У Галичі на аукціоні продали за 40 тис. грн флягу полеглого Да Вінчі

У Галичі на аукціоні продали за 40 тис. грн флягу полеглого Да Вінчі

У Галичі на аукціоні продали за 40 тис. грн флягу полеглого Да Вінчі
. Фото: Facebook/Світлана Онищук

На третьому благодійному аукціоні в Галичі, що на Івано-Франківщині, продали флягу полеглого українського військового, Героя України Дмитра Коцюбайла на позивний Да Вінчі. Акційний лот, який організатори пропонували під першим номером, за 40 тис. грн придбав приватний підприємець Михайло з Богородчан.

Стартова ціна лота складала 10 тис. грн, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Після того, як благодійник купив флягу, він одразу під час аукціону передав її бабусі Да Вінчі, яка була присутня на заході.

"Фляга Да Вінчі для мене — це такий максимальний заряд духу. Тому що він був не простим хлопцем, а героєм. Цю флягу повертаю бабусі, бо вона для неї, мабуть, — дорогий скарб, пам’ятка про онука", — розповів Михайло.

Робить так чоловік не вперше. Придбавши на першому аукціоні картину і тарілки, він також повернув ці речі батькам загиблого воїна.

Зі слів Михайла, компанія, у якій він працює, постійно допомагала батальйону "Вовки Да Вінчі". Тому він був би радий, якби вторговані за флягу Дмитра Коцюбайла на аукціоні гроші спрямували саме на потреби цього бойового підрозділу. Таке бажання висловила і бабуся Дмитра Іванна Винник.

"Дмитро багато таких фляг мав. Приносив додому, колекціонував їх. Цю флягу залишив вдома, певно, тоді, коли приїздив, коли був вперше поранений. Хай дають гроші за неї для роти Дмитра. Туди, де він служив. Хлопці багато чого потребують. Чула, у них машин багато поламаних", — сказала Іванна Винник.

Голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук запевнила: бажання бабусі Да Вінчі виконають.

"Це — святе бажання бабусі. І ми обов’язково його виконаємо. Тому що всі захисники зараз роблять неможливе можливим. Вони оберігають нас, захищають державу. Нам важливо усім бійцям допомагати. Звісно, що головне наше завдання, свята місія — дбати про своїх прикарпатських захисників. Але також відправляли гроші на різні частини. Були випадки — на формування з Житомирщини, Закарпаття. І там є наші прикарпатці", — розповіла Світлана Онищук.

За її словами, на перших двох благодійних аукціонах, проведених в Івано-Франківську, зібрали 7 млн грн. Гроші від першого заходу витратили на потреби 102 окремої бригади. Зокрема, придбали шини, прально-банні комплекси, відремонтували важку техніку. Гроші, зібрані на другому аукціоні, спрямували на різні прикарпатські підрозділи. Зі слів Світлани Онищук, купували тактичні речі, квадрокоптери.

Що відомо про Дмитра Коцюбайла

Дмитро Коцюбайло народився 1 листопада 1995 року в селі Задністрянське Бурштинської громади на Івано-Франківщині. Упродовж трьох років навчався на художника в Івано-Франківському професійному будівельному ліцеї. Через любов до мистецтва Дмитро і вирішив взяти позивний Да Вінчі.

Воювати пішов одразу після Революції гідності у 2014. Да Вінчі командував 1 окремою штурмовою ротою ДУК "Правий сектор". Отримав важке поранення уламком від танкового снаряда в Пісках на Донеччині. Після трьох місяців реабілітації повернувся на фронт.

Брав участь у визволенні Карлівки, селища Піски, Авдіївки, а також у боях під Степанівкою, Савур-Могилою, Старогнатівкою.

30 листопада 2021 року Дмитрові Коцюбайлу присвоїли звання "Герой України" за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Дмитро Коцюбайло — командир спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі" 67 окремої механізованої бригади ЗСУ.

Герой України Да Вінчі загинув 7 березня 2023 року на Бахмутському напрямку. Йому було 27 років. 9 березня з командиром спецпідрозділу "Вовки Да Вінчі" Дмитром Коцюбайлом попрощалися у селі Бовшів на Івано-Франківщині, 10 березня полеглого воїна поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок