В.о. міського голови Чернігова Ломако пояснив, чому СБУ у нього проводила обшуки

В.о. міського голови Чернігова Ломако пояснив, чому СБУ у нього проводила обшуки

Доповнено
В.о. міського голови Чернігова Ломако пояснив, чому СБУ у нього проводила обшуки
. ФОТО: Суспільне Чернігів (архів)

Під час обшуків у квартирі виконувача обов'язків міського голови Чернігова Олександра Ломако співробітники СБУ хотіли з'ясувати деталі офіційного проєкту Міжнародного комітету Червоного Хреста з відновлення обладнання паливоподачі на Чернігівській ТЕЦ, яке було зруйноване російськими військами.

Про таку формальну підставу обшуків Ломако повідомив на своєму Telegram-каналі.

У своєму дописі виконувач обов'язків міського голови Чернігова зазначив, що цей проєкт фінансується та координується "Червоним Хрестом". За його словами, місто не бере участі в розподілі коштів чи проведенні робіт.

"Тобто, офіційно, умовний "міський трансформатор" та роботи, що проводяться на ТЕЦ, були лише приводом влаштувати обшук у квартирі", — йдеться в повідомленні.

Щодо, на його думку, реальної причини обшуків, то Ломако написав так:

"Реальна причина обшуку: силовики прийшли, щоб передати політичний "привіт" та забрати мобільний телефон. Що ж, знайдуть там фото з "Прапором честі" Чернігову від ПАРЄ. Бо Чернігів має честь. На відміну від тих, хто замовив всю цю історію, намагаючись паралізувати місто".

Нагадаємо, що зранку 5 вересня Служба безпеки України проводить обшуки вдома у в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломака. Про це Ломако повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Поки збирав дітей до школи, до мене завітала група представників СБУ. Будуть обшукувати квартиру".

За його словами, підставою для обшуку є рішення Шевченківського суду Києва.

Своєю чергою, в пресслужбі Службі безпеки України на питання Суспільного про обшуки у виконувача обов'язків міського голови Чернігова Олександра Ломака відповіли, що вони проходять у рамках чинного законодавства та у рамках раніше відкритого кримінального провадження, що стосується зловживань на відновленні енергетичної інфраструктури України.

Також нагадаємо, що заступнику міського голови Чернігова Віктору Геращенку інкримінують зловживання владою або службовим становищем за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України під час закупівлі нового трансформатору для Чернігівської ТЕЦ, яка була пошкоджена внаслідок російських обстрілів навесні 2022 року. Йому загрожує до шести років ув’язнення.

За версією слідства, у липні обладнання придбали за вартістю, яка вдвічі перевищувала ринкову, що завдало державі збитків у понад 30 мільйонів гривень. Ця сума підтверджена судово-товарознавчою і судово-економічною експертизами, які проводив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Для реалізації запланованого, заступник міського голови Чернігова координував дії з керівництвом компанії-постачальника, йшлося у повідомленні Служби Безпеки України.

18 липня Київський апеляційний суд ухвалив рішення залишити заступника міського голови Чернігова Віктора Геращенка з під вартою. Про це повідомили в пресслужбі суду.

Олександр Ломако, коментуючи справу Геращенка, тоді сказав: це чергова спроба чиновників з центру паралізувати роботу міської ради та її виконавчих органів. Під час підготовки до опалювального сезону за те, що пройшли минулий.

Віктор Геращенко вийшов із СІЗО 15 серпня, коли Вищий антикорупційний суд змінив йому запобіжний захід. Як повідомив Олександр Ломако, нині Геращенко у відпустці.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок