Готівковий розрахунок скасовується: у Житомирі розповіли про можливі зміни в роботі громадського транспорту

Готівковий розрахунок скасовується: у Житомирі розповіли про можливі зміни в роботі громадського транспорту

Нові правила в роботі громадського транспорту планують ввести в Житомирі
Нові правила в роботі громадського транспорту планують ввести в Житомирі. Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

У Житомирі планують внести зміни в роботу громадського транспорту. Їх мають запровадити після обрання нового оператора автоматизованої системи обліку проїзду.

Рішення про зміну оператора шостого вересня виніс на розгляд виконкому Житомирської міської ради в. о. начальника міського управління транспорту і зв’язку Микола Єрмаков.

За його словами, оператору виставляються низка вимог, як то нове сучасне обладнання, антивандальні валідатори.

"Одна із вимог, аби система працювала онлайн, тобто поповнення транспортних карток відбувалося миттєво, оплата через банківську картку теж здійснювалося миттєво, списання є миттєвим. Одна із вимог для пасажирів це наявність мобільного додатку. Тобто пасажир зможе контролювати свої витрати або обирати тарифний план щодо проїзду", — каже Микола Єрмаков.

Готівковий розрахунок скасовується: у Житомирі розповіли про можливі зміни в роботі громадського транспорту
Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Нового підрядника міська рада шукає через те, що теперішній постачальник послуг має російське коріння, сказала директорка КП "Житомиртранспорт" Юлія Грабовська.

"Потрібно закуповувати нові валідатори, потрібно оновлювати програмне забезпечення. Це потребує немалих коштів. Так як ми знаємо, у ТОВ "Сімбол Системс" є російські корені, і це впливає на цей процес. Тому маємо оголосити конкурс на оновлення нашої системи", — розповіла Юлія Грабовська і додала, що після оновлення транспортні термінали, що на зупинках, видаватимуть QR–квиток та транспортну картку. Нові валідатори не друкуватимуть паперових квитків.

Директорка КП "Житомиртранспорт" Юлія Грабовська
Директорка КП "Житомиртранспорт" Юлія Грабовська. Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

"Будуть встановлені тільки стаціонарні валідатори, на яких ви будете сканувати вашу картку і проводити оплату. У контролерів "Житомиртранспорту" будуть відповідні пристрої, якими вони перевірятимуть оплату вашої транспортної картки, на якому маршруті, коли ви здійснили оплату. Буде відмінено контакт пасажир – водій та пасажир – кондуктор. Водій має слідкувати за дорогою і безпечно перевозити пасажирів. Для перевізників буде виведено готівку. Тобто у нас буде тільки електронна оплата, електронний квиток, це картка, це транспортна картка, банківська, QR–квиток, QR–код", — сказала Юлія Гарбовська.

Студентка Дарина розповіла, що транспортну картку купувала в аптеці.

"В аптеці я купляла картку і нею розраховуюсь у транспорті. Для мене це дуже зручно, не потрібно готівку доставати, все міститься на одній картці, і в цьому перевага", — розповіла студентка.

Студентка Дарина розповіла, що транспортну картку купувала в аптеці
Студентка Дарина розповіла, що транспортну картку купувала в аптеці. Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Переселенка із Маріуполя Світлана каже, що вже місяць користується валідатором у громадському транспорті.

"Карткою я розрахувалася, бо у кого є мобільний, у кого немає. Ось у жінки з інвалідністю картка. Я місяць як користуюся, бо я переселенка з Маріуполя. Дуже зручно", — говорить Світлана.

Готівковий розрахунок скасовується: у Житомирі розповіли про можливі зміни в роботі громадського транспорту
Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Журналісти Суспільного запитали водіїв тролейбусів, як вони ставляться до нової системи валідації. Юрій — водій 15-го тролейбуса каже, що з початком навчального року почали масово їздити студенти, і видавати квитки дуже важко.

"Багато студентів їде: до двох тисяч виходить на маршруті №15, а там де тролейбус №2 та №3 — ще більше. Якщо ми не будемо мати справи до валідатора, то це буде добре. Таку систему вже зробили і у Вінниці, і у Києві", — сказав Юрій.

"Ми тільки "за", — каже водійка тролейбуса Оксана, — бо почалася школа, садочок, студенти. Так тяжко, що не передати. Я підтримую, бо без кондуктора дуже тяжко".

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок