Данія та Нідерланди отримали дозвіл від США на передачу Україні F-16 — глави МЗС

Данія та Нідерланди отримали дозвіл від США на передачу Україні F-16 — глави МЗС

Важливо
Данія та Нідерланди отримали дозвіл від США на передачу Україні F-16 — глави МЗС
. Військовий винищувач F-16 португальських ВПС бере участь в місії НАТО з патрулювання повітряного простору Балтії, 22 травня 2023 року. Фото: AP/Mindaugas Kulbis

Міністри закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен та Нідерландів Вопке Гукстра підтвердили отримання від США схвалення на передачу Україні винищувачів F-16 після закінчення навчань льотчиків.

Як зазначив Расмуссен, Копенгаген направив Вашингтону запит щодо постачання літаків Києву й отримав "дружню відповідь".

"Я можу підтвердити, що між мною та Ентоні Блінкеном (Державний секретар США — Ред.) відбувся обмін листами, який базується на тому факті, що ми з міністром оборони звернулися до Сполучених Штатів, аби вивчити наші варіанти", — повідомив він у коментарі каналу TV 2.

При цьому глава МЗС наголосив, що рішення про постачання винищувачів F-16 для України поки не ухвалене.

"Ми створили міжнародну коаліцію з навчальними заходами під керівництвом Данії та Нідерландів й успішно продовжуємо. Потім мовитиметься про можливу передачу літаків, це питання обговорюємо з нашими союзниками", — підкреслив дипломат.

Міністр закордонних справ Нідерландів також привітав рішення США "прокласти шлях для відправки винищувачів F-16 в Україну".

"Дякую Ентоні Блінкену за хорошу та швидку співпрацю. Ми будемо далі обговорювати цю тему з нашими європейськими партнерами", — додав він.

Що відомо про передачу Україні західних винищувачів

19 травня прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і голова уряду Нідерландів Марк Рютте оголосили про готовність США схвалити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. До "авіаційної коаліції" приєднаються і Бельгія та Данія.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати можуть надати згоду на передачу Україні сучасних бойових літаків, зокрема F-16, якщо ті не застосовуватимуться для ударів по території РФ.

21 травня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив готовність надати допомогу в підготовці українських військових пілотів.

Після саміту G7 стало відомо, що США розблокували навчання українських пілотів на винищувачах та постачання авіатранспорту іншими державами.

Байден підтвердив намір США навчати українських пілотів на F-16, але зауважив, що Київ пообіцяв не застосовувати їх для ударів по території РФ.

На саміті G7 обговорили з партнерами підготовку українських пілотів утім про повноцінну передачу машин говорити зарано, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

22 травня речник Держдепу Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом для США та інших союзників. Реалізовувати відповідний план партнери розпочнуть у найближчі місяці.

23 травня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що західні союзники України визначатимуть індивідуально, коли починати навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

На початок