Повістки в громадських місцях Запоріжжя: чи мають право вручати

Повістки в громадських місцях Запоріжжя: чи мають право вручати

Повістки в громадських місцях Запоріжжя: чи мають право вручати
Учасники брифінгу в ЗОВА. Фото: Суспільне Запоріжжя

Де можуть вручати повістку, як вона повинна бути оформлена та які ступені придатності до вій­ськової служби визначає військово-лікарська комісія — про це розповіли представники Запорізького обласного ТЦК та СП під час брифінгу в обласному Медіацентрі.

Набув чинності закон № 9533 про продовження строку проведення загальної мобілізації терміном ще на 90 діб до 15 листопада 2023 року. Мобілізації підлягають громадяни України віком від 18 до 60 років, які мають статус військовозобов'язаного та придатні до військової служби.

Зокрема, начальник відділу військового обліку обласного ТЦК Андрій Гуренко зазначив, що законодавстом не регламентовано, де саме представники Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають вручати повістки, їх можуть видати як за місцем проживання, так і в громадських місцях:

"У зв'язку з тим, що не всі громадяни виконують правила військового обліку, виникає необхідність уточнити їх облікові дані. Тільки з цією метою. Бо громадяни, які перебувають на вулицях чи в громадських місцях, вони ж не всі підлягають призову. Там сотні причин різних: стан здоров'я, освіта, бронювання, надання відстрочок, догляд за близькими своїми родичами й інше. Але вручати повістки їм дозволено, щоб уточнити їх персональні дані. Чинним законодавством не заборонено вручати повістки в громадських місцях.”.

Вручення повісток у громадському транспорті та на вулицях Запоріжжя: чи законно
Начальник відділу військового обліку обласного ТЦК Андрій Гуренко. Фото: Суспільне Запоріжжя

Повістка має бути підписана керівником відповідного територіального центру. Обов’язково підпис. Однієї печатки замало.
Андрій ГуренкоНачальник відділу військового обліку обласного ТЦК

Вручення повісток у громадському транспорті та на вулицях Запоріжжя: чи законно
Ілюстративне. Фото: Суспільне

Андрій Гуренко зауважує, коли військовозобов’язаний отримує повістку, одразу на фронт його не відправляють:

"Людина отримала повістку в громадському місці, а завтра з речами вже поїхала на передову проходити військову службу — ні!!! Повістка вручається для уточнення особистих облікових даних. Якщо є необхідність, то особу направляють на медичний огляд. Після медичного огляду, якщо визначений ступінь придатності, також не означає, що даний військовозобов’язаний буде проходити військову службу".

Вручення повісток у громадському транспорті та на вулицях Запоріжжя: чи законно
Начальниця медичної служби сектору комплектування Юлія Чугуєнко. Фото: Суспільне Запоріжжя

Під час проходження медичної комісії військовозобов’язаний може отримати один із ступенів придатності, зазначила начальниця медичної служби сектору комплектування Юлія Чугуєнко:

  • придатний;
  • обмежено придатний, коли у людини є певні захворювання чи фізичні вади;
  • непридатний, з виключенням з військового обліку.

"Коли людина має гострі захворювання, або, можливо, прийшла в період, коли в неї загострення захворювання, їй надається відстрочка на лікування. Ми не можемо її спочатку відправити до Збройних сил. Відстрочка в нас надається до двох місяців. Якщо за 2 місяці стан людини не покращується, ще надається 2 місяці. І так можна давати відстрочку 3 рази по 2 місяці, тобто до 6-ти місяців", – зазначає начальниця медичної служби сектору комплектування Юлія Чугуєнко.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення в Запорізькій області мобілізували понад 20 000 осіб.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок