Паліативні хворі можуть безплатно отримати знеболювальні за програмою "Доступні ліки": як це зробити на Буковині

Паліативні хворі можуть безплатно отримати знеболювальні за програмою "Доступні ліки": як це зробити на Буковині

Паліативні хворі можуть безплатно отримати знеболювальні за програмою "Доступні ліки": як це зробити на Буковині
. Фото ілюстративне. Джерело: ua.depositphotos.com

До програми "Доступні ліки" внесли шість знеболювальних препаратів для паліативних пацієнтів. Відтепер ці ліки можна отримати безплатно або з невеликою доплатою, якщо пацієнти мають електронний рецепт. Суспільне Чернівці розповідає, хто та як може безплатно отримати знеболювальні на Буковині.

Хто може безплатно отримати знеболювальне

Наприкінці серпня уряд розширив програму "Доступні ліки" й вніс до переліку препаратів, вартість яких часткового або повністю відшкодовує держава, шість знеболювальних ліків у таблетках.

Чотири препарати можна буде отримати за електронним рецептом безплатно, ще два – з доплатою, розповіла на брифінгу 4 вересня директорка обласного департаменту охорони здоров'я Наталія Свестун.

"З 31 серпня до програми "Доступні ліки" внесли препарати для знеболення паліативних хворих. Такого раніше не було. Ми розуміємо, що у нас є пацієнти на третій та четвертій стадії онкозахворювань, з ВІЛ/СНІД, з важкими серцево-судинними хворобами, які потребують цих препаратів", – каже Свестун.

Як отримати препарати

Щоб отримати препарати за програмою "Доступні ліки", потрібно звернутися до вузького спеціаліста, у якого пацієнт лікується, або до сімейного лікаря. Медики випишуть електронний рецепт на препарат, за яким пацієнт зможе отримати ліки в аптеках, які мають укладений договір з Національною службою здоров'я.

В області є понад 300 аптек, які працюють за програмою "Доступні ліки", каже Свестун. Водночас є аптеки у селах, які не мають договори з НСЗУ, тому у таких аптеках служба не може відшкодувати вартість ліків.

"Ми зустрічалися з головами тергромад, щоб вони спілкувалися з аптечними мережами. Щоб вони були зацікавлені мати договори й бути в цій програмі, а люди могли отримувати препарати", – каже Свестун.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок