Буданов: Росія вже доставила перші ядерні боєголовки, але Білорусь неготова до їхньої експлуатації

Буданов: Росія вже доставила перші ядерні боєголовки, але Білорусь неготова до їхньої експлуатації

Буданов: Росія вже доставила перші ядерні боєголовки, але Білорусь неготова до їхньої експлуатації
. Фото: Reuters

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що РФ вже доставила до Білорусі перші ядерні боєголовки.

Про це генерал-майор повідомив у інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук.

За його словами, ядерна зброя на білоруській території — це "велика геополітична гра", а також засіб стримування і підвищення ставок.

"Буквально кілька днів тому перші боєголовки були доставлені. До цього проводилися масштабні тренування з ядерними імітаторами. Я читав оригінали документів за результатами тренувань. Досить погані для Білорусі документи", — розповів Буданов.

Глава ГУР вказав, що російське 12 управління, яке відповідає за ядерні заряди, написало, що, за результатами тренувань з ядерними імітаторами на ракетних комплексах "Іскандер", було визнано повну неготовність Білорусі до експлуатації ядерної зброї.

"Водночас білоруси показали максимально високий результат у володінні технікою типу "Точка-У", — додав генерал-майор.

Що відомо про ядерну зброю РФ у Білорусі

Путін заявив, що Росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї у Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс "Іскандер", здатний нести таку зброю.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що намір Росії розмістити в Білорусі ядерну зброю призведе до внутрішньої дестабілізації країни та остаточно зіпсує російську репутацію в очах білоруського суспільства.

Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі.

Федеральний уряд Німеччини заявив, що Путін вдається до ядерного залякування, погрожуючи розмістити ядерну зброю у Білорусі.

Якщо Росія розмістить в Білорусі свою тактичну ядерну зброю, це загострить безпекову ситуацію та може призвести до впровадження нових санкцій з боку Європейського Союзу, заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

28 березня у міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що розміщення російських ядерних боєголовок на території країни без передачі Мінську контролю над ними не суперечить міжнародному праву.

4 квітня міністр оборони РФ Шойгу сказав, що РФ передала ракетний комплекс "Іскандер-М", який може нести ядерні заряди.

На початок