У Полтаві розглядали справу щодо депутата Диканя та посадовця Шевельова: які докази досліджували

У Полтаві розглядали справу щодо депутата Диканя та посадовця Шевельова: які докази досліджували

Євген Дикань та Микола Шевельов
. Суспільне Полтава

В Октябрському райсуді Полтави 20 вересня досліджували докази у справі депутата міськради Євгена Диканя та посадовця Миколи Шевельова, яких підозрюють в одержанні неправомірної вигоди. Зокрема, прокурор зачитав протокол негласної слідчої дії, під час якої відбулася передача трьох тисяч доларів.

За даними слідства, потерпілий Іван Сасін 2 вересня 2021-го відніс 3 тисячі доларів до ресторану "Болоньєтта", який пов’язаний із депутатом.

"Сасін об 11 годині 48 хвилин 7 секунд дістає кошти у валюті долари США та перераховує їх. Перерахувавши кошти, Сасін передає купюри дівчині — адміністратору Момот. Отримані кошти об 11 годині 48 хвилин 23 секунди Момот ховає їх за стійкою адміністратора. А у подальшому об 11 годині 49 хвилин 3 секунди до стійки адміністратора підходить інша дівчина, простягає через неї руку, дістає конверт білого кольору",розповідає прокурор Сергій Дяченко.

У Полтаві розглядали справу щодо депутата Диканя та посадовця Шевельова: які докази
20 вересня. Суд у справі Євгена Диканя та Миколи Шевельова. Суспільне Полтава

За словами прокурора, далі дівчина з конвертом зайшла до підсобного приміщення.

"Сам прокурор щойно читав: взяла і зайшла у внутрішнє підсобне приміщення ресторану. Це ж двері не на вихід. І якщо велося спостереження, а воно велося з різних боків. Щоб підійти до сміттєвого баку, звідки в подальшому через 5 чи 8 годин вилучать нібито кошти в сумі 3 тисячі доларів США. Він на протилежному, шановний суд, боці, від закладу знаходиться. Іншого варіанту, ніж перейти дорогу і вийти з виходу, немає", — каже адвокат Євгена Диканя В'ячеслав Делія.

Крім того, адвокати обвинувачених заявляють про те, що ці слідчі дії виконувались незаконно.

"В даному випадку органом досудового розслідування було СУ (слідче управління — ред.) ГУ НП (головного управління Нацполіції — ред.) в Полтавській області, відповідно, судом, який повинен був давати дозвіл на проведення НСД (негласних слідчих дій — ред.) по даній справі, повинен був бути Полтавський апеляційний суд. В даному випадку прокурор оголосив, що дана негласна слідча дія проводилася на підставі ухвали Харківського апеляційного суду", — пояснює адвокат Миколи Шевельова Владислав Пожидаєв.

адвокат В'ячеслав Делія
Захисник Євгена Диканя В'ячеслав Делія. Суспільне Полтава

"Був наданий протокол, який фіксував передачу коштів, також були надані протоколи, які фіксували телефонні розмови: потерпілого з обвинуваченим, обвинуваченого зі свідками. Вони не можуть заперечити, можливо, по самій суті, то вони заперечують саме по процесу і будуть намагатися, напевне, що, доводити, що докази отримані незаконним способом", — каже захисник Івана Сасіна Віталій Арзуманян.

Як він розповів, під час наступних засідань у суді досліджуватимуть аудіо- та відеозаписи. Після цього виступатимуть свідки. Наступне засідання запланували на 27 вересня.

У рамках цієї кримінальної справи 2 вересня 2021-го року у Полтавській міськраді відбулися обшуки. Правоохоронці розслідують справу за частиною третьою статті «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою». За це передбачено від 5 до 10 років позбавлення воліПозбавлення волі — це кримінальне покарання, що являє собою примусову ізоляцію злочинця від суспільства та тримання його в спеціалізованій установі з певним режимом відбування. з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років із конфіскацією майна. Обидва підозрюваних свою причетність до цього заперечують.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок