"Ми не жертви цієї війни, жертви — цивільне населення України" — шведський журналіст про роботу на Запоріжжі

"Ми не жертви цієї війни, жертви — цивільне населення України" — шведський журналіст про роботу на Запоріжжі

Російські війсьскові дроном атакували автомобіль шведських журналістів на Запоріжжі
Міжнародний кореспондент Johan Fredriksson та старший оператор новин Daniel Zdolsek "Tv4 Sweden". Фото: архів Johan Fredriksson

Одинадцять разів шведський журналіст Йоган Фредрікссон приїжджав у прифронтові населені пункти, аби висвітлити повномасштабну війну в Україні. Зокрема, і на Запоріжжя, аби поспілкуватися з жителями, які живуть неподалік лінії фронту. 19 вересня російські військові атакували дроном автомобіль, на якому Йоган приїхав з колегами до Степногірська.

Про атаку російського дрона та про те, як працює в Україні, Фредрікссон розповів журналістам Суспільного.

Йоган Фредрікссон, журналіст зі Швеції, працює міжнародним кореспондентом понад 30 років. Розповідає, висвітлював війну в Боснії, Сербії, Афганістані та інших країнах, в яких велися бойові дії. В Україну вперше приїхав під час Помаранчевої революції:

"Я був в Україні декілька разів, я також був і на Донбасі, і в Криму, коли Росія проводила фейковий референдум. Тож я висвітлюю події в Україні вже не вперше, і це моя одна з улюблених країн, де можна працювати".

"Ми не жертви цієї війни, жертви цієї війни —цивільне населення України"— Шведський журналіст про роботу на Запоріжжі
Міжнародний кореспондент Johan Fredriksson та старший оператор новин Daniel Zdolsek. Фото: архів Johan Fredriksson

В Україні в журналіста було 11 робочих виїздів. Зокрема, в червні приїздили і до Запоріжжя, коли російські військові підірвали Каховську ГЕС.

"Сталася велика екологічна катастрофа. Тож, ми робили репортажі про це, а також про те, що люди потерпають від російських бомб".

"Ми не жертви цієї війни, жертви цієї війни —цивільне населення України"— Шведський журналіст про роботу на Запоріжжі
Міжнародний кореспондент Johan Fredriksson. Фото: міжнародний кореспондент Johan Fredriksson

19 вересня Йоган Фредрікссон і фотограф Даніель Здольсек приїхали до прифронтового Степногірська, Пологівського району, аби поспілкуватися з місцевими жителями. В той момент їх автомобіль атакував російський дрон:

"Ми намагаємося записувати розповіді людей, робити фотографії зруйнованих будинків, і ось, коли ми робили все це, то зненацька почули, як дрон летить і наближається. Це було всього за декілька метрів від моєї голови, і все, що я міг зробити — це одразу впасти на землю".

"Ми не жертви цієї війни, жертви цієї війни —цивільне населення України"— шведський журналіст про роботу на Запоріжжі
Міжнародний кореспондент Johan Fredriksson під час роботи в Україні. Фото: архів Johan Fredriksson

За словами Йогана Фредрікссона, за весь час його професійної роботи — це найгірший досвід. В результаті атаки дрона військових РФ автомобіль, техніка та особисті речі вигоріли вщент. В момент удару знімальна група та поліцейські офіцери громади, які їх супроводжували стояли за 25 метрів від автівки:

"Ми всі щасливчики. Це була пряма атака дрона по нас. Всі наші речі згоріли. Приблизна сума збитків понад 20 тисяч доларів, це багато, але це не є чимось надзвичайним, тому що українці переживають страшні події щодня, вони мають схожий досвід щодня. Ми не жертви цієї війни, жертви цієї війни це цивільне населення України, і тому ми тут."

"Ми не жертви цієї війни, жертви цієї війни —цивільне населення України"— Шведський журналіст про роботу на Запоріжжі
Згорілий автомобіль внаслідок атаки російського дрону, Степногірськ, вересень 2023 року. Фото: архів Артема Перфілова

Журналіст каже, попри те, що психологічно важко працювати, припиняти свою роботу не збирається:

"З нами все добре, ми продовжуємо працювати в Україні, ми не панікуємо, не евакуюємося з цієї країни, тому що ми хочемо залишитися і продовжувати висвітлювати цю боротьбу, цю війну".

Підписуйтесь на Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок