"Коли бронежилет стає обов'язковим до спецодягу": історії рятівників з Чернігівщини

"Коли бронежилет стає обов'язковим до спецодягу": історії рятівників з Чернігівщини

"Коли бронежилет стає обов'язковим до спецодягу": історії рятівників з Чернігівщини
. ФОТО: Gettyimages

17 вересня в Україні відзначається День рятівника. Суспільне вирішило пригадати історії тих, хто на Чернігівщині ліквідовує наслідки російських обстрілів, пожеж, рятує людей з-під завалів, розміновує території, знищує російські боєприпаси, доставляє гуманітарну допомогу на деокуповану землю, відновлює критичну інфраструктуру, електричні мережі та має досягнення у спорті.

Нагадаємо деякі історії рятівників Чернігівщини:

"Ми не думали про себе"

Гасили пожежу на даху театру і надавали домедичну допомогу травмованим в перші хвилини після ракетного обстрілу. Владислав Соколенко, Олексій Марченко та Валерій Моргацький були на місці ракетного удару у перші хвилини трагедії.

На місці трагедії у Чернігові 19 серпня працювали 58 рятувальників, шістьох з них у своєму відеозверненні відзначив Президент України Володимир Зеленський. Серед них: Владислав Соколенко, Олексій Марченко і Валерій Моргацький, якого 24 серпня тодішній голова ДСНС Сергій Крук нагородив нагрудним знаком "За відвагу у надзвичайній ситуації" разом із Віктором Довженком. Окремо він вручив Григорію Ворчаку медаль "Захисник Вітчизни" від Президента Зеленського.

"Живе лиш той, що не живе для себе"

Мама, батько та син – всі втрьох рятувальники, які працювали у заблокованому Чернігові. Чоловіки – виїжджали на пожежі та розбирали завали після обстрілів, мати Галина приймала виклики на 101, а решту часу присвячувала організації побуту в укритті, де жили з родинами працівники ДСНС.

3 березня 2022 року росіяни скинули бомби з літака на дві школи та житловий масив у Чернігові. Микита Карпенко ліквідовував пожежу у школі № 18. Діставав з-під завалів людей, яких завалило плитами після бомбардування.

Начальник 3-ї пожежно-рятувальної частини Чернігова Роман Бойко, батько Микити, того ж дня рятував людей з багатоповерхівок на вулиці Чорновола.

Головний фахівець відділу організації профілактичної роботи ГУ ДСНС в області Галина Карпенко в цей час приймала виклики на лінії 101. Між цим готувала їжу одразу на 30 рятувальників і ще 20 цивільних, які переховувалася разом з ними в одному сховищі.

15 хвилин роботи заміняє пів робочого дня групи саперів

15 хвилин роботи механізованої машини MV-4 заміняє пів робочого дня групи саперів. Здійснює дистанційне розмінування території на відстані 50-70 метрів за допомогою пульту управління. Роботизований комплекс для розмінування приїхав до України з Хорватії, його українським рятувальникам надав фонд Говарда Баффета. В Україні їх десять, один з них працює на Чернігівщині.

Про те, як сапери опановують нову техніку дивіться у сюжеті:

"Ми швидко зібралися і вирушили до Херсону"

Чернігівські рятувальники також брали участь в ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

Чернігівські рятувальники допомагають евакуйовувати людей з Херсона
Чернігівські рятувальники допомагають евакуйовувати людей з Херсона. ФОТО: ДСНС у Чернігівській області

У складі трьох людей до Херсона вони вирушили 7 червня, там були шість днів, розповів Суспільному заступник начальника частини з оперативного реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС в області Сергій Кравченко. З його слів, вони допомагали евакуйовувати людей та тварин. Були також рятувальники з Полтави, Черкас, Дніпра та Одеси. У кожного були різні завдання.

Історії рятувальників.

Ліквідовують наслідки загоряння сухої трави

Такі пожежі виникають через необережне поводження людей із вогнем, розповідав 22 березня 2023 року провідний інспектор ГУ ДСНС в області Тимур Дозоров.

"Через випалювання сухої рослинності дуже почастішали випадки загоряння полів, лісів, разом з цим гинуть і тварини. Навіть бували такі випадки, що через випалювання сухої рослинності загоряються приватні будинки саме цих паліїв і іноді навіть вони страждають від цих пожеж", — розповів Дозоров.

Ліквідовують наслідки російських обстрілів

Рятувальники з Чернігівщини на місці пожежі
Рятувальники на місці пожежі. ФОТО: Іван Ващенко

У щоденних зведеннях оперативного командування "Північ" фігурують села, які обстрілюють росіяни з різного виду зброї.

Там, де є пожежі, рятувальники виїжджають на місце обстрілу, щоб загасити пожежу.

Наприклад, село Єліне на Чернігівщині, 1 червня 2023 року. Тоді внаслідок російського обстрілу було знищено п’ять будинків та п’ять господарських споруд.

"Вгорі, на стовпі, не так страшно"

На Новгород-Сіверщині на кордоні з Росією під обстрілами електрики ремонтують пошкоджені мережі. Майже щодня чоловіки виїжджають на прикордоння лагодити обстріляні стовпи, електролінії та трансформатори.

Як електрики працюють під обстрілами у прикордонних громадах Чернігівщини дивіться у нашому сюжеті:

Під обстрілами, в холод і снігопад

Під обстрілами, без зв’язку і робочих матеріалів вони лагодили електромережі навесні, потім у холод і снігопад. Через постійні обстріли росіян, у березні 2022 року Чернігівщина була знеструмлена. Якщо на кілька хвилин вдавалося під’єднати світло, це вже було маленького перемогою.

Історії тих, хто працює без вихідних, щоб у будинках було світло дивіться у нашому репортажі:

Історія чернігівського сапера "Кракена"

"Коли ти вибрав професію, то мусиш бути готовим до цього". Чернігівський сапер Олександр Борисенко, відомий як "Кракен", у грудні 2022 року під час відрядження на Харківщину підірвався на російській міні й втратив ліву ногу. Президент відзначив Олександра орденом "За мужність" III ступеня.

Його історія – далі:

Перевертає колесо вагою в п'ять разів більше за себе

Рятувальник Владислав Павлюк став чемпіоном України зі стронгмену серед силових структур. Змагання пройшли в Києві біля арки свободи українському народу, де змагалися представники силових структур і ЗСУ.

Як представник Чернігівщини виборов першість у чотирьох з п'яти вправ дивіться у нашому сюжеті:

Напередодні, 15 вересня, Президент України Володимир Зеленський нагородив нашого земляка, головного фахівця відділу організацій реагування на надзвичайні ситуації (НС) та гуманітарного розмінування управління реагування Анатолія Васильченка, медаллю "За мужність" III ступеня і сказав:

"Всюди, де потрібні ваші сміливість і сумлінність, українці впевнені у вас. Ліквідація наслідків російських обстрілів, пожеж, порятунок людей з-під завалів, розмінування нашої української землі, знищення російських боєприпасів, доставка гуманітарної допомоги на деокуповану територію, відновлення критичної інфраструктури та мереж — все це ви, все це для ДСНС України повсякденність. Але, за кожним проявом такої повсякденності — можливість наших людей жити і можливість України вистояти... Українська незламність — це результат, зокрема, вашої праці. Часто надзвичайно ризикованої, але ще раз підкреслю — героїчної. Коли бронежилет стає обов'язковим до спецодягу працівника, коли треба рятувати людей, а обстріл ще продовжується, коли ви працюєте у містах і районах, які Росія обстрілює щоденно і це факт і це прикордоння Чернігівщини, Сумщини...".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок