"Гумор на війні це подекуди єдиний порятунок" — прикордонник з позивним "Вуж" із Житомирщини

"Гумор на війні це подекуди єдиний порятунок" — прикордонник з позивним "Вуж" із Житомирщини

Прикордонник з Житомирщини Олександр "Вуж"
Прикордонник з Житомирщини Олександр "Вуж". Житомир, 22 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Житомир

У перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну прикордонник Олександр з позивним "Вуж" пішов до війська та повернувся у підрозділ, де проходив строкову службу. Кореспондентам Суспільного прикордонник розповів про військові будні, бої під Мар’їнкою, про підтримку з боку родини та про гумор, який рятує в умовах війни.

До війська Олександр пішов у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Не виникало, каже, й думки, що може бути по-іншому, адже захист кордонів Батьківщини є обов'язком кожного українця.

"Я вважаю, що свою Батьківщину треба захищати. Якби ніхто не пішов, то хто б тоді наші кордони захищав? Так само нині наші території потрібно відвойовувати", — говорить військовий.

Прикордонник Олександр з позивним "Вуж"
Житомир, 22 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Житомир

Бойового досвіду Олександр не мав, тому спочатку служив на півночі України на кордоні із Білоруссю. З весни його підрозділ воює у районі Мар’їнки. Пригадуючи перший обстріл їхніх позицій, Олександр каже, що не зламався тоді лише завдяки гумору — разом з хлопцями увесь час жартували та розповідали анекдоти.

"Тоді був шалений адреналін, а потім страшенна моральна втома, але ми якось один одного підтримували, і були моменти, коли просто починали сміятися. Бачили, що хтось починає нервувати і ось так підтримували один одного – хтось якогось анекдота розкаже, хтось ще якось пожартує", — розповідає Олександр.

Історія прикордонника з Житомирщини
Житомир, 22 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Житомир

У перші дні, коли підрозділ "Вужа" приїхав на позиції, почався обстріл з боку російської армії, і одразу за ним – штурм. Військовий каже: намагається не згадувати про ці події, хоча поки перебував на сході України, звик до регулярних обстрілів та боїв.

"Ми тоді прийняли бій з росіянами — страшно було і рівень адреналіну був дуже високий, але потім за тиждень-другий воно вже стало якось звично. Ти вже звикаєш до того пострілу, бо це не в твій бік, вже знаєш, чи ховатися, чи ні", — говорить Олександр.

"Гумор на війні це подекуди єдиний порятунок" — прикордонникіз Житомирщини
Житомир, 22 серпня 2023 року. Фото: Суспільне Житомир

Відволіктися від постійних обстрілів та штурмів допомагає родина. На позиціях чоловік найбільше чекає дзвінків від дружини та маленької донечки.

"Доця ще не вміє нормально говорити, але щось там тобі "бубукає" в слухавку, і це дуже допомагає. Ти забуваєш одразу про все. Або коли дружина якісь відео скидає, як доця бігає чи ще щось, то одразу якась друга моральна обстановка на душі", — каже Олександр.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок