Військовий капелан та головний архітектор у громаді. Історія Ігоря Мельника з Рівненщини

Військовий капелан та головний архітектор у громаді. Історія Ігоря Мельника з Рівненщини

Ексклюзивно
військовий капелан
. Фото: Суспільне Рівне

Військовий капелан Ігор Мельник з Рівненщини поєднує службу з роботою головного архітектора у Гощанській громаді. Чоловік розповів Суспільному, що два роки підтримує бійців на фронті, зокрема, на Харківщині та Донеччині.

35-річний капелан Ігор Мельник хотів бути військовим священником ще до початку повномасштабного вторгнення РФ:

"Одна із вимог для того, щоб бути капеланом у складі Збройних сил, потрібно мати вищу освіту світську і вищу освіту богословську. Вони в мене є. Одразу взяв свої документи про богословську освіту, відправився в ТЦК, але там не можна було чогось тоді досягнути, тому що була велика метушня. Зараз більшість моїх побратимів, колег-капеланів, служать як капелани-волонтери. Саме волонтери, а не в складі Збройних сил України".

35-річний капелан Ігор Мельник при першій зустрічі з військовим на передовій дарує шеврон з написом: "Господь захищає і дарує перемогу". Чоловік розповів, що ідея напису належить його побратиму, який загинув на фронті у 2022 році.

Шеврон військового капелана
Фото: Суспільне Рівне

Ігор Мельник служить військовим капеланом два роки. За цей час він відвідав підрозділи бійців по лінії фронту на Харківщині та Донеччині. Зокрема, був у Куп’янську, Курахово та Часовому Яру.

“Найважче — це коли військові втрачають своїх побратимів, це їм неймовірно болить. Про це вони говорять. Головна мета капелана — бути поруч", — капелан Ігор Мельник.

Капелан Ігор Мельник
Фото: Суспільне Рівне

Молитва
Фото: Суспільне Рівне

На передовій капелани розділяють побут військовослужбовців, підтримують їх перед боями та після них, каже Ігор Мельник:

"Це не так просто, тому що потрібен час для знайомства, для того, щоб військовий почав довіряти капелану, з яким він спілкується, щоб він міг повністю відкритись. Це зазвичай не під час першої зустрічі таке відбувається. Одне із наших служінь, коли ми їздимо на схід — це стабілізаційні пункти. Молимось, просимо, щоб Бог послав видужання тіла".

Капелан Ігор Мельник
Фото: Суспільне Рівне

Капелан
Фото: Суспільне Рівне

Як розповідає чоловік, на передовій немає поділу капеланів за конфесіями, адже головна мета — допомогти кожному бійцеві, незалежно від його віросповідання:

"Жодного разу не виникало ніякої конфронтації. Мало того, ми тісно співпрацюємо і дружимо з капеланами всіх християнських напрямків і конфесій. Насправді нас усіх об'єднує віра в Ісуса Христа, і це головне. Зазвичай молитви на передовій, вони більш щирі. Вони не такі, як нас вчила бабуся чи дідусь. От, скажімо, ми всі знаємо "Отче наш" або якісь інші завчені молитви. Там це простіша, щира розмова з Богом як з небесним батьком", — говорить капелан.

Молитва солдата
Фото: Суспільне Рівне

Ігор Мельник розповів, що капеланську службу разом з обов'язками головного архітектора громади поєднувати важко:

"Часу постійно не вистачає, його постійно потрібно виривати. Насправді тут велике дякую і низький уклін сім'ї. Родина просто закриває всі тили і підтримує у всьому. Діти кажуть: "Тату, ми тебе чекаємо, молимось, повертайся швидше".

Наступну поїздку на передову Ігор Мельник планує на Донеччину у вересні 2023.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок