кондитер, водій, тракторист-машиніст, психолог та соціальний працівник, фахівець ІТ-сфери. Про це розповіла начальниця відділу активних програм зайнятості Тернопільського центру зайнятості Наталія Брич.

За її словами, для цих навчань переселенцям надають ваучери.

"Внутрішньо переміщені люди, яка має відповідну довідку, можуть звернутися в Центр зайнятості і отримати ваучер на суму 26840 гривень на навчання. Це 10 прожитковим мінімумів на навчання. За цим документом у них є право пройти перепідготовку за робітничими спеціальностями та отримати вищу освіту або підвищити кваліфікацію за робітними професіями. Також вони можуть пройти спеціалізацію в межах своєї спеціальності".

Наталія Брич каже, такими ваучерами на навчання скористалися 22 переселенці.

Більшість із внутрішньо переміщених осіб, які вимушено переїхали на Тернопільщину, не встигли звільнитися із попередніх місць роботи. Про це повідомила під час брифінгу заступниця начальника управління реалізації політики зайнятості Тернопільського обласного центру зайнятості Валентина Нікуліна.

За її словами, з початку цього року до центру зайнятості звернулися майже 1000 таких осіб. Кожен четвертий з них був працевлаштований за новим місцем проживання. Працівники центру допомагають тим переселенцям, які хочуть відновити або розпочати підприємницьку діяльність.

"Діє грантова державна програма "Є робота", за умовами якої людина може створити або відновити підприємницьку діяльність і надати роботу найманим особам. Якщо отримує 150 тисяч, то треба створити одне робоче місце, якщо 250 тисяч — два робочих місця. Минулоріч цією програмою скористалися 12 переселенців і в цьому році — 6. Найближчим часом вони створять ще 16 робочих місць".

На початок