Пенсія, страховий стаж і контроль роботодавця. У ПФ Рівненщини пояснили зв'язок

Пенсія, страховий стаж і контроль роботодавця. У ПФ Рівненщини пояснили зв'язок

Руки пенсіонерки
. Фото: Суспільне Рівне

В Україні є малі підприємства, товариства з обмеженою відповідальністю, які виплачують зарплату нижче мінімальної. Це впливає на страховий стаж людини, саме тому слід контролювати роботодавця, розповіла в етері Українського Радіо Рівне заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду в області Тетяна Панащук. Вона пояснила тонкощі виходу на пенсію та доплати до неї.

Коли можна вийти на пенсію

За словами Тетяни Панащук, у 2023 році право вийти на пенсію в 60 років мають люди, страховий стаж яких становить не менше 30 років. Якщо людина не має стажу, який дає право на призначення пенсії за віком в 60 років або після досягнення 63 років, таку пенсію призначають після досягнення людиною 65-річного віку за наявності страхового стажу на 2023 рік від 15 до 20 років.

Щороку на один рік збільшується тривалість необхідного страхового стажу до 35 років.

Які періоди роботи належать до страхового стажу

"Страховий стаж — це період, протягом якого за особу сплачувався єдиний соціальний внесок. Його почали сплачувати з 1 січня 2004 року. Сума ЄСВ становить 22% від доходу людини", - розповіла посадовиця.

Також вона зазначила, що за найманих працівників єдиний внесок сплачують роботодавці. Підприємці, працівники особистих селянських господарств платять за себе самі. Мінімальний страховий внесок на 2020 рік становить 22% 1474 гривеньвід мінімальної зарплати.

Тетяна Панащук зауважила, що роботодавця треба контролювати постійно, оскільки є такі малі підприємства, товариства з обмеженою відповідальністю, які виплачують особам зарплату менше мінімальної.

Довідку ОК-5 про свій страховий стаж можна отримати у будь-якому відділенні Пенсійного фонду в сервісному центрі, незалежно від місця реєстрації. По довідці можна побачити про ту заробітну плату, яка нарахована особі впродовж трудової діяльності та про сплату страхових внесків. Якщо внески сплачуються, то стаж зараховується.

"Можна також ці відомості отримати, не виходячи з дому, якщо є кваліфікований підпис. Особа може отримати у будь-якому сертифікованому центрі видачі ключів цей електронний цифровий підпис, перелік їх є на вебпорталі пенсійного фонду. Скориставшись електронним цифровим підписом, може через вебпортал електронних послуг також побачити інформацію про свою трудову діяльність", - додала вона.

За словами посадовиці, щоб отримати електронний підпис, потрібно зайти до свого онлайн-кабінету на вебпортал електронних послуг фонду. Це можна зробити за логіном і паролем, які видають у відділенні пенсійного фонду або за електронним цифровим підписом. Як користуватися електронним кабінетом, розповідають у відеоінструкції, розміщеній на головній сторінці сайту Пенсійного фонду у розділі інструкції.

Людина досягла 60 років і не має необхідного страхового стажу. Що робити

Тетяна Панащук розповіла, що робити, якщо у 60 років необхідного стажу для виходу на пенсію не вистачає. Існують такі варіанти:

  • влаштуватися на роботу офіційно та допрацювати стаж, якщо його тривалість до 30 років невелика;
  • докупити стаж;
  • укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування і самому сплачувати внесок до Пенсійного фонду. Цей внесок людина буде сплачувати 22% від мінімальної1 січня 2023 року — це 1474 гривні заробітної плати.
  • якщо людина пенсію не заробила і не має можливості купити стаж, вона може оформити виплату як малозабезпечена. Але такі виплати оформляються в органах соціального захисту населення, у випадку, якщо немає додаткового доходу в людини чи немає членів сім'ї, котрі можуть їй допомогти.

Призначення пенсії по інвалідності

За словами посадовиці, для призначення пенсії по інвалідності необхідно мати страховий стаж, кількість якого визначається на вік людини. Якщо особа, маючи вік 32 роки, визнана особою з інвалідністю, то для призначення пенсії по інвалідності їй необхідно мати чотири роки страхового стажу. Ця шкала має вимогу відповідно до віку і необхідний страховий стаж від одного до 15 років.

"Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу", - додала вона.

Тетяна Панащук зазначила, що спочатку визначають, який особа мала б розмір пенсії за віком і відтоді у відсотковому відношенні, в залежності від групи інвалідності, рахується розмір пенсії по інвалідності:

  • перша група - 100% пенсії за віком;
  • друга група - 90% пенсії за віком;
  • третя група - 50% пенсії за віком.

Мінімальний розмір пенсії по інвалідності за віком 2093 грн:

  • для першої групи інвалідності - 2300 грн;
  • для осіб другої, третьої групи з інвалідністю, які працюють - 2093 грн;
  • для осіб другої, третьої групи, які не працюють, в залежності від того який страховий стаж, пенсія - 2 100 гривні.

"Я назвала мінімальні розміри пенсії. Вона може бути вища. Якщо людина має високу заробітну плату, максимальна межа пенсії в Україні - десять прожиткових мінімумів, 20 930 гривень. Тому пенсія може бути від 2 093 до 20 930 гривень. Це залежить від того, яку заробітну плату отримувала особа, працюючи на роботі", - розповіла посадовиця.

Чи можна вийти на пенсію за віком до досягнення пенсійного віку

Як зауважила Тетяна Панащук, існують дострокові пенсії за віком. Вона також розповіла про умови призначення такої пенсії:

  • особа має бути звільнена з ініціативи роботодавця, у зв'язку зі змінами в організації виробництва, скороченням чисельності працівників або у зв'язку з ліквідацією підприємства;
  • на день звільнення особи з роботи їй залишилося до пенсії за віком не більше ніж півтора року.
  • особа має зареєструватися в державній службі зайнятості та для неї відсутня відповідна робота за спеціальністю.
  • особа повинна мати повний страховий стаж.

Доплати до пенсій за ордени та почесні звання заслуженого працівника

"Є закон України про пенсії за особливі заслуги перед Україною, і відповідно до нього є перелік державних нагород, з урахуванням яких особам, які отримують пенсію, призначається додатково надбавка. Зона відповідальності належить Пенсійному фонду України", - зауважила посадовиця.

За її словами, особа, яка має такі нагороди та отримує пенсію, подає до Пенсійного фонду документи про нагороди і їй призначають доплату за певний вид нагороди.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок