"Льотчики не вмирають, вони йдуть у небо". У Києві попрощалися з військовим пілотом "Джусом"

"Льотчики не вмирають, вони йдуть у небо". У Києві попрощалися з військовим пілотом "Джусом"

Прощання з "Джусом"
Прощання з військовим льотчиком "Джусом" у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ. Київ, 29 серпня 2023р. . Фото: Олександр Магула/Суспільне

У Києві у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ сьогодні, 29 серпня, відбулася церемонія прощання із пілотом 40 бригади тактичної авіації Андрієм Пільщиковим з позивним "Джус". Провести в останню путь загиблого військового льотчика прийшли кілька сотень людей: побратими, рідні, друзі.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Андрій Пільщиков та ще двоє пілотів загинули 25 серпня на Житомирщині внаслідок зіткнення навчальних літаків Л-39. Військовий пілот винищувача МіГ-29 із позивним "Джус" від початку повномасштабного вторгнення РФ здійснив десятки бойових вильотів. Попередня кваліфікація ДБР — порушення правил польотів або підготовки до них.

Прощання з військовим пілотом "Джусом"
У Патріаршому соборі Воскресіння Христового прощаються із загиблим військовим пілотом "Джусом". Київ, 29 серпня 2023р. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

На церемонії прощання з "Джусом" був присутній командувач Повітряними силами Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук

"Він не просто герой, він — легенда. Він бачив майбутнє повітряних сил. Він доніс усьому світу, що Україні потрібен літак. На жаль, трішки не дочекався, залишилася досить мало. Наші пілоти вже вирушили на навчання. Я згоден з матір'ю, краще б він поїхав навчитися закордоном. Льотчики не вмирають, вони йдуть у небо. Є збірний образ "Привида Києва". І Андрій був його частиною", — сказав на церемонії прощання Микола Олещук.
У Києві прощаються з військовим пілотом "Джусом"
Церемонія прощання з військовим пілотом "Джусом". Київ, 29 серпня 2023р. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

Мама Андрія Пільщикова Лілія розповіла, що її син ще до початку повномасштабного вторгнення Росії був готовий до війни. Мав зброю, придбав патрони і автомобіль. А коли РФ вторглася, ще не мав дозволу на польоти, брав участь в обороні Києва і Василькова Київської області.

"Я не знала, що там відбувалося, мені хлопці розповідали, що Андрій там копає окопи. Він там кожен кущик знав, всю територію. Він вірив в перемогу і все для цього робив", — сказала мама "Джуса".
у Києві попрощалися з військовим пілотом "Джусом"
Дівчина "Джуса" Меланія Подоляк біля труни загиблого пілота. Київ, 29 серпня 2023р. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Геніальним, багатогранним, талановитим, прискіпливим і правдолюбом охарактеризував Андрія Пільщикова речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. За його слова, "Джус" боровся за реформи і подолання бюрократизму в українській військовій авіації. "Джус" марив літати на F-16 і добивався, щоб ці літаки отримала Україна для боротьби з російською військовою агресією, сказав Юрій Ігнат.

"Андрій поїхав в США і зробив для висвітлення теми F-16, щоб F-16 з'явився в Україні, надзвичайно багато. Його публічність, його любов до авіації — це просто важко описати. То ми зробимо все для того, щоби всі наші пілоти літали в F-16 і були схожі на Андрія. Він еталон для всіх, хто прагне західних реформ, прагне “вестернізації”, як він казав, нашого суспільства".
У Києві попрощалися з військовим пілотом "Джусом"
Юрій Ігнат і мама "Джуса". Київ, 29 серпня 2023р. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Ігнат розповів, що в українській авіації впровадили американську традицію вшанування загиблих пілотів — спалювання фортепіано. Так вшанують і "Джуса".

На тому фортепіано пишуть позивні льотчика, пишуть бортовий номер літака. І коли людина грає на ньому, душа льотчика здіймається в політ. І коли облитий керосином, авіаційним гасом музичний інструмент палає, пілоти можуть висловитись і сказати, ким він був для нас".
У Києві попрощалися з військовим пілотом "Джусом"
Церемонія прощання з загиблим пілотом "Джусом". Київ, 29 серпня 2023р. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Що відомо про авіатрощу на Житомирщині

25 серпня на Житомирщині зіткнулися навчально-бойові літаки Л-39, троє пілотів загинули.

Військовий пілот винищувача МіГ-29 із позивним "Джус" від початку повномасштабного вторгнення РФ здійснив десятки бойових вильотів.

У ДБР розслідують обставини авіакатастрофи навчально-бойових літаків L-39 на Житомирщині. Попередня кваліфікація: порушення правил польотів або підготовки до них.

Капітану Андрію Пільщикову з позивним "Джус" посмертно присвоїли звання майора. Також майорам В'ячеславу Мінці та Сергію Проказіну посмертно присвоїли звання підполковників. Такий наказ видав командувач Повітряних Сил ЗС України Микола Олещук.

На початок