У Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського

У Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського

У Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського
.

Сьогодні у Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського, якого підозрюють у побитті водія маршрутного таксі. У рамках засідання учасники процесу ознайомились з відеозаписами опитування свідків та слідчого експерименту. Сам потерпілий був відсутній. Засідання перенесли на середину січня 2020 року, тоді мають бути присутніми і свідки інциденту. Після завершення засідання прибічники підсудного вигукували "Ветерану – справедливий суд!".

"По судовому засіданню, добре, що вже підійшло до свідків. Свідки, те, що нам продемонстрували по відео, уже по самому відео видно, що не збігаються, хоча по документах, у протоколах вони написані, як під кальку, всі свідчення. Разом з потерпілим. Ну, на наступне засідання, я сподіваюся, що все-таки свідки ці з’являться, і тоді вже, коли я здаватиму питання, я зможу довести, те, що, скажемо, де, що вони, те, що вони казали, деякі деталі не відповідають дійсності. І крім того, є одна спільна у всіх деталь: вони замовчували ще деякі нюанси, деякі деталі. Тобто, вони не договорювали до кінця", - каже підозрюваний Святослав-Андрій Грушевський.

У Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського
У Ленінському районному суді Запоріжжя відбулось засідання у справі ветерана АТО Святослава-Андрія Грушевського.
Source: Оригінальне/Денис Астаф'єв

Після закінчення судового засідання, присутні, які підтримують Грушевського, відправились під стіни Запорізької місцевої прокуратури №3. Пізніше представник "Руху ветеранів України" Олександр Войтко зустрівся з прокурором.

Запорізька міська прокуратура №3
Запорізька міська прокуратура №3.
Source: Оригінальне/Денис Астаф'єв

"Прийшли до прокуратури, тому що у 2018 році Генеральний прокурор, тодішній, - Юрій Луценко, опублікував у себе на Фейсбук – сторінці постанову від цієї прокуратури, про те, що вона відмовляється підтримувати обвинувачення проти Святослава Грушевського через абсурдність обвинувачення, що він начебто завдавав ударів рукою, яка у нього після важкого поранення в Іловайську паралізована. Сьогодні нас прийняло керівництво прокуратури. Сказало, був саме Фененко Дмитро Петрович, якого підписи стоять на цій постанові про відмову в обвинуваченні. Він пояснив, що справді це було підготоване, але ходу цій постанові не було дано, начебто прокуратура хотіла розібратися більш детально. Якщо б були підстави, то прокуратура би відмовилась. Цю постанову не було долучено, не було проголошено в суді", - каже представник «Руху ветеранів України» Олександр Войтко.

"Я так розумію, що мова йде про відмову від підтримання публічного обвинувачення. Я вам скажу зразу, що на сьогодні йде стадія судового розгляду обвинувального акту в суді. І прокурором рішення про відмову від підтримання публічного обвинувачення, прокурором, який підтримує публічне обвинувачення, не приймалося. Таке рішення може бути прийнято прокурором лише після дослідження судом всіх наявних доказів, як сторони обвинувачення, так і сторони захисту. Тільки після дослідження доказів, ми можемо дійти до висновку про наявність підстав або відсутність підстав для відмови від підтримання публічного обвинувачення. Наявність самого документа - це не є факт відмови прокурора від публічного обвинувачення. Якщо прокурор дійде висновку про наявність підстав до відмови від обвинувачення, згідно з нормами кримінально-процесуального кодексу, це рішення узгодити з керівником місцевої прокуратури і надалі, в судовому засіданні під звукозапис, в судовому засіданні надати, оголосити цю постанову, і надати її суду. Тільки після цього цей документ тягне певні юридичні наслідки. До проголошення його в суді, цей документ не має ніяких юридичних наслідків", - зазначив перший заступник керівника Запорізької місцевої прокуратури №3 Дмитро Фененко.

Нагадаємо, інцидент стався у вересні 2017 року. Згідно з матеріалами справи, тоді між Святославом-Андрієм Грушевським і водієм маршрутного таксі у Запоріжжі стався конфлікт на ґрунті відмови у пільговому проїзді як учаснику АТО. Тоді словесна перепалка переросла у бійку.

На початок