"Мали анулювати культуру плагіату": Оксен Лісовий розповів, чому відмовився від наукового ступеня

"Мали анулювати культуру плагіату": Оксен Лісовий розповів, чому відмовився від наукового ступеня

"Мали анулювати культуру плагіату": Оксен Лісовий розповів, чому відмовився від наукового ступеня
. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий під час інтерв'ю, Київ, 31 серпня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий в інтерв'ю Суспільному розповів, що захищав кандидатську роботу формально, а не через бажання займатися наукою. Тож вирішив відмовитися від наукового ступеня, коли в мережі з'явилися звинувачення у плагіаті після його призначення на посаду міністра.

За його словами, він писав свою кандидатську роботу "достатньо швидко, під тиском певних обставин, які були в той час": Лісовий захищався у 2010–2011 роках за каденції Дмитра Табачника.

"Я був директором позашкільного навчального закладу, який отримав статус національного. Мені тоді послали чіткі сигнали, що на посаді, на якій я перебуваю, мав бути принаймні кандидат — повинен захиститися. Багато хто був у таких ситуаціях", — зауважив Лісовий.

Він додав, що захищав роботу формально, а не через те, що хотів займатися наукою. Тому коли в його роботі (а також у роботі голови комітету з питань освіти Сергія Бабака) виявили певні збіги, вони обоє вирішили відмовитися від своїх наукових ступенів.

"Оскільки ми обидвоє не пішли шляхом наукової карʼєри, мали анулювати культуру плагіату. Щобільше, у Міністерстві освіти лежить велика кількість докторських, які треба розглянути на предмет плагіату. І я не хотів би, щоб у мене в самого за спиною було якесь обтяження", — зауважив міністр.

Також Лісовий назвав маніпуляцією тезу, що міністр освіти має обовʼязково мати науковий ступінь. Він згадав про Ганну Новосад, яка очолювала МОН у 2019–2020 роках та не мала наукового ступеня.

Крім того, на думку міністра, в його ситуації відмова від наукового ступеня не підважує інститут науки: "Статуси, як і доплати, наукою повинні набувати ті, хто нею займається", — сказав він.

оксен лісовий і плагіат
Оксен Лісовий. Фото: Суспільне

Раніше Суспільне Культура повідомляло, що Лісовий відправив свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Але у червні 2023 року НАЗЯВОНаціональне агентство із забезпечення якості вищої освіти тимчасово припинило перевірку дисертації на плагіат, оскільки той відмовився від свого наукового ступеня кандидата наук.

Оксен Лісовий до призначення в Міносвіти з 2010 року очолював "Малу академію наук України" (МАН). Після початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року добровольцем вступив до ЗСУ, воював у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Разом з тим, продовжив дистанційно виконувати обов’язки директора МАН.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок