"Перевіряємо колишніх воєнкомів, навіть якщо вони воюють або на пенсії": голова НАЗК — про корупційні ризики у ТЦК

"Перевіряємо колишніх воєнкомів, навіть якщо вони воюють або на пенсії": голова НАЗК — про корупційні ризики у ТЦК

"Перевіряємо колишніх воєнкомів, навіть якщо вони воюють або на пенсії": голова НАЗК — про корупційні ризики у ТЦК
. Голова НАЗК Олександр Новіков, серпень 2023 року, Харків. Фото: Суспільне Харків

Перевірка воєнкомів по усій Україні не пов'язана з конкретним регіоном. Її проводять в усіх керівників військкоматів. Закінчиться перевірка у Харківському та інших регіонах до кінця вересня 2023 року.

Про це Суспільному розповів голова НАЗК Олександр Новіков.

"Національне агентство проводить перевірки з двох питань — відповідність рівня життя публічних службовців їхнім доходам та доходам членів їх сім'ї, а також вчинення або не вчинення дій в умовах конфлікту інтересів", — говорить Олександр Новіков.

Як перевіряють воєнкомів

За його словами, НАЗК отримує скарги від людей та опитує тих воєнкомів, до діяльності яких є питання. Зокрема, це стосується корупції.

"З ними розмовляють на юридичні теми та питають про підписання чи видачу тих, чи інших документів, які дають право на відстрочку від мобілізації або на перетин кордону. Кожен українець може на сайті НАЗК подати як анонімну заяву з відповідними документами, так і зазначити свої дані, щоб уточнити якісь питання", — розповідає Новіков.

Олександр Новіков каже, що на засіданні РНБО, яке проводив Володимир Зеленський, міністр оборони Олексій Резніков та генерал Залужний 11 серпня, обговорювали питання, що необхідно змінити правила, за якими працюють ТЦК.

"НАЗК запропонувало уряду план зміни правил, по яких працюють прикордонна служба та центри комплектування, та зможуть ліквідувати причини корупції", — говорить Новіков.

"НАЗК має доступи до усіх українських баз даних"

За його інформацією, НАЗК перевіряє усіх воєнкомів з жовтня 2019 року, навіть якщо вони вже не працюють. Бо з того часу діє закон про незаконне збагачення.

"Тому усіх, хто перебував на керівних посадах з цього періоду, ми перевіряємо. Навіть якщо вони воюють, вийшли на пенсію або перебувають за кордоном. Навіть, якщо людина звільняється, вона має подати декларацію про доходи. Легалізація коштів, отриманих як хабар, може відбутися після припинення публічної служби. У нас є презумпція доброчесності кожного українського службовця, поки своїми діями він не довів зворотного", — каже Олександр Новіков.

"Перевіряємо колишніх воєнкомів, навіть якщо вони воюють або на пенсії": голова НАЗК
Фото: Державне бюро розслідувань

НАЗК має доступи до усіх українських баз даних, у тому числі й до операцій по усіх банківських рахунках окремих людей, говорить Новіков.

"Якщо готівкою зазначені великі кошти у декларанта, просимо їх показати. Наразі аналізуємо доходи усіх членів сім'ї. Наприклад, був випадок, коли один чоловік мав бути призначений на високу посаду та задекларував 200 млн, коли з дружиною за усе життя тільки чотири заробив. 196 мільйонів це незаконне збагачення. Навіть з хабаря треба платити податок з доходів фізичних осіб. Це вимога міжнародних стандартів", — розповідає голова НАЗК.

"Виникає система корупції у наданні дозволів на перетин кордону"

Голова НАЗК говорить, що не існує чітких критеріїв, які визначають, хто може перетинати кордон, а хто — ні.

"Навіть у військовий час, коли перетин для чоловіків від 18 до 60 років заборонений, виникає ціла система корупції у військкоматах, у системі "Шлях" та у наданні дозволів волонтерам на перетин кордону. Наприклад, ми знаємо, що син Портнова перетинав кордон як волонтер. Тому ми маємо затвердити ці правила, щоб ліквідувати корупцію", — каже Новіков.

Несвоєчасне декларування доходів

Якщо документи перевіряють у паперовому вигляді, їх неважко підробити, пояснює Олександр Новіков.

"Окремі керівники ТЦК налагодили канали незаконного переправляння людей через кордон. Ми закликаємо усіх військових, хто стикнувся з корупцією, звернутися до НАЗК. Корупція виникає там, де бізнесу або українцю зручніше отримати державну послугу, коли при цьому владою зловживає якийсь посадовець. Визнавши це, ми зможемо змінити правила, прибравши з процесу прийняття рішень чиновника, і зробивши автоматичними певні процеси", — каже Голова НАЗК.

"Перевіряємо колишніх воєнкомів, навіть якщо вони воюють або на пенсії": голова НАЗК
Фото ілюстративне: УНІАН

За його даними, раніше близько 6000 українських службовців несвоєчасно подавали декларації.

"Усі органи перевіряли, хто у них працює, чи подали вони декларації, потім інформували НАЗК. Ми підтверджували це, потім звернення подавали до поліції, а далі документи відправляли на розгляд суду. Це неефективна система. Реєстр декларацій може сформувати протокол про невчасне подання декларації. Його направляють порушнику, він сплачує штраф", — говорить Новіков.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок