Зеленський: Україна непричетна до збиття літака, де міг бути Пригожин

Зеленський: Україна непричетна до збиття літака, де міг бути Пригожин

Президент України Володимир Зеленський
. Президент України Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має відношення до катастрофи приватного літака у Тверській області РФ, у списках пасажирів якого був власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Про це Володимир Зеленський повідомив під час пресконференції з президентом Португалії Марсело Ребелу де Соуза, передає кореспондент Суспільного.

"Коли Україна зверталась до країн світу щодо літаків, ми не це мали на увазі. Скажу відверто, ми мали інше на увазі, хотіли підтримки, хоча це в якомусь сенсі точно допоможе. Ми не маємо відношення до цієї ситуації, це точно. Я думаю всі усвідомлюють, хто має відношення", — зазначив Зеленський.

23 серпня біля російського села Куженкіно Бологівського району Тверської області розбився бізнес-джет Embraer. 10 пасажирів, які були на борту літака загинули. За фактом інциденту Слідчий комітет РФ розпочав розслідування. За даними "Росавиации", у списках пасажирів які летіли на Embraer був і власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

21 серпня власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин записав відеозвернення з однієї із країн Африки. За словами Пригожина, наразі "вагнерівці" "роблять Росію ще більшою на всіх континентах світу, а Африку ще більш вільною".

Що відомо про "заколот" Пригожина в Росії

23-24 червня 2023 року у Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Вінанонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту", що передбачає до 20 років увʼязнення.

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Протягом дня “вагнерівці” пройшли Ростов, Воронезьку область. Пригожин заявив, що представники ПВК дійшли до 200 км від Москви.

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот увечері 24 березня повідомилапресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

Згодом сам Пригожин повідомив, що "вагнерівці" припиняють бунт і прямують до своїх польових таборів у Ростовській області.

Кримінальну справу стосовно Пригожина закриють, а сам він поїде в Білорусь, заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.

27 червня Лукашенко підтвердив прибуття Пригожина в Білорусь.

На початок