Закривають дах, щоб зберегти книжки.
У пошкодженій обстрілами бібліотеці Короленка у Харкові готуються до зими

Закривають дах, щоб зберегти книжки. У пошкодженій обстрілами бібліотеці Короленка у Харкові готуються до зими

Закривають дах, щоб зберегти книжки.
У пошкодженій обстрілами бібліотеці Короленка у Харкові готуються до зими
. Працівники книгосховища щодня оглядають та просушують книги через вологість у будівлі, Харків, вересень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Щонайменше 70 мільйонів гривень потрібно для відновлення наукової бібліотеки імені Короленка у Харкові. Про це розповіла її директорка Наталя Петренко. Навесні 2022 року, коли російські війська бомбили центр Харкова, обстріли пошкодили будівлю бібліотеки.

Як працюють зараз і готують бібліотеку до холодів — читайте у матеріалі Суспільне Харків.

Найбільших пошкоджень зазнало книгосховище

У бібліотеці розпочали протиаварійні роботи у серпні 2023 року, розповідає директорка Наталя Петренко. За її словами, найбільших пошкоджень зазнало книгосховище. Його фонд налічує понад 7 мільйонів книг, які працівники рятують щодня.

"Вікон у книгосховищі практично не залишилось, вода проникала туди. Співробітники проводять моніторинг бібліотечного фонду та виявляють книги, документи, які уражені вологою, пліснявою. Частину з них ми просушили, "підлікували", інші самі просушились якось, але ще треба їх буде реставрувати. Є й шкідники, на жаль: через щілини потрапляли й птахи, і комахи", — розповідає Наталя Петренко.

Вибуховою хвилею у бібліотеці був пошкоджений дах, 90% вікон, у приміщеннях повилітали двері, а система опалення — зруйнована й тепла взимку тут не буде, додає керівниця закладу.

бібліотека Короленка 2023
Пошкоджений дах бібліотеки Короленка закривають на зиму, Харків, вересень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Будівельники облаштовують тимчасове захисне покриття над будівлею та світловим ліхтарем. Частину даху розібрали, повністю замінили балки. Внаслідок потужних вибухових хвиль він повністю зруйнований. Цей ліхтар був окрасою даху бібліотеки: скляний з вітражами, через які освітлювались головні мармурові сходи. Наші читачі, коли підіймалися нагору, то захоплювалися цим виглядом", — згадує Наталя Петренко.

Закривають дах, щоб зберегти книжки.
У пошкодженій обстрілами бібліотеці Короленка у Харкові готуються до зими
Будівельники тимчасово захистили дах бібліотеки Короленка від опадів, Харків, вересень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Усунути аварійність допомогли міжнародні благодійні фонди — Всесвітній фонд пам'яток World Monuments Fund та Cultural Emergency Response, розповідає директорка. Вони виділили на ці роботи 900 тисяч гривень. Проте, для повного відновлення потрібна більша сума.

"Щоб бібліотека запрацювала повноцінно, необхідно на ремонт і реставрацію близько 70 мільйонів гривень. Але ця сума не остаточна, тому що через невідповідні умови експлуатації будівля зазнає руйнувань. Хоча, після вибухів і провели стабілізаційні роботи. Але погодні умови — сніг, дощ — минула зима була дуже складною".
У пошкодженій обстрілами бібліотеці Короленка досі лишаються уламки побитих вікон
Вибуховою хвилею в бібліотеці Короленка вибило майже всі вікна, Харків, вересень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

бібліотека Короленка у Харкові
Бібліотека Короленка розташована в центрі Харкова, вересень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Бібліотека продовжує працювати онлайн

Будівля бібліотеки — пам’ятка архітектури регіонального значення. Понад 120 років тому її звели за проєктом архітектора Олексія Бекетова.

За словами директорки бібліотеки, відкрили благодійний рахунок, куди кожен може пожертвувати кошти на відновлення. Першочергово, до зими хочуть засклити книгосховище.

Бібліотека в Харкові
Деякі вікна в бібліотеці Короленка тимчасово закрили, Харків, вересень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Зараз бібліотека продовжує працювати онлайн: можна замовити потрібну книгу й прийти по неї. Читачі можуть відвідувати бібліотеку тричі на тиждень, говорить директорка Наталя Петренко.

"Приходять родинами – це надихає на подальшу працю. Для дітей ми відібрали дитячі книжки, казочки. Намагаємося допомогти усім, головне — безпека. Попит змінився. Зараз література, яка необхідна нашим читачам — уся українською мовою"
бібліотека Короленка у Харкові
У бібліотеці Короленка в Харкові видають українську літературу, вересень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Дмитро Зарічний до бібліотеки Короленка приїхав з Салтівки — за консультацією.

"Я не знайшов в Інтернеті книгу, яка мені цікава і потрібна. Тому вирішив прийти сюди, порадитися із працівниками. Мені цікаво, чи можу я її подивитися, просканувати для себе. Востаннє я був тут 5 років тому: мені тоді дуже допомогли", — каже відвідувач Дмитро Зарічний.

бібліотека Короленка у Харкові
Дмитро Зарічний приїхав до бібліотеки з Салтівки, Харків, вересень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Матеріалу багато, надходять нові книжки з Києва, з інших міст. Є монографії цікаві. Взагалі все те, що є в бібліотеці, воно знаходить свого читача. Мене цікавить краєзнавчий напрям, я ще моніторю новітню літературу на тему культури, спорту, здоров’я. Бібліотека, так само як і театр, як інші культурні заклади, для міста надзвичайно важлива. Якщо вона не працює — люди дичавіють", — говорить постійний відвідувач бібліотеки Короленка Павло Резниченко

бібліотека Короленка у Харкові
Павло Резниченко постійно відвідує бібліотеку ім. Короленка в Харкові, вересень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За словами директорки бібліотеки, аварійно-відновлювальні роботи триватимуть до кінця жовтня. Грошової підтримки бібліотека проситиме й у Міністерства культури. В якому форматі працюватимуть взимку — ще вирішують.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок