"Перехід – поступовий". У школах румуномовних громад Буковини учням 5-6 класів викладатимуть українською 20% предметів

"Перехід – поступовий". У школах румуномовних громад Буковини учням 5-6 класів викладатимуть українською 20% предметів

"Перехід – поступовий". У школах румуномовних громад Буковини учням 5-6 класів викладатимуть українською 20% предметів
. Учні Петрашівського ліцею. Фото: Суспільне Чернівці

У школах Чернівецької області, де учні навчаються мовами нацменшин, з вересня частину предметів викладатимуть українською мовою. Це стосується учнів п'ятих та шостих класів. Решта учнів продовжать навчання румунською мовою.

Водночас з наступного року кількість предметів українською мовою щороку зростатиме на 5%. Суспільне Чернівці розповідає, які відбуватиметься перехід на українську мову викладання та що про це думають батьки та вчителі.

"Діти вільно розмовляють українською"

У селі Петрашівка Герцаївської громади майже всі жителі – румуномовні. Директор Петрашівського ліцею Георгій Лупу каже, щоб уникнути незручностей під час переходу на викладання предметів українською, намагатимуться пояснювати матеріал паралельно румунською та держаною мовами.

Батько 11-класника ліцею Георгій Кобеля – етнічний румун. Він розповідає, що його сину простіше навчатися румунською мовою, але не вбачає складнощів, якщо предмети викладатимуть українською.

"Вдома ми говоримо румунською, але практикуємо й українську. Ми не готуємо дитину до переходу – це роблять вчителі у школі. Все нормально. Діти вільно розмовляють українською. Будемо вчитись українською мовою. Думаю, з цим проблем не буде", – каже Кобеля.

Діти Оксани Тамян навчаються в одинадцятому та сьомому класах. Жінка каже, румунською вони розмовляють з народження. Водночас вважає, що навчання українською потрібне, щоб діти краще розуміли мову.

"Коли всі в селі розмовляють румунською це добре, але якщо ми їдемо в місто, наприклад, до лікаря, то розповісти, що в тебе болить, – складно. Добре, що в нас навчають українською. Це тяжкувато, але буде добре на майбутнє. Щоб він розумів українську, коли вийде у світ", – розповідає Оксана.

Учні Петрашівського ліцею у Герцаївській громаді
Фото: Суспільне Чернівці

"Маємо хороші результати ЗНО"

У Герцаївській громаді учні п'ятого класу будуть вивчати три предмети українською мовою. Йдеться про фізкультуру, природознавство та інформатику. У шостому класі українською також викладатимуть образотворче мистецтво, каже директор ліцею Георгій Лупу. Перелік предметів узгодили на педагогічній раді.

"У нас була зустріч із заступником міністра освіти України. Будемо виконувати вимоги державного стандарту й поступово переходити на українську мову. Паралельно пояснюватимемо румунською", – розповідає директор.

За його словами, громада має отримати підручники для 5-6 класів за програмою Нової української школи. Також вчителі пройшли навчання. Лупу каже, у ліцеї й раніше викладали предмети українською. Йдеться про українську мову та літературу, а також дисципліну "Захист України".

"Наші учні вивчають українську мову та літературу з 1994 року. Мають хороші результати ЗНО. На українську мову маємо шість годин згідно з державним стандартом. Менше, ніж в українських школах, але ми його виконуємо", – каже Лупу.

За словами вчительки української мови та мистецтва Адріани Лупу, учням зараз не важко сприймати державну мову, бо вони змалку дивляться відео та мультфільми обома мовами.

"Я коли навчалася у школі, то ми теж паралельно вивчали предмети українською та румунською. Так само історію та математику, бо здавали ЗНО. На уроках молодших класів ми завжди проводимо паралелі між частинами мови румунською та українською, щоб учні легше сприймали матеріал", – каже вчителька.

"Щороку збільшуватимемо на 5%"

У червні цього року Міністерство освіти ухвалило рішення про відтермінування збільшення кількості уроків українською на рік. Це стосується учнів 7-11 класів – цьогоріч вони продовжать навчатися рідною мовою, а вже з наступного року поступово для них збільшуватимуть кількість предметів українською.

"Ті діти, які почалися навчатися з 2018 року, тобто одночасно з реформою НУШ, матимуть 20% предметів українською мовою у п'ятому класі та 25% – у шостому. З наступного року кількість предметів, які викладатимуть українською з 5 по 9 класи поступово збільшуватиметься на 5%", – каже Павалакі.

Так, за його словами, до 2027 року у старших класах максимум 60% предметів викладатимуть українською мовою, а у російськомовних школах цей показник становитиме 80%.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок