Як на Івано-Франківщині дбають про переселенців

Як на Івано-Франківщині дбають про переселенців

Як на Івано-Франківщині дбають про переселенців
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У прихистках на Івано-Франківщині є 1087 вільних місць для переселенців. В області діють 88 прихистків, у 18 ще тривають ремонти.

Про це у коментарі Суспільному повідомила керівниця відділу соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб департаменту соцполітики обласної військової адміністрації Галина Пасічник.

За її словами, до 1 жовтня 2023 року триватиме перевірка шелтерів, наскільки вони відповідають новим вимогам, тож їхня кількість може зменшитися.

"У місцях компактного поселення в області проживають 2167 переселенців. Станом на 15 вересня 2023 року на обліку перебувають 127 тисяч ВПО", — каже Галина Пасічник.

Найбільше вільних місць є у шелтерах у Бурштинській, Войнилівській, Калуській та Коломийській громадах, додає Пасічник.

Переселенці в Івано-Франківській громаді

За словами заступника директора департаменту інтеграції громад Івано-Франківської міськради Андрія Деркача, наразі в місті дооблаштовують два шелтери. У них зможуть жити від 150 до 200 людей в кожному.

"Орієнтовно 41 тисяча офіційно зареєстрованих переселенців є в Івано-Франківській громаді. У місті є один шелтер на вулиці Бандери. Його спроможність — 134 місця. Окрім цього, ми поселили понад 500 переселенців у гуртожитках навчальних закладів", — говорить Деркач.

У випадку екстрених ситуацій в Івано-Франківську зможуть розгорнути прихистки в школах, садочках, адже ці заклади від початку повномасштабної війни обладнали душовими кабінками й побутовою технікою, додає Андрій Деркач.

15 вересня в Івано-Франківській громаді відкрили шелтер у колишньому довгобуді на 76 кімнат. У ньому зможуть мешкати 400-450 людей.

Ситуація з переселенцями у Калуші, Коломиї та Надвірній

У Калуші, за словами міського голови Андрія Найди, зареєстровані шість тисяч переселенців. У місті працюють три прихистки, один на 250 місць будується. Наразі є 20 вільних місць для поселення людей з інших регіонів.

Коломия у випадку надзвичайної ситуації може орієнтовно прийняти п'ять тисяч переселенців, повідомив у коментарі Суспільному представник управління комунікації міської ради Любомир Зубик.

За словами міського голови Зіновія Андрійовича, у Надвірнянській громаді офіційно зареєстровані приблизно чотири тисячі переселенців. Орієнтовну кількість ВПО, яких ще зможе прийняти Надвірна, Андрійович не назвав.Однак сказав, що у місті готують новий комунальний шелтер для вимушених переселенців. Він вмістить приблизно 40 людей.

У випадку надзвичайних ситуацій, за словами Зіновія Андрійовича, громада теж готуватиме комунальні заклади для поселення людей, а ліцеї переведуть на дистанційну форму навчання, щоб і в них розмістити переселенців.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок