"Перша фаза збиральних робіт у 2023 році завершена". На Запоріжжі зібрали 440 тисяч тонн врожаю

"Перша фаза збиральних робіт у 2023 році завершена". На Запоріжжі зібрали 440 тисяч тонн врожаю

Оновлюється
На Запоріжжі зібрали 440 тисяч тонн ранньозернових та зернобобових культур.
Поле пшениці у Запорізькій області. Фото: Суспільне Запоріжжя

На Запоріжжі зібрали 440 тисяч тонн ранньозернових та зернобобових культур. В тому числі пшениці зібрано 370 тисяч тонн, ячменю 55 тисяч тонн, гороху 11. Збирався врожай у трьох районах – це Пологівський, Василівський та Запорізький район.

Про такі попередні підсумки розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький на брифінгу Запорізької обласної військової адміністрації щодо попередніх підсумків збору врожаю в умовах воєнного стану.

Брифінг про врожай
Олександр Ясинецький, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА. Фото: ЗОВА

Нині врожай зібрали з площі 141 тисяча гектар, розповів Олександр Ясинецький:

"Перша фаза збиральних робіт у 2023 році завершена. На сьогодні аграрії для того, щоб отримати такий врожай задіяли 60 комбайнів для збиральних робіт. Так, зібрано 440 тисяч тонн ранньозернових та зернобобових культур. Крім того, ріпаку зібрано на площі 31 тисяча гектар й валовий збір склав 73 тисячі тонн".

Посадовець розповів, що на цьому збиральна компанія не завершується. Адже ще продовжують збирати гречку, просо.

Якщо порівнювати з минулим роком, то урожайність всіх цих сільськогосподарських культур приблизно на 2-3 центнери більша, ніж торік
Олександр Ясинецький

За словами Олександра Ясинецького, деякі господарства вже розпочинають збирання соняшнику й трохи згодом будуть збирати й кукурудзу.

"Крім того, ведеться підготовка ґрунту до посіву під майбутній врожай 2024 року. Розпочалася посівна озимого ріпаку. Так, на сьогодні вже понад 12 тисяч гектар посіяно", розповів посадовець.

Щодо зберігання врожаю посадовець запевнив, що врожай є де збирати:

"В області є дев’ять елеваторів для зберігання на 360 тисяч тонн, до того ж є на 550 тисяч площі зберігання в самих господарствах".

Що відомо про цьогорічний врожай у Запорізькій області

18 липня на брифінгу у ЗОВА повідомили, що у Запорізькій області, попри російську агресію, розпочалася збиральна кампанія ранніх зернових культур. Середня урожайність складає 32 центнери з одного гектара, що на чотири центнери більше, аніж минулого року. Водночас аграрії зіткнулися з проблемами, одна з яких полягає в тому, що закупівельна ціна така ж або нижча за собівартість продукції.

До війни аграрний сектор Запорізької області налічував 3200 сільськогосподарських підприємств, які обробляли 1 млн 880 тисяч гектар ріллі. На сьогодні через окупацію території російськими військами на підконтрольній території залишилося 961 підприємство, яке обробляє 380 тисяч гектар.

Також відомо, що на тимчасово окупованих територіях півдня України, зокрема на Мелітопольському районі Запорізької області російські війська встановлюють мінні огорожі прямо на засіяних полях, а подекуди й просто на ґрунтових дорогах.

Доповнюється...

На початок