Суд визнав законним перехід собору на Рівненщині до ПЦУ

Суд визнав законним перехід собору на Рівненщині до ПЦУ

Собор у Вараші, що перейшов у ПЦУ
Спасо-Преображенський собор. wikipedia.org

Господарський суд на Рівненщині визнав законним перехід Свято-Преображенського собору у Вараші під юрисдикцію ПЦУ. Оскаржував зміну канонічної підлеглості один із засновників громади.

Рішення суду опубліковане в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Коли і як відбувся перехід

Як повідомили у пресслужбі ПЦУ, загальні збори "Релігійної громади парафії Спасо-Преображенського собору Сарненської єпархії Української Православної Церкви" відбулись на початку квітня 2023 року.

"Участь у загальних зборах релігійної громади взяли 1 015 її членів. З них 1012 - проголосували за зміну підлеглості, утримались — 3. Таким чином, релігійна громада парафії Спасо-Преображенського собору вийшла з-під юрисдикції московського патріархату та приєдналася до Православної Церкви України", — йдеться у повідомленні пресслужби єпархії.

У судовій справі водночас уточнили, що із 1 015 учасників зборів за перехід проголосували 951, такі дані надала сторона відповідача.

Нижче — допис мера Вараша Олександра Мензула про перехід громади в ПЦУ

Суд і рішення

Заявник подав до суду "про визнання недійсним рішення парафіяльних зборів, про визнання недійсним статуту, визнання незаконним та скасування реєстраційних дій щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу та зміну керівника".

Позивач як аргументи навів те, що, на його думку, перехід в ПЦУ ухвалювала не релігійна громада, а територіальна. А також зазначив, що 5 квітня відбулись збори віруючих релігійної громади, де 1 528 членів прийняли рішення "залишитися під проводом Блаженнійшого митрополита Онуфрія, засудити російську агресію проти України, посилити молитви за українських воїнів та продовжувати допомагати їм".

Сторона ПЦУ водночас зазначила, що доказів проведення цих зборів позивач не надав, як і рішення та списків тих, хто голосував. Однак упродовж судового розгляду інформація про ці збори підтвердилась.

Суд також відмовив у залученні на стороні відповідача Рівненської обласної військової адміністрації як третьої сторони.

У підсумку, зваживши низку доказів та аргументів сторін, Господарський суд Рівненської області відмовив у задоволенні вимог позивача, таким чином визнавши перехід громади у ПЦУ законним. Це рішення можна оскаржити в апеляції упродовж місяця.

Що відомо про переходи в ПЦУ

З 2019 року, з часу отримання томоса про автокефалію, на Рівненщині до ПЦУ перейшли близько сотні громад та десяток священників, повідомляв Суспільному у вересні єпископ Гавриїл Кризина, який очолює Рівненсько-Волинську єпархію.

За даними управління культури, станом на початок 2023 року в області в УПЦ (МП) залишалась 481 громада. У 2022-му в ПЦУ перейшли майже сорок парафій.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок