"Україна — законна спадкоємиця Русі", — історикиня Надія Темірова про формування української нації

"Україна — законна спадкоємиця Русі", — історикиня Надія Темірова про формування української нації

"Україна — законна спадкоємиця Русі", — історикиня Надія Темірова про формування української нації
. На фото докторка історичних наук, професорка Донецького Національного університету імені Василя Стуса Надія Темірова. Фото: Суспільне Вінниця

Україна є спадкоємицею держави Київської, а не Росія. Предками сучасних українців, як стверджують історики, є східні слов'яни. Білоруси і росіяни теж є слов'янами за походженням, але вони сформувалися пізніше і походять від українців. Які форми державності мала Україна, як формувалася її політична нація, чи можна вважати "Березневі статті" Богдана Хмельницького відправною точкою російської окупації та як Росія постійно фальсифікувала нашу історію — в інтерв'ю Суспільному розповіла докторка історичних наук Надія Темірова.

Коли українці виникли як нація і на теренах яких земель проживали

Першим державним утворенням на теренах сучасної України і за її межами є Русь. І саме Україна є спадкоємицею держави Київської, а не Росія. Імперські ж історики навмисне створюють термін "Київська Русь" та міфи про "братні слов'янські народи", аби применшити роль Києва в українському державотворенні, розповідає Темірова.

"Українці — це слов'яни, і попередниками українців якраз слов'яни і були, а слов'яни на історичну арену виходять на зламі 1 тисячоліття до н.е. — 1 тисячоліття н.е. Тобто цей процес формування самого слов'янського такого простору триває понад 2000 років. Більше того, прабатьківщиною слов'ян вважається територія, яка наразі розташована в центральній частині Європи і обмежена на заході рікою Одер, а на сході рікою Дніпро. Якщо говорить про витоки власне українства, то українці — це слов'яни, але визнаємо, що це східні слов'яни і поряд з українцями до східних слов'ян відносяться так само білоруси і росіяни".

Чи є росіяни корінними слов'янами

За етнічною характеристикою росіяни безперечно мають слов'янський компонент, але цей слов'янський компонент набув дуже потужного впливу з боку з угро-фінських племен, каже історикиня. Це ті пелмена, які займали північну частину Східної Європи. А з іншого боку — це був тюркський вплив, татаро-монгольський

"Українці — це є автохтони, народ, який ні звідки не прийшов, а він сформувався от на певній території. І от оцей східнослов'янський, скажемо так, такий субстрат на певному етапі витворив свою державу".

"Україна є наступницею, спадкоємицею Руської держави"

"Сучасна Україна є наступницею, спадкоємицею Руської держави. Але ми все ж таки не маємо вдаватися в такі, знаєте, ультра патріотичні побудови. Руська держава — це не українська держава. І населення Русі — це ще поки що не власне українці. Держава ось ця, яка сформувалася з центром у Києві, і вона охоплювала площу понад 800 000 квадратних кілометрів.

Для того, щоб уявити, що це держава була, то треба пригадати, що площа сучасної України — це 603 000 квадратних кілометрів. Якщо співставити ці дві цифри, то навіть, не поглядаючи карту, можна так зрозуміти, що все ж таки левова частина усієї середньовічної Руської держави займала територію сучасної України", — розповіла Надія Темірова.

"Термін "Київська Русь" є так званим кабінетним, штучним"

"Як зазначав Михайло Грушевський, історики керувалися терміном "Київська держава". Що стосується терміну "Київська Русь", він є так званим кабінетним, штучним. Він спеціально придуманий. Це не назва і не самоназва цієї держави, а термін "Київська Русь" дійсно виникає вже в середовищі російських імперських істориків для того, щоб, коли вже існувала Російська імперія зі столицею, з центром у Санкт-Петербурзі, привласнити собі цю історію — Росії і провінціалізму, щоб применшувати тодішню Україну, яка входила до складу Російської імперії: "От скажемо, придумаємо, що це була Київська Русь, а там потім — Московська Русь, а там Рязанська Русь". Це для того, аби применшити історичний статус от України от в плані державотворення"

Міф про "трьох братніх народів" теж родом з імперської історичної науки, каже Темірова. Для того, щоб обґрунтувати історичну важливість тодішньої Російської імперії, історики шукали своє коріння не в Золотій Орді, а в європейські великій державі з центром у Києві. Саме тоді і починає з'являтися ідея про те, що в межах Руської держави існував єдиний народ.

Яка різниця між східними слов'янами: росіянами й українцями

"Різниця між східними слов'янами, росіянами й українцями, була, є й надалі буде. Порівняймо тут український і російський етноси. Наприклад, мова. Найближче за лексичним наповненням до української є білоруська — 84% збігу слів, далі на другій позиції це польська мова — 70%, на третьому місці словацька мова — 68 відсотків збігу. А російська мова тільки на четвертій позиції з показником там трошки більше ніж 60%."

Є різниця і в одязі, традиціях та казках, каже історикиня.

"Хто є героєм в українській казці? Івасик-Телесик, Котигорошко. Це казкові герої, які є фізично маленькими. Так, Івасик-Телесик — це маленький хлопчик, Котигорошко — теж маленька людина, але ці маленькі люди наділені такими сильним духом і такою. Ну, скажемо, саме такою духовною силою та мудрістю, хитрістю. І от вони тільки за рахунок цього, якраз оцією духовною силою, розумом, хитрістю перемагають. Присутня глибока філософія цієї казки, тобто в основі все ж таки праця, сила духу, шляхетні риси.

Дивимося на основного героя російської казки. Це хто такий? Іван. Іван-дурак. Що робить? Лежить на печі. Він не то що там рибу ловить — він взагалі лежить і чогось чекає. І в результаті він дочекався щуки, яка виконує його всі бажання. Це абсолютно два різних світи. Це абсолютно різна філософія двох різних народів".

Як формувалася українська державність

"Протягом історії ми знаємо, що Україна часто перебувала під владою тих чи інших держав. Які форми державності мала Україна. Русь — це перша форма державності на українських теренах. Далі — Галицько-Волинська держава, Галицько-Волинське королівство. Вона проіснувала 150 років. Це вдвічі більше, ніж існував Радянський Союз", — розповідає Надія Темірова.

У складі Великого Князівства Литовського було створено два удільних князівства: Подільське і Київське. Це була держава в державі. Ці два князівства проіснували до кінця п'ятнадцятого століття.

"Потім дивимося через 100 років — у вирі національно-визвольної війни, яку очолив спочатку Богдан хмельницький. Це друга половина 17 століття. Постає вже українська держава Гетьманщина. Вона проіснує близько 100 років. Ну потім, нарешті уже це початок 20 століття — Українська національна революція, яка розпочалася навесні 1917 року. Наприкінці 1917 було проголошено Українську Народну Республіку".

Наприкінці 1918 року з центром у Львові постає Західноукраїнська Народна Республіка. Потім ці дві республіки — УНР і ЗУНР — проголосили в Києві на Софійській площі, на початку 1919, Акт злуки.

"Богдан Хмельницький обирав найменше зло із тих, які були"

Що ж стосується козацької держави, то Богдана Хмельницького як гетьмана цієї держави визнавали і шведи, і центральноєвропейські тодішні державні утворення.

"Якщо говорити про долю Гетьманщини, то в Переяславських домовленостях усних в січні, а потім в "Березневих статтях" (це вже документ, офіційно оригінал якого не зберігся або ми не знаємо про те, що він зберігся) були зафіксовані договірні відносини двох держав. Вони уклали договір між собою, там були зобов'язання, взаємні зобов'язання.

Найлегше звинуватити Богдана Хмельницького: раз він уклав ці статті, то значить він у всьому винен. Ні не все так просто. Богдан Хмельницький обирав найменше зло із тих, які були. Йому треба було протистояти тодішній Речі Посполитій, яка мала озброєне військо, треба було протистояти поширенню католицизму, що було принципово важливо для 17 століття, а тут на сході — православна держава".

Гетьман розраховував, що православних росіян і українців релігія повинна об'єднати, і разом будуть протистояти поширенню католицизму. Втім через два з половиною роки, у 1656-му, московський цар уклав договір за спиною Богдана Хмельницького з польським королем та домовляються розділити Україну.

"Уже починається поділ України між Річчю Посполитою і Московською державою. І цей поділ буде тривати кілька етапів, практично до кінця 18 століття, поки Російська імперія не проковтне тепер уже Річ Посполиту".

Коли українці починають формуватися як політична нація

У 17 столітті українці повстали проти все ж таки чужоземної присутності, проти чужоземного гноблення, розповідає історикиня. Ця боротьба тривала від другої половини 17 століття. У дев'ятнадцятому столітті українські землі перебували у складі двох імперій: Австро-Угорської і Російської. Але формування української нації тривало, і це проявлялося в тому, що українці починають створювати перші нелегальні політичні організації, як-от Кирило-Мефодіївське братство. Це перша політична, незаконна за імперськими законами організація, яка ставила на меті визначити політичне майбутнє України.

"Якщо рухатися далі, то наприкінці дев'ятнадцятого століття в Галичині виникають перші повноцінні українські політичні партії. Початок 20 століття, перші роки 1900, виникають українські політичні партії вже на Наддніпрянській Україні в Російській імперії. От цей процес вінчає Українська Національна Революція, яка розпочалася в 1917 року. І от той факт, що вибухнула на українських землях національна революція, це було свідченням того, що українська нація вже відбулася".

На те, що у 1922 році Україна все ж таки, здобувши, втрачає свою державність, вплинуло багато причин.

"Якщо говорити, наприклад, про якісь історичні прорахунки українського політичного керівництва тодішнього, то зазвичай говорять про недооцінку військового фактору в розбудові української армії, українського війська. Коли ця більшовицька навала на початку 1918 року в січні рушила на терени України, то вийшло так, що навіть Київ особливо було ні ким захищати".

"Ми зразу показали, що не погодимося, щоб хтось прийшов до Києва"

Серед фейків, які росіяни вигадують про історію, зокрема, що стосується України, є псевдоісторична промова у лютому 2022 президента РФ, де він зазначив, що Україну начебто створив Ленін, а землі роздали нам більшовики.

"Ідеї він оприлюднив у лютому вперше 2022 року, а ще у 2008 році на тому Бухарестському саміті, там, де Україні і Грузії тоді не дали оцей план дій щодо членства в НАТО. Потім 12 липня на день Росії в 2021 році на офіційному сайті президента РФ було опубліковано статтю, присвячену "істарічєскаму єдінству українського і російського народов". Я завжди звертаю увагу на те, що на офіційному сайті російського президента. Ця стаття була опублікована російською й українською мовами. Чому? Тому що це був кит. Але скільки там виходить? Півтора року до вторгнення, відкритого вторгнення. От був кит оцих агресивних нам намірів. Це було попередження абсолютно відкрите і безпардонне, — розповідає Надія Темірова.

А потім вже в лютому 22 року дійсно в інтерв'ю розлогому Путін знову це повторив. Ну що тут ми скажемо? Ми скажемо те, що українська державність налічує не менше 1000 років, якщо ми будемо брати від Руської держави. Ленін, звичайно, злий геній, але не настільки, щоб мати на меті створити Україну. Ленін був таким же самим імперіалістом російським, хоча він у своїх працях боровся з імперіалізмом західним. Він мислив російськими імперськими категоріями, і для нього Україна була лише частина оцього радянського простору".

За словами історикині, українці недооцінюють себе, свою внутрішню ідентичність. Так склалося історично. Втім з початком повномасштабного вторгнення зразу показали, що не погодяться з тим, щоб хтось прийшов до Києва, до Львова чи до Одеси, і вказував, як жити.

"Дійсно, це знаєте, був великий такий удар по тій меншовартості. Дійсно самі українці подивилися: можемо опиратися, ми можемо боротися. Українці зараз тримають удар. Дійсно, це працює на посилення ідентичності".

На початок