Відправляли поштою за кордон: столичні митники вилучили з посилки археологічні цінності

Відправляли поштою за кордон: столичні митники вилучили з посилки археологічні цінності

З України хотіли відправити поштою археологічні знахідки, працівники митниці завадили
Археологічні знахідки, які незаконно хотіли переправити з України. Фото: Київська митниця/Facebook

Київські митники завадили переправленню за кордон колекції археологічних знахідок часів Римської імперії та Київської Русі. Бронзові артефакти хотіли відправити до Великобританії у міжнародній посилці.

Про це йдеться у дописі Київської митниці у Facebook.

Металеві предмети з ознаками старовини інспектори митниці виявили під час оформлення поштового відправлення, яке прямувало з Умані Черкаської області до Великобританії. У посилку були вкладені 7 деталей давньої холодної зброї та її оздоблення, що датуються ІІ-ХІІ ст.

Експерти Національного військово-історичного музею України визначили, що виявлені артефакти мають історичну та культурну цінність.

Зокрема, з-поміж семи предметів з України намагались переслати два рідкісних екземпляри, які можуть поповнити музейні фонди.

Це — бронзовий наконечник від піхв меча з зображенням птаха ("бутероль") та бронзова трилистна накладка, що оздоблювала меч ("триксель"). Обидві знахідки відносяться до періоду Київської Русі Х-ХІ ст.

Також у міжнародній посилці були брошка-фібула ІІ-ІІІ ст. і прикраси для руків'я меча ХІ-ХІІ ст.

За законом, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібен дозвіл Міністерства культури України. Такого документа на вказане поштове відправлення не було.

Тож на жінку, яка відправляла археологічні знахідки у посилці, митники склали протокол про порушення митних правил (ст. 473 Митного кодексу України). Артефакти підлягають вилученню.

Що відомо про спроби вивезення цінностей з України

Київська митниця запобігла незаконному вивезенню до Польщі 18 цінних старовинних монет.

З України до Канади хотіли переслати Біблію, датовану ХІХ століттям. Відправник з Одеси задекларував її як звичайну книгу.

Київські митники конфіскували монети часів Римської імперії, які відправляли до США, Канади та Чилі.

Київські митники не допустили вивезення за кордон археологічних артефактів часів Русі IX-XIV століть. Посилка прямувала з Києва до США.

На початку квітня у Києві презентували артефакти, врятовані від незаконного вивезення з України. Серед 469 експонатів — старовинні монети, ордени та медалі, предмети холодної зброї та військового спорядження від епохи бронзи до 19 ст.

На початок