У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина

У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина

Красноград на Харківщині
. Парк у Краснограді, Харківська область, червень 2023 року. Фото: Ольга Ульянова/Суспільне Харків

Жителі Краснограда два місяці платять за водопостачання та водовідведення за новим тарифом. Його підвищили з 1 липня на 47%. Тепер він складає 108 гривень. Раніше жителі міста платили 73 гривні за один кубометр витраченої води. Жителька міста Марія Бойко не погоджується з новою ціною та зібрала підписи людей, щоб тариф переглянули.

Чому тариф вирішили змінити, Суспільне Харків пояснили у Красноградському водоканалі.

Підписи за перегляд тарифу у Краснограді: чому жителька вважає ціну на послугу завеликою

Жителька Краснограда Марія Бойко добивається того, щоб тариф переглянули, бо, на її думку, 108 гривень — це зависока ціна.

"На початку 2022 року тариф підвищили до 73 гривень, а з 1 липня 2023 року — до 108. У серпні його вдруге переглянули, з 2024 року він має бути на 28 копійок дешевшим", — говорить жителька Краснограда.

За її словами, навіть при економії в неї не "набіжить" менше ніж чотири-п'ять кубометрів води, бо має двох дітей.

"Це будуть витрати близько 562 гривень. А ще ж існують інші комунальні послуги. Скоро розпочнеться опалювальний сезон, це божевільні цифри виходитимуть", — каже Марія Бойко.

У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина
Будинок у Краснограді, Харківська область, червень 2023 року. Фото: Ольга Ульянова/Суспільне Харків

Бойко зібрала близько 700 підписів жителів Краснограда (у місті станом на 2020 рік проживали понад 31 тис. людей, — ред.). Підписи вона віднесла до водоканалу та власників підприємства.

"На той час власниками були Красноградська міська рада, райрада та Наталинська сільська рада. Після нашого звернення райрада заднім числом вийшла з переліку власників. Також писали у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Держпродспоживслужбу. Представники Держпродспоживслужби відповіли, що ці питання вирішує місцева влада, яка має переглядати економічно вигідний тариф", — говорить Марія Бойко.

У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина
Платіжка за водопостачання та водовідведення за березень 2023 року жительки Краснограда. Фото: Марія Бойко

"Хай буде підвищення, але ж не на 47%. Нехай переглянуть його, або зменшать, чи повернуть минулу суму. Те, що зменшили з 2024 року на 28 копійок — це крапля в океані", — каже Бойко.

Позиція водоканалу Краснограда щодо зміни тарифу

Перед підвищенням тарифів Красноградська міська рада з посиланням на слова директора водоканалу повідомила у Facebook, що вартість послуги з водопостачання та водовідведення змінять через зростання цін на електричну енергію, пальне, мастильні матеріали, ставки податків за спеціальне використання води та надр.

Економістка Красноградського водоканалу Ольга Доніч розповіла Суспільному, чому тариф передивляються кожного року. До кінця серпня мають передивлятися тариф, а з 1 січня наступного року він починає діяти, каже Доніч.

"Міняється план, вартість електроенергії, запчастин тощо. Розрахунки у Красноградську міськраду на Наталинську сільраду ми подаємо до 20 серпня. Упродовж п'яти днів ми повинні проінформувати людей щодо зміни тарифу та даємо два тижні на ознайомлення. У цей період ми розглядаємо звернення та скарги від громадян щодо розрахунків", — пояснює Ольга Доніч.

У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина
Водяники ремонтують систему водопостачання, Харків, 2 серпня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

За її словами, у листі, який надала Марія Бойко, було вказано, що "у пенсіонерів малі пенсії, люди мають низькі зарплати та не спроможні платити таку суму за послуги водопостачання та водовідведення".

"Вони просять не переглядати тариф. Проте цей лист не є скаргою. Якби були якісь зауваження щодо розрахунків, ми б розглядали це як скаргу. Скарг щодо розрахунків тарифу не було", — говорить економістка підприємства.

Ольга Доніч каже, що тариф розраховується з витрат підприємства, а не з доходів громадян.

У Краснограді на Харківщині підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина
Жителі Харкова набирають воду у Саржиному яру, Харків, березень 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"У співробітників підприємства немає ніяких пільг. У нас один тариф для всіх. До того ж тариф вартістю 73 гривні не був економічно обґрунтованим. Туди не були закладені пункти, які я б мала розрахувати. Зокрема, це спецхарчування для співробітників, опалення адмінбудівлі, поточний ремонт каналізаційних мереж та насосних станцій, вартість поточного ремонту очисних споруд, бензину, палива і мастил. На момент розрахунку у нас була надія, що місцева влада компенсує різницю. Думали, що зможемо викрутитися. Співробітники упродовж п'яти місяців виходили на роботу за свій кошт по два дні щомісячно", — говорить Доніч.

Через те, що у 2023 році врахували пункти, яких не було раніше, вийшло підвищення на 47%, говорить Ольга Доніч.

"Тариф вартістю 108 гривень розрахували ще у липні 2022 року та подали власникам підприємства. Через мораторій на підняття тарифів нам їх не затвердили. Комунальні підприємства не мали їх підвищувати. Згодом у закон внесли зміни та виключили зі списку підприємств водоканали. Залишили лише теплові та газові мережі. Тариф у розмірі 73 гривень діяв упродовж півтора року", — каже економістка підприємства.

За словами Ольги Доніч, з початку 2023 року Красноградський водоканал мав збитки на 3,5 мільйони гривень: це результат того, що тариф не покриває витрат підприємства.

У Краснограді підвищили тарифи на водопостачання та водовідведення майже вдвічі: причина
У місті встановили колонки з технічною водою на випадок відключення світла, Харків, 23 березня 2023 року. Фото: Суспільне Харків

"У нас артезіанська вода. Насоси її качають, щоб підняти у резервуар на шаленій швидкості. Водозабір здійснюється у Наталине. Цей населений пункт набагато нижче розташований, ніж Красноград. Насоси витрачають багато електроенергії, щоб штовхнути воду на гору. Кожного місяця на електроенергію витрачаємо понад пів мільйона гривень. Якщо слюсарі звільняться, будь-який порив може стати катастрофою для міста. Його не зможуть усунути", — говорить Доніч.

Суспільне Харків звернулося за коментарем до керівника Красноградського водоканалу Миколи Дубини, проте його секретарка Тетяна Камардіна повідомила, що директор не зможе відповісти на питання щодо підвищення тарифів.

"Він сказав, що ці питання не належать до його компетенції. Микола Дубина на усі питання відповісти не може", — сказала Тетяна Камардіна.

Позиція щодо підвищення тарифів голови Красноградської громади

Суспільне зверталося до голови міськради Світлани Кривенко за коментарем про підвищення тарифу, проте відповіді від посадовиці не отримало. На Facebook-сторінці Красноградської міськради опублікували позицію голови громади Світлани Кривенко 13 червня.

"Ми постійно підтримуємо це комунальне підприємство, фінансуючи з бюджету територіальної громади цільову програму "Питна вода". На це виділили понад 18 мільйонів гривень у 2023 році. Міська рада направляє кошти на розвиток матеріально-технічної бази. Ми зацікавлені у тому, щоб водоканал працював і надавав свої послуги споживачам", — сказано у повідомленні.

Позиція уряду щодо підвищення тарифів

В уряді вважають, що немає доцільності переглядати будь-які тарифи, поки йде війна, оскільки від рівня тарифів залежить рівень життя населення. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" 4 липня сказав заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров, коментуючи скасування рішення НКРЕКП щодо підвищення тарифів на холодну воду.

Сафаров зазначив, що є загальна політика уряду щодо соціальних питань і щодо тарифної політики. Вона передбачає відсутність будь-яких тарифних змін на період воєнного стану, допоки йде війна в Україні.

“Ми вбачаємо, що немає доцільності переглядати будь-які тарифи, допоки йде війна, оскільки від рівня тарифів залежить рівень життя населення, і створювати додаткові фінансові тягарі не є предметом послідовної соціальної політики, яку обрав для себе уряд”, — сказав заступник міністра.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок