У селі на Хмельниччині родина пенсіонерів вирощує гектари горіхів

У селі на Хмельниччині родина пенсіонерів вирощує гектари горіхів

У селі на Хмельниччині родина пенсіонерів вирощує гектари горіхів
Горіхова плантація, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Пенсіонери Микола й Любов Гуминюки з села Соломна, що Хмельниччині, замість картоплі вирощують волоські горіхи й фундук. Плантації посадили біля хати та в полі. Загальна площа їхнього горіхового саду сягає чотири з половиною гектари.

Плантація горіхів біля хати родини Гуминюків, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Плантація горіхів біля хати родини Гуминюків, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Любов розповідає: все життя важко працювали, бо ходили на роботу та мали господарство вдома, а тепер, на старості, вирішили вирощувати горіхи, бо роботи біля них менше.

Любов Гуминюк, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Любов Гуминюк, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Зараз на городі ми вже не годні садити стільки тієї картоплі. Нема її де збувати. Мали десять рівців, то накопали 21 сітку — на продаж і в підвал насипали, і на насіння насипали десь до 40 відер. А от з горіхами легше. Ми їх поливаємо. Одразу як посадили, то часто поливали саджанці, ті що менші. А тепер уже рідше. Лиш білити їх треба навесні, аби захистити від шкідників", — каже жінка.

Загальна площа плантації на полі — чотири гектари, там ростуть 400 молодих саджанців горіхів. Також, біля хати господарі засадили горіхами ще пів гектара землі. Як каже жінка, закладали сад гуртом, з рідними та сусідами. А тепер за усім процесом стежить чоловік.

Микола Гуминюк, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Микола Гуминюк, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Моя робота — охороняти. Я в першу чергу, то сам збираю перший урожай. Перевірку роблю. Я все знаю. На цьому горіхові, то є 15 горішків, а там є такий горіх, що вже є 20", — каже Микола Гуминюк.

Горіхи, додає, можна продати — і в Сатанові, і в Хмельницькому. Хоча підходить не увесь врожай.

Урожай горіхів, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Урожай горіхів, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Заготувачі не всі горіхи приймають. Хочуть з білою серединою, великі та з м'якою шкаралупою. За якою ціною цієї осені купуватимуть, поки не знаємо, горіхи ще достигають", — розповідає чоловік.

Також, кажуть господарі, потроху вдається вирощувати саджанці на продаж. Наразі розширювати горіховий сад подружжя Гуминюків не планує. Масштабного ж врожаю родина очікує за рік-два, коли волоські горіхи та фундук почнуть активно плодоносити.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок